Önfejlesztés csúcsra járatva: az olvasás
Önfejlesztés csúcsra járatva: az olvasás

Önfejlesztés csúcsra járatva: az olvasás



Aligha kell biztatnom arra, hogy olvass, hiszen a betűket falni olyan, mint egy mesebeli erdőben sétálni. Lépten-nyomon csodákba botlasz, és alig várod, hogy mi jön a következő oldalon, vagy könyvben. De talán mégis tudok valami újat mondani.

Az olvasás egyúttal az önfejlesztés egy lehetséges módja is, elmondom, miért.

 

1. Az olvasás olyan az agyadnak, mint a torna a testednek.

Az olvasással éppúgy tornáztatod az agysejtjeidet, mintha szorgosan edzenél. Kutatások sora erősítette meg, hogy az olvasás különböző agyi területeket mozgat meg, és ezzel még kifinomultabbá teszi ezeket az agyi hálózatokat. A könyvolvasásnak minden életkorban ugyanolyan kiemelt helye van a napirendben, mint a testedzésnek.

 

2. A koncentrálóképességed is nő, ha rendszeresen olvasol.

Az interneten is olvasgatok eleget, ez nem számít? - mondhatnád erre, de ki kell ábrándítsalak. A rövid szövegek (hírek, cikkek, hozzászólások, posztok, de akár egy ilyen bejegyzés) olvasgatása nem helyettesíti a könyvolvasást. Sőt, épp ellenkezőleg, még csökkenti is a figyelmünk idejét, hamarabb elveszítjük a fókuszt, mert hozzászokunk, hogy kíváncsiságunk azonnal kielégül. A digitális világban másodpercekkel csökkent az átlagos figyelmünk, egy tanulmány szerint 12 másodpercről 8-ra. Nem véletlen, hogy olyan népszerűek a különféle koncentrálást, időmenedzsmentet segítő módszerek, mert odafigyelni egyre nehezebb lett.

Amikor olvasol, észrevétlenül szoktatod magad hozzá, hogy milyen hosszabb ideig koncentrálni. Nem fogod észrevenni, hogy koncentrálsz, mert jól érzed magad.

 

3. Jobban fogod kifejezni magad, ha sokat olvasol.

Míg a közösségi médiában egy emoji vagy egy kép is elég a hatékony, célirányos kommunikációhoz, személyesen már nem biztos, hogy ilyen egyszerűen boldogulsz. A magánéletedben, de a munkádban is sok múlik rajta, hogy frappánsan, színesen, érthetően, érzelemgazdagon tudod-e kifejezni magad.

Az olvasás önfejlesztő hatása az is, hogy megkönnyíti a kommunikációt. Persze nemcsak akkor, ha ilyen témájú könyveket olvasol, hanem bármikor, ha olvasol. Bővül a szókincsed és a tudásod, észrevétlenül szívod magadba a szavakat, mondatszerkezeteket, új kifejezéseket.

 

4. Én sem hittem volna, de így van: még a pulzusszám is csökkenhet.

Hogyan érzed magad, miközben a kedvenc könyvedbe mélyedsz? Számomra megszűnik a világ, képes vagyok teljesen megfeledkezni mindenről, eszembe sem jutnak a megoldandó feladatok, szinte kisimul az arcom. Ezzel együtt engem is meglepett, amikor arról olvastam, hogy az olvasás képes csökkenteni pulzusszámot és ellazítja az izmokat, vagyis segít abban, hogy egy felfokozott helyzetben mihamarabb megnyugodj. Ha rendszeresen olvasol, egy pofonegyszerű, bármikor bevethető stressz-szelidítési módszer birtokába kerülsz.


Szándékosan nem írom, hogy a “stressz ellen”, hiszen a jó stressz természetes velejárója az életünknek, a reális cél az egyensúly megteremtése, nem a stressz teljes kiiktatása. Más technikákat sem kell elvetni, korábban már írtam például arról, mit egyél és igyál, ha meg akarsz küzdeni a feszültséggel (akár olvasás közben is eszegethetsz).

 

5. Még inkább önazonos lehetsz, ha sokat olvasol.

Önmagunk megismerése egy életen át tartó folyamat, ám minden egyes olvasmány közelebb visz ahhoz, hogy többet tudjunk bensőnkről. Hiszen a saját legjobb barátodnak kell lenned, szeretve, felkarolva, megértve magadat. Azt a magabiztosságot, amely ebből a stabil önismeretből fakad, nevezhetjük úgy, hogy önazonosság. Az olvasás egy olyan szintre katapultálhat az önismeretben, ahol világosan meg tudod fogalmazni, mit gondolsz a világ dolgairól. Minden könyv egy újabb választás, amely megerősít abban, ki vagy és mit akarsz.

Megkockáztatom, hogy azok, akik a természetes alapú Mannákat választják a bőrápoláshoz, éppen ilyenek: önazonosak. Pontosan tudják, hogy a kemikáliák sorát tartalmazó tömegtermékek helyett a természetből fakadó, egyszerű válaszokat szeretnének bőrproblémáikra, és ha csak lehet, ebből nem engednek…

Elmondod, melyik a kedvenc könyved és Mannád?



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet