Te már tudod, hogy mi van a kedvenc popcornodban?
Te is szereted a pattogatott kukoricát? Akkor nehogy kihagyd ezt a cikket!
Mozi vagy kellemes esti tévénézés, amihez – sokaknak – elmaradhatatlan a pattogatott kukorica is. Ugye ismerős Neked is?
Önmagában a kukoricával nincs is semmi baj, hiszen:
- magas rosttartalmú gabona
- kiváló C-vitamin forrás
- gazdag B3-vitaminban (niacinban) is
Ezen kívül a pattogatott kukoricamag már nemzedékek óta az egyik legkedveltebb snack szerte a világon. Azonban a mikrohullámú sütő térhódításával sajnos megjelentek a leegyszerűsített ételek. A gyorsfagyasztott készételek, a zacskós levesek és ezek végtelen arzenálja. A pattogatott kukorica sem kerülhette el a sorsát, és megjelent egyszerűsített verzióban.
Előnyeként emlegetik, hogy csinálhatod a mikróban, gyors, és garantáltan nem szemetel tele mindent a konyhádban. Azt viszont jó ha tudod, hogy valójában csak ártasz vele magadnak és a családnak is!
Miért egészségtelen a mikróban készített kukorica?
A mai kereskedelmi forgalomban készen kapható popcornok sem nem egészségesek, sem nem természetesek, ahogy a régi, ősi receptekben, a konyha tűzhelyén készült változat. Mértéktelen fogyasztásuk súlyos következményekkel járhat.
Felléphet akár:
-
súlyos légúti és tüdőbetegség
-
Alzheimer-kór
-
krónikus vesebetegség
Ezeket a súlyos betegségeket a pattogatott kukoricán lévő toxinok okozzák, amelyeknek igazi koktélját találjuk a kis barna zacskókban.
A 3 fő érv a mikrós popcorn ellen
- A vaj-aroma rendkívül káros! A betegségeket főleg ez az összetevő okozza. A diacetil (da) egy vegyi anyag, amely a mikrózható pattogatott kukoricában jellegzetes vajízt és aromát ad a popcorn-nak. Egy 2012-es toxikológiai kutatás azt mutatja, hogy ez a megszilárduló diacetil lehet az egyik oka az Alzheimer-kórnak.
-
A pattogatott kukorica tasakjának belseje egy olyan anyagot tartalmaz (PFOA, azaz perfluorooctanoic sav), amely megakadályozza, hogy a kész szemek odatapadjanak a zacskóhoz. Ez az anyag károsíthatja a májat és rombolja az immunrendszert. Veseproblémákat okoz, komoly légúti és asztmatikus tünetek kiváltója. A legnagyobb dózissal a popcorn-tasak felnyitásakor találkozol, de mindvégig jelen van.
-
A hidrogénezett olajok különböző gyulladásokat okozhatnak.
A legtöbb pattogatott kukoricában szójaolaj vagy kókuszolaj van, de már megváltoztatott formában, azaz hidrogénezett növényi olajként vannak jelen. Olyan transzzsírokként vannak jelen, amelyek eltömíthetik az artériákat, gyulladást idéznek elő a testedben. Mivel a gyártók számára lehetőség van arra, hogy az adagonként 0,5 gramm transzzsírt tartalmazó popcorn csomagolásán nullára kerekítsék ezt a számot, könnyen előfordulhat, hogy a csomagoláson nem is szerepel transzzsír, így hiába vagy éber, nem veheted észre.
Ugye Te sem akarod tovább mérgezni Magad és családod a veszélyes pattogatott kukoricával?
Mit tehetsz?
Alternatív megoldás a popcorn kedvelőinek
A mikrózható popcorn alternatívája természetesen a házilag készített pattogatott kukorica. Nagyon könnyen meg tudod csinálni Te is veszélyes anyagok jelenléte nélkül.
De hogyan is kezdj hozzá?
Melegíts fel 2 evőkanál szőlőmagolajat vagy vajat egy nagy lábasban. Vigyázz, csak közepes lángon melegítsd, mert leéghet!
Adj hozzá ½ csésze kukoricaszemet, majd kevergesd össze, hogy az olaj (vagy vaj) mindenhol érje a szemeket.
Egy percen belül a szemek elkezdenek pattogni, próbáld esetleg egy fedővel (pl. egy olyannal, amit az olaj fröccsenése ellen is használsz) megakadályozni, hogy a szemek a konyhapadlón kössenek ki a vidám ugrándozás eredményeképpen. Amikor a pattogás abbamarad, azonnak húzd le az edényt a tűzről, mert nagyon gyorsan odaég. Ekkor szórd meg egy kis tengeri sóval vagy készíts szuper természetes fűszerkeveréket.
A csípős fűszerkeverék (használhatod majd húsokra vagy grillzöldségek készítéséhez is):
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
-
1 evőkanál szárított bazsalikom
-
1 evőkanál szárított kakukkfű
-
tengeri só
-
cayenne bors ízlés szerint
-
chilipehely ízlés szerint
A natúr fűszerkeverék (szintén használhatod más ételhez is):
-
tengeri só
-
1 evőkanál szárított petrezselyem
-
1 evőkanál őrölt pirospaprika
Ugye, hogy nem is nehéz egészségesen elkészíteni kedvenc rágcsálnivalódat?
Kipróbálod?
Ha megcsináltad, oszd meg velünk itt a blogon!
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek
Sziasztok!Én úgy szoktam csinálni, hogy jénai tálba teszek egy kis olajat, abba a kukoricát, összekeverem és úgy be a mikróba. Kb ugyanannyi idő alatt lesz kész, mint a zacskós. Csak vigyázzatok, mert nagyon felmelegszik az edény. Csak kesztyűvel nyúljatok hozzá!
En ugy halottam, hogy a vajban meg sok a koleszterin. :)Szoval szerintem lehet erolkodni, de a sorsunkat nem kerulhetjuk el.
Szia KisBika!Ha nincs kedved "erőlködni" nyugodtan egyél olyan ételt, ami rosszat tesz a testeddel. Én vajat eszem, sőt még zsírt is!!! és nagyon jó a koleszterinszintem. Tudom, mert 3 havonta vérvételre kell járnom a cukrom miatt.:) Nem a vajon múlik, de azon igen, hogy mennyit kensz belőle a kenyeredre. Különben mozgásszegény életmód mellé én sem ajánlanám a vajat. A kukoricát pedig biztos finomabbá teszi, majd kipróbálom. Édesapám csinálta mindig így, de nem tett rá semmit. Aztán vett egy pattogató gépet, na az is jó, tudom ajánlani.
Sziasztok,most csináltam,olivaolajjal és wokba,nagyon hamar kész és van hely a pattogásra.
Szia Réka,meg tudnád nekem adni azt a szuper karamellás receptet? Előre is köszönöm!Üdv: Bea :)
Lehet kapni kukoricapattogtatót,nem is drága,és akkor nem kell evvel bajlódni.
Anyukámnak van még ősidőkből egy olyan szerkezete, melyet az apu barkácsolt eme célra.Egy széles, nyeles, mélyebb serpenyő szerűséget - inkább olyan mint egy sisak, csak fordítva - kell elképzelni, de úgy, hogy ez teli van apró lyukakkal. Ebbe öntötte a kukoricaszemeket, aztán a gáz lángja fölé tartva, kipattogtatta. Fedő az kell, mert röpködnek szanaszét a kész szemek. Szerintem ez valami otthoni barkács-változat volt, de nagyon jól működött! Közben pedig lehetett kissé megemelve-rázogatni az edényt, így mozgatva a szemeket, míg ki nem pattogtak. Egy sem égett oda. :) Aztán amióta van mikrónk, ez nem tudom hová lett.... Elő is keresem azt hiszem! :))) Üdv,Just me
Szia!Nekem van egy isteni finom pikáns-karamellás popcorn receptem, ahol azt olvastam, hogy pattogás közben folyamatosan rázni kell a lábost. De már csináltam úgy is, hogy amikor kipattogott egy adag, azt kiszedtem, ez picit macerás. :)Szerintem az a lényeg, hogy keveset pattogtassunk egyszerre, vagy nagy lábosban, ahol egyszerre éri a szemeket a hő!
Szia Ann,gyermekkoromban édesanyám próbálta meg otthon a gáztűzhelyen elkészíteni, és pontosan ugyanígy járt (tinédzser koromig, olyan 10 évvel ezelőttig nem volt mikrónk). Szerintem éppen a gázlánggal van a gond...! Arra gondoltam, ki kellene próbálni kályhán, jelenleg azzal fűtünk, a takarításhoz, tésztafőzéshez való vizet is azzal melegítem-forralom. Kukoricásunk viszont nincsen :) Milyen kukoricát szerezzek be?
Kedves csy,
A "sima" pattogtatni való kukoricát keresd.
Andrea
Sziasztok!Nemrég kezdtem el én is fazékban csinálni a popcorn-t, de sajnos azt tapasztaltam, hogy nagyon sokára kezd el pattogni, és addig meg egy kicsit megég. És a végén nagyon sok kukoricaszem marad, ami nem pattog ki. Pedig kislángon csináltam. Tudtok valami tanácsot adni, hogy ne égjen oda, és rendesen kipattogjon?Ann
Szia Ann,
Próbáld közepes lángon, kisebb adagokban pattogtatni a kukoricaszemeket!
Andrea