Natúr eperlekvár recept
Natúr eperlekvár recept
Egyetértesz abban, hogy az eper nemcsak az egyik legfinomabb, legszebb, legegészségesebb, de legsokoldalúbban is felhasználható gyümölcs? Mi imádjuk, és Te?
Az epret nem lehet szó nélkül hagyni, tavaly már írtuk a blogon, hogy a piros bogyó többek közt:
- méregtelenít
- immunerősítő
- gyorsítja az anyagcserét
- serkenti a vérképzést és a sejtek növekedését
- erősíti a csontokat, a hajat és a bőrt
Ha nemcsak frissen szereted, akkor érdemes eltenni eperdzsemet-vagy lekvárt, így az őszi és téli hónapokban is el van látva a család. Arról nem beszélve, milyen jó érzés, amikor a hóesésben előszeded a forró nyári napokat idéző csinos piros üveget.
Próbáltad már a házi befőzést? Lenne kedved saját készítésű, cukormentes, 100%-ig egészséges eperdzsemet kanalazni büszkén? Olvass tovább, elmondjuk, hogy készül!
Hütött eperdzsem
Akár kezdők is kipróbálhatják! Ez a dzsem egy hűtött verzió – a hidegen tárolás garantálja a frissességét és tisztaságát a masszának. Semmiféle hozzáadott cukrot, színezéket vagy tartósítószert nem tartalmaz.
Hozzávalók 3 üveghez (kb. fél literes üveg)
- 4 csésze eper megmosva, lecsumázva (levelektől megszabadítva)
- 1 és ¾ csésze 100%-os szőlőlé
- ¾ csésze méz
- 1 zacskó cukormentes pektin (természetes zselésítő anyag)
Szükséged lesz még: hat üvegre, merőkanálra, tölcsérre, krumplinyomóra, egy nagy fazékra és egy fogóeszközre.
A megmosott epret villával, krumplinyomóval jól törd össze – botmixert ne használj, jobb, ha nagyobb gyümölcsdarabok maradnak a dzsemhez. Melegítsd fel a szőlőlevet a pektinnel együtt, sűrűn keverve hevítsd forrásig, majd forrás után állandóan kavarva melegítsd további egy percig. Vedd le a tűzről, és keverd bele az előzőleg összenyomott epret. Jól keverd össze, ezután add hozzá a mézet is.
Merőkanállal oszd szét a hat üvegben a masszát (előzőleg persze forró vízben jól mosd el mindet), és a tetejüket is tedd rá. Ha tölcsért használsz, elkerülheted a főzés utáni nagytakarítást is – én használtam :).
Hagyd kihűlni az eperdzsemes üvegeket szobahőmérsékleten, ezután tedd be a hűtőbe. Reggel nem marad más hátra, mint élvezettel fogyasztani egy finom szelet kaláccsal, vagy akár önmagában is!
Eperdzsem, második verzió
Ha szívesen kísérletezel, és van bőven epred otthon, akkor próbáld ki második receptet is! Éppolyan egyszerű, mint az előző, nézd csak:
Hozzávalók:
- Kb. háromnegyed kiló eper (lehetőleg kisebb szemű)
- 1 csésze méz
- 1 egész citrom leve
Alaposan mosd meg az epret, majd vágd félbe. Tedd félre. Ezalatt egy nagy lábosban keverd össze a mézet és a kifacsart citromlevet. Alacsony lángon 15-20 percig, időnként kavargatva főzd a szirupot. Húsz perc múlva tedd bele az epret, és párold együtt az egészet 30-45 percig, látni fogod, mikor kezd sűrűsödni.
Ellenőrizd, készen van-e: kis mennyiséget tegyél kistányérra, és helyezd a fagyasztóba 3 percre. Ha elkezd zselésedni, akkor elkészült ;). Ezek után turmixgéppel keverd össze az egész mixet, és öntsd bele az üvegekbe. Hagyd szobahőmérsékleten hűlni 5 órán keresztül, ezután tedd a hűtőbe.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek
tavaly a tv-ben láttam Stahl Juci nagyon egyszerű és nagon finom receptjét, meg is csináltam többször, és álom finom, és olcsó ! Kb 3 tojás fehérjét kell felverni, és habfixel keverni. Kis lepénykéket kreálni belőle, és 15 perc alatt sütőben kisütni. közepére egy-egy diónyi tejszínhabot fújni, és beleállítani egy szem epret...jól néz ki, finom, olcsó, és egészséges...ebben kb . 10 mg cukor lehet/db a tejszínhab miatt !!!!!
Kedves Mannaszappanos Lányok-Asszonyok,Nem szeretnék ünneprontó lenni, de én azt olvastam, hogy a cukor akkor sem jó az emberi szervezet számára, ha természetes, tehát méz, vagy a gyümölcsökben található gyümölcscukor formájában fogyasztjuk... ezért az eperdzsem semmiképp sem nevezhető "100%"-ban egészségesnek, még akkor sem, ha semmi plusz édesítést nem alkalmazunk. A nyírfacukor ugyan már másképp működik, és még ez a legjobb választás a cukrok közül, de a steviá-n és a csicsóka-sűrítményen kívül minden egyéb mesterkedés hiábavaló, a szervezetünk "cukor"-ként ismeri fel és bontja le (savasítóan)
Sziasztok! Mi tavaly májusban cukor és minden egyéb nélkül tettük el az eperlekvárt. Igaz, sokáig kell főzni, de magától szépen besűrűsödik, nem kell sem turmix, sem dzsem-fix, sem pektin, csak eper és türelem. Kicsi üvegeket kifőztem, kiszárítottam, és a lekvárt forrón tettem bele, azonnal fejre állítottam, és pokrócok közé tettem kihűlni. Ami maradt (1 éves), még nem romlott meg, néhány hete bontottunk ki egy kis üvegnyit. (Hasonlóan készült nálam körte lekvár is, de azt turmixoltam.) Az eperlekvár így kicsit savanykás, de szerintem finom. Idén lehet, hogy kb. 10% cukrot, vagy egy kicsi mézet teszek bele a főzés végén, de ez majd az epertől függ.Kellemes főzőcskézést! :)ancsaka
Mi gyümölcsöt teszünk a fagyasztóba és télen főzök lekvárt belőle amikor megkívánjuk és annyit amennyi éppen kell. Nekem működik minden gyümölccsel (málna, eper, meggy, szilva, barack -sárgabarack is, szeder..)Andi
Kedves Andrea!A kérdésem az lenne, hogy a bolti zacskós cukormentes pektin vajon mennyi házilag készített pektinnek felel meg? Koszi!
Kedves Kistörpe,
A pektinből 10%-nyit kell adni a gyümölcshöz képest, akár porított, akár friss.
Andrea
KEDVES ANDI !MINDIG IZGATOTT AZ EPERDZSEM, DE NEM LEHETNE A MÉRETEKET VALÓSABBAN MEGADNI? EGY CSÉSZÉBE UGYAN MENNYI FÉR BELE? EZZEL A MENNYISÉGGEL NEM ÉRDEMES ÓRÁKAT ELTÖLTENI, RÁKENŐDIK FELE AZ EDÉNYBE ÉS NEM MARAD JÓFORMÁN SEMMI.ÚGY KÉPZELNÉM EL, HOGY MIN. 1 KG EPER ÉS EHHEZ ARÁNYOSAN A HOZZÁVALÓK.ÉS A TARTÓSÍTÁSHOZ NEM KELLENE FEJRE ÁLLÍTANI AZ ÜVEGEKET?NA ÉS HONNAN VESZÜNK 100 %-OS SZŐLŐLEVET, A PIACON KAPHATÓ SZŐLŐT PRÉSELJÜK KI?SZÓVAL 4 CSÉSZE EPER, MEG A NAGY LÁBAS VALAHOGY NEM ARÁNYLANAK.NA ÉS ÁLLANDÓAN A HŰTŐBEN KELL TARTANI, AKKOR MÁSNAK NEM IS MARAD HELY? ÉS HOL LEHET PEKTINT KAPNI?AZ ELSŐ VÁLTOZAT IZGAT, DE VALÓS MÉRETEKKEL, 3 KISÜVEG MEDDIG ELÉG? ABBÓL NEM MARAD A TÉLRE SEMMI.ÉS A TARTÓSÍTÁS MIATT KELL ÁLLANDÓAN HŰTŐBEN TARTANI? ÜDV.: ERZSIKE
Kedves Erzsike,
Nézd el nekem ezeket a hiányosságokat; nem szándékozom főzős blogot vezetni, ezek a natúr receptek gondolatébresztés gyanánt szolgálnak, nyugodtan lehet a mennyiségeket, méreteket variálni, tovább ízesíteni.
Lejjebb volt már róla szó, hogy egy csészényi felezett eper kb. 15dkg-nak felel meg.
100%-os vörös vagy fehér szőlőlevet akár a L..l-ben is kapsz, nem szükséges hozzá a piacon kaphatót (ősszel) kipréselni.
Ha bedunsztolod, nem kell folyamatosan a hűtőben tartani.
Andrea
Kedves Andrea!Ha jól értelmezem, akkor ezek a verziók csak fagyasztóban tárolhatóak őszig-télig, vagy megállják a helyüket a pincében is?Köszi,Heni
Kedves Heni,
Ha elkészülte után dunsztolod az üvegeket, akkor a pincében is nagyon jó helyük lesz! :)
Andrea
A fagyasztóba tett üveg szépen szétreped egy idő után:)
Kis üvegben, ha nem teszed tele, akkor nem reped szét, de hosszabb távon valóban érdemes inkább a hűtőben tartani.
Andrea
Szia Andi, az első verziónál csak fagyasztva működik a recept, vagy nem gond az sem ha frissen azonnal akarjuk fogyasztani, ezért nem rakjuk fagyasztóba?a fagyasztás gondolom csak azért kell, hogy elálljon tovább amit nem rögtön eszünk, nem?a második verziónál meg az érdekelne hogy hogyan/mitől lesz zselés vagy szirupos állagú, ha nincs benne pektin szerű anyag, a méztől és citromtól? illetve mitől fog elállni, a tiszta fertőtlenített üveg és vákuum elég hogy felbontatlanul elálljon?illetve azt én is hallottam, hogy a méznek árt a főzés, ez igaz?ha sztíviával/nyírfacukorral akarjuk helyettesíteni, milyen mennyiséggel tegyük?köszi!Dóri
Szia Dóri,
A recept fagyasztás nélkül is működik, ha az üvegeket dunsztolva teszed el. A második verzió a főzéstől sűrűsüdik be, a méz helyettesíthető a természetes édesítőszerekkel is. Hogy mennyi kell ezekből, pontosan nem tudom, én a mézhez hasonló arányban, vagy valamivel kevesebbet tennék bele.
Andrea