Hűsítő vitaminbomba, amitől tutira összeszalad a nyál a szádban...

hűsítő vitaminbomba, amitől tutira összeszalad a nyál a szádban...

Hűsítő vitaminbomba, amitől tutira összeszalad a nyál a szádban...

Az alábbi recepteket kánikulához időzítettem, de sebaj, ha esős időben kortyolgatod, akkor is egészségedre válik!  

Biztosan Te is egyre többet találkozol a boltokban a "Smoothie" nevű kis flakonos frissítőkkel. Ez a divatos kis itóka tulajdonképpen nem más, mint egy palackba zárt turmix, amit otthon is egyszerűen és könnyen elkészíthetsz.

Amire szükséged lesz; egy turmixgép (vagy botmixer), gyümölcsök, zöldségek, ahogy Te szereted, valamilyen folyadék (pl. tej, zabtej, szójatej, rizstej, kókusztej, gyümölcslé) és egy kis leleményesség.

Használhatsz bármilyen gyümölcsöt, idénygyümölcsöket (természetesen ezzel a legjobb), de lehet fagyasztott is. Amit kapni fogsz, az egy egészséges vitaminbomba: egy igazi gyümölcsös smoothie-turmixból, függően a gyümölcstől feltankolhatod a szervezeted káliumból, magnéziumból, kálciumból, foszforból, szelénből, vasból, cinkből, mangánból, rézből, vitaminok egész seregéből (A, C, B6, E, K), folsavból, niacinból, pantoténsavból és rostból.

Jól hangzik, nem?

Elkészíteni pofon egyszerű: önts a turmixgépbe a folyékony állagú összetevőből egy kicsit (pl. tej), és add hozzá a gyümölcsöket, majd édesítsd ízlés szerint, pl. mézzel.  Alaposan keverd össze, és add hozzá a maradék folyadékot – itt tudod változtatni, milyen sűrű legyen a végeredmény. 

Ha hideg frissítőt szeretnél kapni, adj hozzá jégkockát is, amikor fagyasztott gyümölcsből dolgozol, akkor erre nincs szükség, hideg lesz anélkül is.  

Receptek:

Epres smoothie – gyorsan használd ki, hogy még lehet friss epret kapni: 

 

 

kb. 6 nagyobb szem eper

kb. 2 ½ dl folyadék (pl. kókusztej) 1-2 evőkanálnyi natúr joghurt jégkocka, amennyiben szükséges

méz/sztívia/xylit az édesítéshez.  

 

 

A fentiek alapján először a kókusztej fele, a gyümölcs, joghurt, méz, jégkocka. Keverés, és a kókusztej másik fele. Kb. 2 adag lesz belőle.

 

 

 
 

 

Málnás- fagyis smoothie

2 csészényi szeletelt banán

2 csészényi málna

2 csészényi vanília fagyi

1 ½ csészényi tej

 

 

A fentiek alapján először a tej fele, a gyümölcs, joghurt, méz, jégkocka.

Keverés, és a tej másik fele.

 

Kb. 4 adag lesz belőle. 
 

Paradicsomos smoothie
 

2 paradicsom

Kb. 2 dl 100%-os paradicsomlé 

fél citrom leve

bazsalikom levél

jégkocka

só, ha szükséges

 

Elkészítése ugyanaz, mint feljebb, 1 személyre elegendő.

Ha Neked is van egy jó kis smoothie recepted, gyorsan ide vele, megkóstoljuk! :)



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • csipkerózsika kedvenc bőrápoló olaja

    Csipkerózsika kedvenc bőrápoló olaja

    Csipkerózsika kedvenc bőrápoló olaja: a C-vitamin bomba csipkerózsaolajA csipkerózsa (vadrózsa – Rosa canina) termését augusztus végétől kezdik el szedni, mert ilyenkor a legnagyobb benne a C-vitamin tartalom...Olyannyira, hogy a gyümölcsökkel összehasonlítva is a legtöbb C-vitamint tartalmazza: kb. 10-szer annyit, mint pl. a citrom. Lehet belőle lekvárt, szörpöt, likőrt és egyéb nyalánkságokat készíteni, de amit most szeretnék mutatni Neked, ennél egy picit különlegesebb. 

    Megnézem
  • méregtelenítés és tisztítás egy lépésben

    Méregtelenítés és tisztítás egy lépésben

    Méregtelenítés és tisztítás egy lépésben, mindez úgy, hogy közben még jól is esik? Igen, íme a legújabb Manna csoda, az új, Manna SPA család első darabja: Tündérkert szappanA spa latin eredetű kifejezés, melynek jelentése "sanus par aquam" (vízből egészséget meríteni), melynek lényege, hogy vizet és vízből származó anyagokat (iszap, alga, ásványok, só, gőz) használnak a szépítéshez, gyógyításhoz vagy egyszerűen csak ahhoz, hogy jól érezd magad.A legújabb mannaszappannal most egyszerűen a fürdőszobádba varázsolhatod ezt az érzést, hiszen ez a szappan attól különleges, hogy rózsaszín agyagot tartalmaz."Szépnek szép, de miért jó ez nekem?" 

    Megnézem
  • itt a nyár! irány a vízpart! apropó, tudod, mit tartalmaz a naptejed?

    Itt a nyár! Irány a vízpart! Apropó, tudod, mit tartalmaz a naptejed?

    Itt a nyár! Irány a vízpart! Apropó, tudod, mit tartalmaz a naptejed?Nyár, pihenés, lazítás, Balaton-/tengerpart, úszógumi (a felfújhatós fajta :)), fagyi. Mit hagytam ki? Neked mi jut még eszedbe? Ha vannak gyerkőceid, akkor a naptej biztos elmaradhatatlan része a strandolásnak.És azt tudod, hogy mit tartalmaz a méregdrágán megvett, márkás, tetszetős csomagolású, legújabb technológia szerint gyártott naptejed? 

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

  • avatar
    • 2011-06-09 15:07

    én sokáig szinte minden napot ezzel indítottam mert reggel nem tudok enni,korán egy fincsi menta vagy citromfű tea, 9-10 körül pedig ez:

    az alap 1 banán és annyi tej ami ellepi,mindíg az idénynek megfelelő lágy gyümölcs, izesítésnek valami extra méz mondjuk fenyő..:) mentalevél, citromfű,(nyáron a kertből)kevés citromhéj,és pár csepp a levéből,fahéj, pici vaniliáscukor vagy vanilia ,amikor a banántól jó sűsű lesz nem teszek hozzá mást,ha híg, vagy egy kis joghurtot,vagy mascarponet teszek bele,ha túl keményítős a banán akkor mentateával higítom.

    ezzel ki lehet bírni ebédig...:)))

    • 2011-06-09 15:07
  • avatar
    • Tünde
    • 2011-06-09 08:31

    Sziasztok!

    Én tanácsot szeretnék kérni, ki tud valami olyan tartósító akármit, ami nem vegyszeres tartósítás, hanem natúr, vagy bio, de a lekvárok, befőttek elállnak vele télire? FONTOS lenne!

    Előre is köszönöm a segítséget!

    • Tünde
    • 2011-06-09 08:31
    • avatar
      • Felhasználó
      • 2013-05-01 19:16

      Nagyanyáink úgy csinálták, hogy nagyon sokáig főzték a lekvárokat, nem 40 percet, és a végén 1 kávéskanálnyi ecetet kevertek bele, köztudottan az is megakadályozza a penészedést, és nem érezni az ízén : Én ettem ilyen nyírségi szilvalekvárt és isteni volt !!!! Ildikó

      • Felhasználó
      • 2013-05-01 19:16
    • avatar
      • Margó
      • 2011-07-18 18:50

      Kedves Mindenki!

      Én évek óta befőzők, szinte mindent egyformán: jól megmosott, magvalt gyümölcsöket forró sziruppal felöntöm(nyakig az üveget) ráteszem a zsugorfóliát és a gyógyszertárban vásárolt szalicillal: a fóliát és az üveg kupakját alaposan bekenem, lezárom és dunsztolom. Alaposan,rétegesen letakarva hagyom kihülni! (Van még előző évről is, soha nem romlott el.) A lényeg, hogy nem a gyümölcsön van a szalicil!  A dzsemeket, lekvárokat  ugyanígy, de száraz dunsztba.( Azok is lassan hüljenek ki.) A zöldségfélét, uborkát, nem ecettel (nekem árt az ecet) un.tejsavas erjedéssel, napon erjedjen meg. Uborkát kaporral, zöldségfélét, csak a zsenge v. tavaszi zöldségeket vegyesen és nagyleveles zellerrel savanyodik be állandóan a napra forgatva, de csak nagy, un.laskára vágni, hogy ne puhuljanak meg.Tálaláskor vágom apróbbra a tányérra!

      Mindenkinek sikereket kívánok a vegyszermentes élethez: Margó

      • Margó
      • 2011-07-18 18:50
    • avatar
      • Beáta
      • 2011-06-19 21:43

      Szia vtunde !

      Én évek óta ezüstkolloiddal tartósitok mindent ! Nekem bevált   

      • Beáta
      • 2011-06-19 21:43
      • avatar
        • Váczi
        • 2011-07-13 12:25

        Szia Beáta!

        Nagyon érdekelne a módszered  !

        Én vegyszer nélkül szoktam tartósítani, demindig keletkezik 1-2 penészes egyed. Szeretném ezt a veszteséget is megszüntetni!

        Előre is köszönöm: Gyöngyi

        • Váczi
        • 2011-07-13 12:25
      • avatar
        • Judit
        • 2011-06-29 10:17

        Kedves Beáta,

        Nagyon tetszik az ötlet az ezüst kolloidról, én is sok dologra használtam már, de ez eddig nem jutott eszembe. Leírnád milyen arányban kell használni? Esteleg ide: juditod@gmail.com

        Köszi: Judit

        • Judit
        • 2011-06-29 10:17
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2011-06-09 11:10

      Szia Tünde,

      Nekem a száraz dunsztolás eddig mindig bevált: az alaposan kimosott és megszárított befőttes üvegekbe még forrón teszem bele a lekvárt (figyelj, hogy ne maradjon benne levegőbuborék), majd szorosan lezárom. Kibélelek egy nagyobb kartondobozt, és abba sorban egymás mellé teszem az üvegeket. A lényeg, hogy minél tovább megőrizzék a meleget, ezért betakarom őket amennyire csak tudom. 

      Szép napot,

      Andrea

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2011-06-09 11:10
  • avatar
    • Erzsébet
    • 2011-06-08 14:41

    Sziasztok!

    Én ezt az italt" életerő turmixnak "hívom.

    Hozzávalók bármilyen idény gyümölcs(nekem őszibarackkal a legfinomabb).

    Spenót, mángold, sóska vagy karalábé levél(Zsenge).Természetesen a levelek vegyszermentesek legyenek.Én minden levélből szoktam egy keveset, ez izlés dolga.A levelek mennyisége is izlés függvénye javaslom elöször kevesebb levéllel kipróbálni,aztán  minél több levelet hozzátenni,élettani hatása miatt.

    Tisztított víz,vagy ásványvíz.Kevés oliva vagy bármely hidegen sajtolt olaj.(ez a vitaminok felszívódását segíti).

    Elöször a gyümölcsöket teszem a turmixgépbe kevés vízzel majd apránként adagolva a leveleket,végül az olajat.

    Menta vagy citromfű levéllel lehet díszíteni.Frissen elkészítve az igazi.

    Ma egy banánból, két csésze eperből , 2 csésze vegyes levélből ,kb.másfél dl vízből és fél mokkáskanál oliva olajból készítettem el.

    Egészségetekre!

    • Erzsébet
    • 2011-06-08 14:41
  • avatar
    • 2011-06-08 09:35

    Sziasztok,

    sajnos arányokat nem tudok írni, mert mindig az érzéseimre hagyatkozom és legalább 6 személyre elegendő kell hogy legyen, de a lényeg, hogy tej helyett én legtöbbször azt az ízetlenebb sárgadinnyét veszem ez adja a lét és kevés folyékony tejszint teszek bele (én pl növényit) állagjavítónak és ebbe jön a gyümi meg a jégkocka.

    Útonlévőknek:-)

    Ha nincs jégkocka, mert nincs mélyhűtési lehetőség főleg nyaraláskor, de van a közelben bolt, mélyhűtött pirosbogyós gyümölcsöt teszek bele. Mire a gyerekek megjönnek a boltból én elkészítem az alapot és már öntöm is bele a "jeget" :-)

    Üdv

    Nadett

    • 2011-06-08 09:35
    • avatar
      • 2011-06-08 09:37

      Ja a nyár későbbi felében jó az olcsóbb, de jó leveses, puha izetlenebb őszibarack is.

      • 2011-06-08 09:37
  • avatar
    • Anikó
    • 2011-06-08 07:52

    Én úgy készítem az eperturmixot, hogy kb. 7-8 szem epret egy pohár natúr joghurttal turmixolok össze ( a tejet nem szeretem), édesítés gyanánt egy teáskanál mézet teszek bele. Kicsit savanykás, és olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál vagy a szívószál. És isteni finom! :)

    • Anikó
    • 2011-06-08 07:52

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet