Savanyú káposzta – gondolnád, mennyi mindenre jó?
Savanyú káposzta – gondolnád, mennyi mindenre jó?
Szereted?
Ha eddig is szívesen etted, most még jobban fogod szeretni...
De akkor is érdemes tovább olvasnod, ha nem rajongtál érte: nem is gondolnád, milyen jót teszel magaddal pár villányi savanyú káposzta elfogyasztásával.
- C-vitamin tartalma kiemelkedően magas
- sok B6-, és B12-vitamint tartalmaz kálium, magnézium és cink tartalma is jelentős
- javítja az agyi és idegi anyagcserét
- késlelteti a sejtek öregedését
- erősíti a kötőszöveteket
- erősíti a csontokat
- szabályozza a zsíranyagcserét
- csökkenti a koleszterinszintet
- segíti a vasfelvételt
- segíti a jótékony bélbaktériumok képződését
- közömbösíti a méreganyagokat a szervezetben
- rosttartalma miatt béltisztító
Sajnos a boltban kapható savanyú káposzták közül a legtöbb tartósítószerrel dúsított!
És ha pl. a piacon veszed, sem árt rákérdezni ugyanerre; de a jó hír, hogy otthon is könnyen elkészítheted. Kell hozzá két fej fehér édeskáposzta, só és bors és egy kis szárított kovász, egy 5 literes üveg.
A káposztákat le kell gyalulni (torzsa nélkül), majd besózni és állni hagyni, amíg levet nem ereszt.
A sóval ne fukarkodj, picit sósabbnak kell lennie, mint ahogy különben ennéd, mert ha kevés, nem fog elég levet ereszteni. Egy idő múlva a káposzta megpuhul, ekkor lehet elkeverni benne a szárított kovászt (1 kávéskanálnyit), majd bepakolni az 5 literes befőttes üvegbe. Ha szeretnéd, add hozzá a borsot is.
A levét öntsd hozzá, hogy egészen ellepje. Néha le kell nyomkodni, mert fontos, hogy végig lé alatt maradjon a káposzta. Tányért a tetejére, és meleg helyre állítani kb. 5 napig. A szárított kovász helyett használhatsz kenyérszeletet is (mint a kovászos uborkánál), de ezzel macerásabb a művelet.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek
Én ősszel rakok be, kőhordóba! nem kell bele kovász, sőt a són kívül semmi. De ha finomat zseretnénk akkor "mudzály" bele tenni egy kis fűszert is. Régebben anyukám úgy csinálta, hogy a hordóba rakott káposztára tette a sót. Én évek óta úgy csinálom, hogy (általában 31-40kg gyalult káosztát vásárolunk) egy tiszta műanyag kádba rakok a káposztából, megsózom átkeverem, hogy átjárja a só, közben oda készítem a fűszereket, köménymag, koriander, babérlevél, mustármag, bors(fekete és szegfű) amikor egy keveset állt a káposzta, akkor kissé kicsavarva a hordóba rakom, kb15-20cm vastagpn és egy helyre teszem a fűszereket, ha valakinek van géz, vagy tüll zacskója abba is lehet, mert van aki nem szereti a fűszereket evés közben. Mivel az idő tájt van birsalma, azt is rakok közé, tormát, sárgarépát és petrezselyem gyökeret. és vagy négy rétegben rakom a káposzta közé. 40kg káposztához 1kg sót használok. A hordót meleg helyre állítva, kb egy hét múlva már fogyaszthatóvá válik a káposzta. Utána ki kell tenni fűtetlen helyre. De csináltam már 5l-es üvegbe is. A tejsavas erjedés beindul a melegtől Tavasz táján már ügyelni kell, hogy ne nyálkásodjon meg. A bolti káposztában én úgy érzem ecetet is tesznek ezért inkább nem veszünk, ha nincs saját nem eszünk.
Sziasztok. Érdekelne, hogy a bolti savanyúkáposztába az erjedés után még beleraknak tartósítószert? :( Mert ez elég szomorú..
Szia Erna,
Sajnos igen: a tasakos savanyúkáposzta összetevőinél szerepel a tartósítószer. Én a piacon is rákérdeztem az árusnál (mert ugye ott nincsenek kiírva az összetevők:) ), és ő is tesz bele.
Régebben lehetett kapni tartósítószer-menteset is, de én mostanában nem találkoztam ilyennel.
Andrea
Nagyon szeretjük a fehérboros savanyú káposztát. Azt hogyan kell vajon csinálni, csak öntünk hozzá egy kis bort? Van aki almát is tesz bele. Ilyen receptetek nincs véletlenül?
Lesózni,és a lével együtt üvegbe rakni.Az 5 L-es üveg tetejét befedni,fél centi vastag szeletekkel.Langyos helyen hamarabb erjed.
Mégis, hány szelet hámozott krumpli végzi el mondjuk a fent megadott mennyiség kovászolását?A krumplit a tetejére kell tenni, mint mondjuk a kenyeret?
A savanyitást a hámozott burgonyaszeletek is elvégzik. Még szerintem finomabb is
köszönöm a jó receptet megcsinálom nyáron szoktam káposztát kovászolni kb így de felforralok vizet sóval kicsit lehűtöm kapor a káposzta közé kenyérvég a tetejére meleg sós víz rá kiszányér a tetejére irány á napsütötte kert a lesózás tényleg jobb mint a sós víz meret míg áll megpuhul a káposzta csülök pörkölt fínom hozzá magunk sütötte Lamúriai kenyérrel üdv Lengyel Éva
a kovász alatt mit értesz?
Lehet kapni szárított kovászt a kétbetűs drogériában, a bio élelmiszerek között. Hasonló tasakban van, mint a sütőpor.
Andrea
Megcsinálom,mihelyt enged a föld fagya és el tudok menni káposztáért. A házilag savanyított káposztával fenségesebb a töltött káposzta is! Szendvicshez és minden nyers és főtt ételhez kiváló saláta - savanyúság. Hasonlóan értékes a nyers cékla saláta. 2 céklát és 2 sárgarépát sajtreszelőn lereszelni,sóval,cukorral,citromlével ízesíteni és tálaláskor egy kis reszelt tormával megbolondítani. Jó étvágyat és jó egészséget nekünk! :)
Igen, a cékla is nagyon finom és egészséges. Köszi a receptet, kipróbálom!
Andrea
Kedves Andrea!Én biztos megcsinálom, nagyon örülök a receptnek, annak ellenére, hogy én csak piacon veszem kofától. Egy kérdésem lenne. Egy másik hozzászólásnál említetted, hogy lesz lehetőség nyomtatásra. Ez bizony jól jönne a kencék elkészítésénél is, és most is. Köszönöm, szép napot kívánok.Jena
Kedves Jena,
Továbbítottuk már a programozónknak a nyomtatási kérelmet - felvette a teendői közé! :) Igyekszünk hamarosan prezentálni, addig is köszi a türelmet!
Andrea
Kedves Andi!Mi az a szaritott kovasz?Kati
Kedves Kati,
A kétbetűs drogériában lehet kapni a bio élelmiszerek között. Szuper dolog, kenyérsütéshez is lehet használni.
Andrea
Igen mert nagyon szeretem!