Spárga – szereted?
Spárga – szereted?
Neked mi jut eszedbe elsőre a spárgáról? Elegáns, karcsú száraival? Friss zöld (vagy sárga)? Egészséges?
Nos, ezek közül mind igaz, sőt, még sokkal több jót is el lehet mondani erről növényről, amely a liliomfélék családjába tartozik. Tudtad, hogy népiesen nyúlárnyéknak is nevezték? Hogy miért? Mert a hajtások nyaranta akár másfél méteresre is megnőnek, így árnyékot adhatnak a kisebb állatoknak.
A másik érdekesség, hogy már az ókori görögök is használták a spárgát, a szó görög megfelelője, az „asparagos” fiatal hajtást jelent. Ők azonban finom ízét még nem, csak gyógyító hatásait ismerték, ezért többnyire fogfájásra, méhcsípés kezelésére alkalmazták, de ismert volt vízhajtó hatása is.
Mi minden jót juttathatsz a spárgával szervezetedbe?
-
A-, B1-, B2-, C-, valamint E vitamint
-
értékes folsavat
-
aminosavat
-
kalciumot
-
vasat
-
nátriumot
-
káliumot
-
nyomelemeket
-
klorofillt
Ezek után nem csoda, ha rengeteg jótékony hatása van, nemcsak az egészségre, de a szépségedre is.
Lássuk, mik ezek:
-
vízhajtó-és vesekő-eltávolító hatás
-
jó hatással van a keringésre
-
jó méregtelenítő
-
védi a nyálkahártyát és a sejteket
-
segíti az anyagcserét és a sejtek energiaellátását
-
pozitívan hat a látásra
-
a cinknek köszönhetően erősíti a kötőszöveteket és az erek falát
-
serkenti az agy működését
-
folsavtartalmára nagy szüksége van a kismamáknak
-
fáradékonyságra, koncentrációhiányra is ajánlják
-
E-vitamin tartalmának köszönhetően immunserkentő, és védi bőrt a ráncosodástól
-
hatékony hashajtó
-
remek fogyókúrás étel, hiszen gyorsítja az anyagcserét
Jó hír a fogyókúrázóknak, hogy mivel a hajtások nagy része, 93-95 százaléka víz, a maradék szárazanyag kevés kalóriát képvisel, így 100 gramm spárgába mindössze 20 kalória szorult. Kifejezetten kevés benne a cukor, összesen 2 gramm szénhidrát van benne.
Íme egy pofonegyszerű, ám annál ínycsiklandóbb recept!
Tisztítsd meg a spárgákat, vágd fel kisebb, néhány centis darabokra, és forgasd össze kevés olívaolajjal. Alufóliával kibélelt tepsin terítsd szét. Sózd, borsozd ízlés szerint, és locsold meg pici olvasztott vajjal. Na, ettől lesz annyira ellenállhatatlan ez a sült spárga, mert 220 fokos sütőben, 15-20 perc sütés után alig fogod várni, hogy kivehesd és megkóstold, mert már az illata is fantasztikus. Tökéletes tavaszi vacsora – ugye Te is kipróbálod?
Neked mi a kedvenc recepted spárgával?
Oszd meg velünk!
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek
A zöld spárga fokhagymás vajon sütve, grillezett lazaccal a legfinomabb! A fehér spárga pedig krémlevesként szuper.
8 szál spárgát megpárolok 2 db tojást keményre főzöm. A kész spárga mellé összetöröm villával a tojásokat meglocsolom olíva olajjal , nagyon finom könnyű vacsora!!