Tippelj, mi lehet a boldogság fűszere!

Boldogság fűszerbe zárva? Te tudod a választ?
Tippelj, mi lehet a boldogság fűszere!
Van egy fűszer, ami a mediterrán vidékekről származik, de itthon is termesztik, egyszerre fűszer- és gyógynövény is.
Ha nem tudod egyből a választ, olvasd el a következő érdekességeket róla!
- Már ősidők óta termesztik, de lehetséges, hogy Te is csak az elmúlt néhány évben hallottál róla először
- A növény virágainak a színe a fehértől a rózsaszínig terjed
- Az éretlenül leszedett termés kimondottan kellemetlen illatú, mindez csak az éréssel változik, és ekkor válik kellemessé. Ekkor finom, fűszeres aromává alakul
- Már az egyiptomi papiruszokon is megemlítik
- Napjainkban a likőripar is előszeretettel használja
Mire tippelsz?
Segítek Neked annyit, hogy a népies nyelvben bolhafű, vagy koldusbors néven is ismert.
Mit gondolsz, mi lehet az?
Ez a fűszer - melyet a címre visszautalva az ókori egyiptomiak neveztek a boldogság fűszerének – nem más, mint a koriander.
Mi minden van a korianderben?
- Illóolajak
- Zsíros olajak
- Fehérjék
- Szénhidrátok
Tudod-e, milyen egészségre gyakorolt tulajdonságai vannak a koriandernek?
Többek közt ezek:
- Harmonizálja az emésztési zavarokat (emésztést serkentő, görcsoldó hatású)
- Remek gyógyír, ha étvágytalanságban szenvedsz
- Gyomorbántalmakra is jó
- Illóolaját reumás panaszok ellen alkalmazzák
- Kiváló méregtelenítő hatással bír
- Gátolja bizonyos baktériumok elterjedését a szervezetben
- Ételmérgezésre is hatékony ellenszer (többek közt szalmonella-fertőzés ellen is nagyon jó)
- Fájdalomcsillapító hatása is van
- Gombaölő hatású
- Legnagyobb részét azonban ételek ízesítésére használják, a koriander a curry egyik fő alapanyaga, de ezen kívül tészták és saláták ízesítésére is kiváló.
Ellenjavallat: kismamák ne fogyasszák, mert allergiás reakciót válthat ki.
Te mire használod leggyakrabban?
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek
Valóban csak úgy egymagában kellemetlen ízű növény.A csoda akkor kezdődik, amikor avokádóval, sóval, ízlés szerint fokhagymával, borssal, kevés olíva olajjal turmixolod össze. Pirítós kenyérre kenve isteni reggeli, de használják mexikói ételekhez is pl. buritohozTélen ettem Amerikában, és azóta más dimenzióban látom a reggelit. Csak a Tesco-ban tudtam eddig beszerezni, cserepes formában a koriandert.Próbáljátok ki, isteni finom.Üdv.Irénke
Kedvelem, indiai főzőtanfolyamon ismertem meg, a friss növényt :) Kár, hogy nem minden piacon lehet kapni. Nagyon szeretem az ízét. A petrezselymet is, de azért a koriander egészen más !!!
Nos, én természetgyógyászként nehézfém terhelés kiürítésére javaslom : őrölt korianderből naponta egy teáskanálnyit 3 dl tiszta vízben meginni. (reklám törölve, szerk.)
A koriandert, mármint a magját befőttek készítésénél, pontosabban savanyúságok eltevésére használom!! Én szeretem!!:)
Savanyúságokba szoktam tenni, ecetes lébe
Nem kell tőle elájulni, nekem is van a kertemben. Nem egy nagy durranás. Én a magyaros fűszereket jobban kedvelem.
Szia Anonimus!Végre találkoztam valakivel, aki a kertjében termeszt koriandert. Szeretném megkérdezni tőled, hogy hol szerezted be a vetőmagot?KösziIrénke
Nem tudom, miért, de én a levelének mezei poloska illatot és ízt érzek, szemben a magjának kifejezetten kellemes ízével-illatával.
Imádom a koriandert, spéci salátákba teszem, de levesbe is jó. Dél-Amerika illatú és ízű lesz minden, mert ott ettem nagyon sokat belőle! :)