Te mikor láttad utoljára a Tejutat?
te mikor láttad utoljára a tejutat?

Te mikor láttad utoljára a Tejutat?



Mit szeretek a legjobban a nyárban? Nehéz is lenne választani, hogy a természetes vízben úszást, a kiülős, beszélgetős estéket, a kerti sütögetéseket, a nyár színeit, illatait, a madárcsicsergést és a tücsökciripelést, vagy a sok-sok szabadban eltöltött időt mondjam.

De van egy olyan dolog, ami miatt nem csupán kellemesek, de varázslatosak a nyári éjszakák: nincs ahhoz fogható élmény egész évben, mint egy fűbe terített pokrócon hanyatt fekve a csillagokat bámulni. Hallgatni az éj hangjait, keresni az ismerős csillagjegyeket, augusztusban a hullócsillagokat kémlelni, titkos kívánságokat megfogalmazni, amikor egy-egy feltűnik az égen.

Sajnos azonban egyre nehezebb olyan helyet találni, ahol tökéletesen élvezhetjük a csillagos égbolt látványát. Nemrég kiderült, hogy tiszta éjszakákon, amikor a Hold fénye sem zavarja a látványt, is mindössze csak az emberiség harmada láthatja a Tejutat a lakóhelyéről.

Nekünk, többieknek egyre nehezebb olyan helyet találni, ahol a mesterséges éjszakai fények és a közvilágítás nem halványítja el a távoli csillagok fényét. Európában az emberek több mint fele olyan fényszennyezett környéken él, ahonnan csak a legfényesebb égitestek láthatók.

Ha csillaglesre indulnál, a nemzeti parkokban érdemes keresgélned, szerencsére egyre több ilyen, akár szervezett program is vár rád.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Dóra
    • 2016-08-15 19:45

    ajánlom a Balaton-partot :)

    • Dóra
    • 2016-08-15 19:45

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet