Öt érdekes és hasznos tudnivaló a dióról

A dió legjobb tulajdonságai+1 szuper salátarecept
Korábban írtam már a dióról, akkor elsősorban a diólevél pozitív élettani hatásairól meséltem Neked, és megmutattam, hogyan lehet diólevélből teát készíteni.
Most azonban magával a terméssel foglalkozom, hiszen szezonja van a diónak, ami egy igazi, fantasztikus energiabomba, testnek-léleknek hasznos. Összegyűjtöttem Neked az öt – szerintem - legjobb tulajdonságát, sőt, még egy remek salátareceptet is ajánlok – hiszen ebben a változékony, kora őszi időben fontos, hogy minél több vitamint magunkhoz vegyünk.
1. Agy
Mit gondolsz, a véletlen műve, hogy a héjából kibontott dió szinte a megszólalásig hasonlít az agyra? Érdekes egybeesés, ami szerintem nem véletlen, a dió ugyanis magas E-vitamin tartalma miatt kiváló forrása az agyműködést fokozó antioxidánsoknak, így segít a memória fejlesztésében, megtartásában. Serkentheti az agyműködést és az agy információfeldolgozó és következtetés levonó képességét.
2. Szív
A dió a szív barátja is. A Harvard Egyetem egyik tanulmánya szerint akik rendszeresen, akár naponta fogyasztanak diófélét, 20%-kal kevesebb esélyük van a szívinfarktusra. Ez a dió gyulladás- és koleszterinszint csökkentő hatásának köszönhető, így segíthet mérsékelni a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
3. Vitaminok és ásványi anyagok
A dió nagy számban tartalmaz fehérjét, rostot, B1-, B6-, B2-, A-vitamint, és remek forrása az ásványi anyagoknak. Hatásos értágító, vértisztító, gazdag mangánban, rézben, káliumban, kalciumban, vasban, magnéziumban, cinkben. Fogyasztása emiatt kifejezetten ajánlott vegetáriánusoknak, várandósoknak is.
4. Omega-3 zsírsavak
Mint a legtöbb csonthéjas, a dió is gazdag omega-3, azaz telítetlen zsírsavakban, ami többek között javítja a szervezet inzulintermelését, mérsékli a vér koleszterinszintjét, jótékonyan hat az immun-és az idegrendszerre, a keringésre, a koszorúerekre, a magas vérnyomásra. Már ezért is megéri fogyasztani, nem igaz?
5. Belső stabilitás
A Bach virágterápia szerint a dió a védekezőerő és a belső stabilitás szere. Így a dióból nyert esszencia védelmet nyújthat a külső behatások ellen, segíthet kezelni a döntési helyzeteket, erősítheti a személyiséget, az idegeket. Elősegítheti a fáradtság és koncentrációs zavarok leküzdését, megkönnyítheti a régi, rossz szokások felszámolását, a függőségek leküzdését. Úgy gondolom, ez egy remek, de talán kevésbé ismert tulajdonsága.
Fontos: Természetesen mint mindent, a diót is ajánlatos mértékkel fogyasztani. Napi 3-4 szem bőven fedezi az ideális mennyiséget.
Tipp: Ezzel a szuper salátával még tovább tudod fokozni a dió pozitív hatásait – nekem nagy kedvencem, szerintem Te is imádni fogod:
Spenót gránátalmával és dióval (2 személyre)
Forrás: Chili és Vanília blog
Hozzávalók:
- ½ kg friss spenót
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 ek olívaolaj
- 2 ek ecet vagy citromlé
- só, bors
- egy marék dió
- gránátalma mag (egy fél gyümölcsből pár kanálnyi)
- újhagyma
- koriander (vagy petrezselyem)
A friss spenótról leveszem a leveleket, megtisztítom, és egy fazékban – mindenféle zsiradék nélkül megfonnyasztom, hogy kicsit összeessen. Leszűröm, és összekeverem az olívaolajjal, ráöntöm a citromlevet vagy ecetet, megszórom sóval, borssal és az összepréselt fokhagymával. Ezután lapos tálra vagy tányérra terítem és bőven megszórom a durvára vágott dió, a gránátalmamagok, és a felkarikázott újhagyma és a koriander (vagy petrezselyem) keverékével. Gyakran emelek a mennyiségen, mert egyszerűen nem lehet eleget készíteni belőle...
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek