Te felelős állattartó vagy?
te felelős állattartó vagy?

Te felelős állattartó vagy?



Erre biztosan minden gazdinak az a válasza, hogy: természetesen!

Elhiszem Neked, kedves Olvasóm. Van azonban egy nagyon fontos dolog, amivel kapcsolatban sok téveszme kering, és aminek a jelentőségével sok ember nincsen tisztában, ez pedig: az ivartalanítás.

Miért olyan fontos az ivartalanítás?

Számos mendemonda kering arról, hogy az állatoknak rosszat tesz, illetve hogy a nősténynek legalább egyszer életében fialnia kell. Ez mind tévhit! Nézzük a tényeket.

Ha körülnézel az állatvédő szervezetek honlapjain, segélykérő kiáltások tömegével találkozol: felelőtlen emberek, akik hagyják kontrollálatlanul szaporodni állataikat, az utódokat az utcára, a határban, az erdőben kirakják, „jobb esetben” elpusztítják. Az állatvédők becslései szerint több millió kóbor háziállat él az országban. Az állatmenhelyek hősiesen helytállnak, de már többszörösen túllépték a kapacitásukat, hiszen országosan csupán pár ezer állatot képesek befogadni. Azok is javarészt kutyák, hiszen a macskákat sokkal nehezebb egy állatmenhelyen tartani eltérő igényeik és természetük okán – így ők még többet szenvednek az emberek felelőtlensége miatt.

Tényleg káros az állatnak...?

Nézzük akkor, előnyös vagy hátrányos-e ez a beavatkozás az állatoknak.

Állatorvosok egyetértenek abban, hogy az ivartalanítás csökkenti egyes rákfajták, pl. a prosztata- és emlőrák kockázatát. Az állatok nyugodtabbak lesznek, nem szenvednek a kielégítetlen nemi ösztönöktől, a hímek területvédő, területjelölő, agresszív viselkedése pedig alábbhagy, nem kóborolnak el.

- Kan kutyádat nem kell félteni, hogy kiszökik, ha vonzó tüzelő szuka jár a közelben. Az elkóborolt állatok egy része nem talál vissza, ki van téve balesetnek, bántalmazásnak, vagy befogják, és a sintértelepen végezheti.

- Kertben tartott nőstény kutyád sincs teljes biztonságban, ha nem ivartalanítod: amikor tüzel, a kerítésedet átugorva vagy megrongálva bizony bejuthat hozzá egy vágyakozó kan kutya.

- A macskák ivartalanítása különösen fontos! Számukra nem akadály a kerítés, így macskád más macskákkal való találkozását nem tudod kontrollálni. Ráadásul évente többször szaporodnak.

- Ha kandúrodat nem ivartalanítod, bizony felelős vagy rengeteg kóbor kiscica születéséért, illetve közvetett módon a kicsinyek szörnyű elpusztításáért, hiszen a Te állatod hozzájárult a szaporulat létrejöttéhez. Sokan ismerik a kandúrok vizeletének orrfacsaró bűzét, amivel megjelölik a határaikat, és szinte lemoshatatlan; ha ivartalanítod macskádat, nem kell többé ettől szenvedned. Ráadásul nem fog elcsatangolni olyan messzire és nem szerez komoly sérüléseket a kandúrharcokban.

- Nőstény macskádat is érdemes még akkor is ivartalanítani, ha a lakásban tartod, egyrészt mert kiszökhet, és akkor megtörténhet a baj. Másrészt nemcsak őt szabadítod meg a szenvedéstől, hanem Téged sem fog idegesíteni az állandó nyávogásával, amikor tüzel.

Mondják még, hogy az ivartalanított állat elhízik. Valóban, mivel a hím nem csatangol el, nem harcol a nőstényekért, a nőstény nem szoptat, előfordulhat súlygyarapodás – ezt megelőzendő egyszerűen vedd figyelembe, hogy kisebb a kalóriaigénye, valamint biztosíts számára elegendő mozgást! Vannak kifejezetten ivartalanított állatok számára kifejlesztett tápok is.

Számos előnye van tehát, de mi a hátránya?

Tényleg kockázatos és drága...?

Sokan a beavatkozás jellege miatt ódzkodnak az ivartalanítástól. Azonban ez ma már rutinbeavatkozásnak számít, egy tapasztalt állatorvos számára egyáltalán nem kihívás. Másrészt az állatok regenerációs képessége lenyűgöző, különösen fiatal korban, amikor az ivartalanítás elvégzése ajánlott. A nőstény pár nap alatt meggyógyul, a hím állat pedig gyakorlatilag az altatásból ébredés után már újra a régi – csak éppen egy kedvesebb, kevésbé agresszív "változatban" kapod vissza. ?

A műtét valóban nem olcsó – ez az egyetlen hátránya.

Azonban ha levetíted kedvenced 10-18 éves élettartamára, és figyelembe veszed, hogy ez egy egyszeri nagyobb beruházás, aminek következtében soha többé nem lesz gondod az ivarzás és a felesleges szaporulat problémájával, bőségesen megtérül! Állatorvosok, illetve állatvédő szervezetek rendszeresen hirdetnek ilyen akciókat, érdemes utánakérdezned a lakhelyeden.

Ezenkívül van egy nagyszerű alapítvány, a NYISTA (Nyílt Ivartalanítás Szponzorálását Támogató Alapítvány), amely céljául tűzte ki azon felelős gazdik segítését, akik szeretnék ivartalanítani kedvenceiket, de nem tudják ezt finanszírozni. Tőlük kérhetsz támogatást, ha pedig szívesen adakoznál erre a nemes célra, azt is megteheted náluk. Itt olvashatsz róluk bővebben.

Elérhetőek már fogamzásgátló gyógyszerek is a macskák és kutyák számára. Ez azonban jelentős beavatkozás a szervezet hormonháztartásába, így többféle egészségügyi kockázattal jár, pl. méhgyulladás, ráadásul maximum két évig alkalmazható, utána szünetet kell tartani. Azért is rizikós, mert ha elfelejted beadni, vagy éppen elcsavarog a macskád, amikor be kellene adnod, netán hasmenése van, máris kész a baj. Ezenkívül éveken át adva jóval drágább, mint az egyszeri ivartalanítás.

Hogyan segíthetünk a kóbor állatok helyzetén?

Óriási a baj, a kidobott, kóbor állatok száma egyre nő, elhelyezésük, gondozásuk megoldatlan. Az egyetlen mód a megelőzés, illetve az állatvédő szervezetek mindig várják az önkénteseket, és az adományokra is égető szükségük van!

Ha új kedvencre vágysz, javaslom, hogy egy állatmenhelyről „szerezd be”! Aki valaha is fogadott már be kidobott, elhagyott állatot, az tudja: náluk hálásabb élőlényt nehéz elképzelni. Egész hátralévő élete minden egyes napján hálás szeretettel, ragaszkodással fog megajándékozni, Téged pedig minden nap eltölthet a szeretet mellett az a boldogító érzés is, hogy életet mentettél! ?

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • a 3 legjobb őszi méregtelenítő - blog

    A 3 legjobb őszi méregtelenítő

    Véget ért a nyár, de ez még nem ok a szomorúságra, hiszen az ősz ezernyi szépséget tartogat számunkra, sőt, nemcsak szépséget, hanem rengeteg finomságot is! Most kell szervezetünket ellátni mindenféle vitaminnal és ásványi anyaggal, hogy felvértezzük magunkat a téli betegségek ellen. Tudod-e, mivel lehet legjobban felkészülni a hideg évszakra?

    Megnézem
  • készülj fel az őszre természetes immunerősítőkkel! - blog

    Készülj fel az őszre természetes immunerősítőkkel!

    Lassan véget ér a nyár, de búcsúzóul még két kézzel szórja nekünk kincseit. Ilyenkor kell feltankolni vitaminokból, ásványi anyagokból, hogy a hideg időszakot is egészségesen élvezhessük. Ezért most az immunrendszered erősítésére hoztam Neked tippeket, fogadd őket szeretettel!

    Megnézem
  • az arcápolás natúr nagyágyúi - blog

    Az arcápolás natúr nagyágyúi

    Egyre többen használják újra arcápolásra is a jól bevált szilárd szappanokat. Ezeknek számos előnye van: amellett, hogy kiválóan tisztítják az arcot, egyszerű a használatuk, könnyen szállíthatóak, és használatukkal nem keletkezik műanyag hulladék, hiszen papírba csomagolhatóak.

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Györgyi
    • 2021-12-28 15:24

    Nagyon szeretem az állatokat, nálam is ivartalanítva vannak a benti cicák is. Örülök, hogy van ilyen alapítvány, szerencsére már az állatorvosok egy része is kora tavasszal akciókat hirdet, de ennek ellenére még mindig sok kóborka van. :-(

    • Györgyi
    • 2021-12-28 15:24

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet