Natúr eperlekvár recept

Egyetértesz abban, hogy az eper nemcsak az egyik legfinomabb, legszebb, legegészségesebb, de legsokoldalúbban is felhasználható gyümölcs? Mi imádjuk, és Te? 

Az epret nem lehet szó nélkül hagyni, tavaly már írtuk a blogon, hogy a piros bogyó többek közt:

  • méregtelenít
  • immunerősítő
  • gyorsítja az anyagcserét
  • serkenti a vérképzést és a sejtek növekedését
  • erősíti a csontokat, a hajat és a bőrt

Ha nemcsak frissen szereted, akkor érdemes eltenni eperdzsemet-vagy lekvárt, így az őszi és téli hónapokban is el van látva a család. Arról nem beszélve, milyen jó érzés, amikor a hóesésben előszeded a forró nyári napokat idéző csinos piros üveget.

Próbáltad már a házi befőzést? Lenne kedved saját készítésű, cukormentes, 100%-ig egészséges eperdzsemet kanalazni büszkén? Olvass tovább, elmondjuk, hogy készül!

Hütött eperdzsem

Akár kezdők is kipróbálhatják! Ez a dzsem egy hűtött verzió – a hidegen tárolás garantálja a frissességét és tisztaságát a masszának. Semmiféle hozzáadott cukrot, színezéket vagy tartósítószert nem tartalmaz. 

Hozzávalók 3 üveghez (kb. fél literes üveg)

  • 4 csésze eper megmosva, lecsumázva (levelektől megszabadítva)
  • 1 és ¾ csésze 100%-os szőlőlé
  • ¾ csésze méz
  • 1 zacskó cukormentes pektin (természetes zselésítő anyag)

Szükséged lesz még: hat üvegre, merőkanálra, tölcsérre, krumplinyomóra, egy nagy fazékra és egy fogóeszközre.

A megmosott epret villával, krumplinyomóval jól törd össze – botmixert ne használj, jobb, ha nagyobb gyümölcsdarabok maradnak a dzsemhez. Melegítsd fel a szőlőlevet a pektinnel együtt, sűrűn keverve hevítsd forrásig, majd forrás után állandóan kavarva melegítsd további egy percig. Vedd le a tűzről, és keverd bele az előzőleg összenyomott epret. Jól keverd össze, ezután add hozzá a mézet is.

Merőkanállal oszd szét a hat üvegben a masszát (előzőleg persze forró vízben jól mosd el mindet), és a tetejüket is tedd rá. Ha tölcsért használsz, elkerülheted a főzés utáni nagytakarítást is – én használtam :). 

Hagyd kihűlni az eperdzsemes üvegeket szobahőmérsékleten, ezután tedd be a hűtőbe. Reggel nem marad más hátra, mint élvezettel fogyasztani egy finom szelet kaláccsal, vagy akár önmagában is! 

Eperdzsem, második verzió

Ha szívesen kísérletezel, és van bőven epred otthon, akkor próbáld ki második receptet is! Éppolyan egyszerű, mint az előző, nézd csak:

Hozzávalók:

  • Kb. háromnegyed kiló eper (lehetőleg kisebb szemű)
  • 1 csésze méz
  • 1 egész citrom leve

Alaposan mosd meg az epret, majd vágd félbe. Tedd félre. Ezalatt egy nagy lábosban keverd össze a mézet és a kifacsart citromlevet. Alacsony lángon 15-20 percig, időnként kavargatva főzd a szirupot. Húsz perc múlva tedd bele az epret, és párold együtt az egészet 30-45 percig, látni fogod, mikor kezd sűrűsödni.

Ellenőrizd, készen van-e: kis mennyiséget tegyél kistányérra, és helyezd a fagyasztóba 3 percre. Ha elkezd zselésedni, akkor elkészült ;).  Ezek után turmixgéppel keverd össze az egész mixet, és öntsd bele az üvegekbe. Hagyd szobahőmérsékleten hűlni 5 órán keresztül, ezután tedd a hűtőbe.

Kipróbálhatod melegen is – jó étvágyat!



  • Természetes szájvizek, avagy hogyan öntsünk tiszta vizet a pohárba?

    Természetes szájvizek, avagy hogyan öntsünk tiszta vizet a pohárba?Te is használsz olykor szájvizet? Tudod, mi minden lehet benne? Olvasd el a cikket, és többé ne dőlj be a szintetikus türkizkék vagy tengerzöld „ápolószereknek”!A szintetikus szájvizek általában nem pusztítják el teljes mértékben a szájban megbúvó baktériumokat. Ezzel az a gond, hogy azok a kórokozók, amelyek a szájban maradnak, ellenállóvá válnak a szájvízzel szemben, és elkezdenek szépen szaporodni – ennek eredményeképpen szép kis közösséget hoznak létre ott. Elég szörnyen hangzik, nem?

    Megnézem
  • Szülinapi gyerekzsúr zöld módra – Kipróbálod?

    Szülinapi gyerekzsúr zöld módra – Kipróbálod?A Te gyermeked milyen gyakran jár születésnapi zsúrra? Esetleg Nálatok is volt már ilyen? Akkor pontosan tudod, mi mindennel jár egy kölyökbuli megszervezése! Nemcsak az előkészületekre gondolok, hanem a sok cukros édességtől hiperaktívvá váló kis vendégekre, a rengeteg méregdrága, ám teljesen felesleges új ajándékra, a temérdek hulladékra, ami egy ilyen zsúr után szépen a kukában landol. Szerencsére nem feltétlenül jár együtt egy gyerekvendégség mindezzel, most megmutatom, hogyan szervezz öko-tudatos gyerekbulit!

    Megnézem
  • Egy új, ergonómiailag tesztelt áruház a maximális kényelmedért!

    Egy új, ergonómiailag tesztelt áruház a maximális kényelmedért! Alig hét hónap telt csak el azóta, hogy megújítottuk a mannaszappan.hu oldalát, de ismét el kellett engednünk a régi, szeretett alkotásunkat, hogy ismét újjászülethessünk. 

    Megnézem

Hozzászólok

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek


  • Szia Andi!Már nagyon régen szeretnék pektinhez jutni, de sehol sem találok.Tudnál segíteni? Hol próbálkozzam?Köszönöm,lachazikata

    • Vasné Pál Kataéin
    • 2012-05-20 07:06:52
    • Szia Kata,

      Tudsz készíteni Te is egyszerűen, almahéjból. Írd be a google-ba, és kiad egy csomó találatot.

      Andrea

      • Andrea Varga-Darabos
      • 2012-05-21 10:04:46
  • Még paleósok is fogyaszthatják. Ugye?

    • Varga Emil
    • 2012-05-20 11:21:40
    • Igen, ők is fogyaszthatják. A méz helyettesíthető nyírfacukorral vagy sztíviával.

      Andrea

      • Andrea Varga-Darabos
      • 2012-05-21 10:01:08
  • Ezt a jövő héten tuti kipróbálom!!! NYAMI!!!!!!! Köszi! :)

    • Szőke-Czidor Judit
    • 2012-05-20 15:55:19
  • Szia ANdrea!Màr én is nagyon vágytam egy ilyen újhullámos, cukor nélküli dzsemre! Szuper!Két kérdésem: ad.1.verzió: az egy csomag Pektin mit jelent grammban? Vagy teáskanálban? A 4 csésze eper cca. fél kg?ad.2.verzió: Itt a fagyasztót nem említed, csak a hûtôt - utána azért ezt is tegyük be a fagyasztóba?Üdv: Mirrrcike

    • Balogh Valéria
    • 2012-05-20 19:56:44
    • Szia Mirrrcike,

      1.) a pektin ha por alakú, kb. a vaníliás cukor súlyával hasonló vagy kicsit kevesebb lehet. 1 csészényi felezett eper kb. 150 gramm.

      2.) Itt nem kell, csak a szokásos módon dunsztolni. Viszont majd felbontás után a hütőben érdemes tárolni.

      Andrea 

      • Andrea Varga-Darabos
      • 2012-05-21 11:59:49
  • Kedves Andi!Nekem olyan kérdésem lenne, hogy a másik eperdzsem verzióból, kb. hány üveg lesz?Köszi!Imola

    • 2012-05-20 20:25:44
    • Kedves Imola,

      A 3/4 kg-ból viszonylag kevés, kb. 1 üvegnyi.

      Andrea

      • Andrea Varga-Darabos
      • 2012-05-21 12:06:36
  • Mèg valami eszembe jutott:A mézesek szerint nagyon nem jó, ha a mézet felforrósítjuk - megöl benne sok mindent...itt meg ugye még ráadásul hosszasan - 4o percig fôzzük - persze, tudom: valamit valamiért.Csak azért kár, hogy nem lehet egy fôzés nélküli technológiát kikísérletezni... Ès ha csak az eper fôzése után kevernénk bele a mézet? Legalább nem rotyogtatnánk - vagy akkor félô, hogy megbuggyan? Dehát úgyis fagyos lesz hónapokig - nem?Én csinálok egy kísérletet, az eredményrôl majd beszámolok!Ciao Mirrrcike

    • Balogh Valéria
    • 2012-05-20 21:08:40
    •  Mirrrcike, ez jó ötlet! Várjuk az eredményt! :)

      Andrea

      • Andrea Varga-Darabos
      • 2012-05-21 09:57:04
  • Sziasztok!Szerintem ha fejre állítjuk az üvegeket és úgy hűtjük ki elállfagyasztó és minden egyéb nélkül.Én nem turmixolnám össze,mert ennyi főzés után nem hiszem,hogy túlzottan darabos marad.Epret fagyasztani is érdemes egészben és gyűjteni hozzá szedret aki tud áfonyát isteni öntetet lehet készíteni később fagylalthoz süteményekhez.Picivel olcsóbb lesz mint a bolti mirelit.Üdv.Csineva

    • Gyaraki Éva
    • 2012-05-20 21:26:04
  • Kedves Andi,Nem akarok értetlenkedni, de hogyan lesz 4 csésze ( kb. 80 deka ) eperből + 4 dl szőlőléből + 1 dl mézből 6X0,5l ( 3 liter ) lekvár??? A mennyiségek egész biztosan el vannak írva, nekem 6 kg eperből szokott lenni 2X3/4 liter lekvárom, úgy, hogy egészben/félbevágva teszem bele az epret... A méz tényleg tönkremegy a főzéstől, én pici barna cukorral szoktam. Nem tudjátok, nem lehetne xilittel megpróbálni...?

    • pogany agi
    • 2012-05-21 05:40:18
    •  Köszönöm, hogy észrevetted, valóban elírtam véletlenül - bocsánat! -, kb. másfél liternyi lesz a kapott mennyiség... Tehát a 6 üveg helyett 3 kell csak.

      Jó a xilit is (ami nyírfacukorból készül!) vagy a sztívia.

      Andrea

      • Andrea Varga-Darabos
      • 2012-05-21 09:55:13
  • Szia Andi, az első verziónál csak fagyasztva működik a recept, vagy nem gond az sem ha frissen azonnal akarjuk fogyasztani, ezért nem rakjuk fagyasztóba?a fagyasztás gondolom csak azért kell, hogy elálljon tovább amit nem rögtön eszünk, nem?a második verziónál meg az érdekelne hogy hogyan/mitől lesz zselés vagy szirupos állagú, ha nincs benne pektin szerű anyag, a méztől és citromtól? illetve mitől fog elállni, a tiszta fertőtlenített üveg és vákuum elég hogy felbontatlanul elálljon?illetve azt én is hallottam, hogy a méznek árt a főzés, ez igaz?ha sztíviával/nyírfacukorral akarjuk helyettesíteni, milyen mennyiséggel tegyük?köszi!Dóri

    • Reimann Dóra
    • 2012-05-21 13:53:25
    • Szia Dóri,

      A recept fagyasztás nélkül is működik, ha az üvegeket dunsztolva teszed el. A második verzió a főzéstől sűrűsüdik be, a méz helyettesíthető a természetes édesítőszerekkel is. Hogy mennyi kell ezekből, pontosan nem tudom, én a mézhez hasonló arányban, vagy valamivel kevesebbet tennék bele.

      Andrea

      • Andrea Varga-Darabos
      • 2012-05-21 14:22:58
  • A fagyasztóba tett üveg szépen szétreped egy idő után:)

    • 2012-05-21 14:22:38
    • Kis üvegben, ha nem teszed tele, akkor nem reped szét, de hosszabb távon valóban érdemes inkább a hűtőben tartani.

      Andrea

      • Andrea Varga-Darabos
      • 2012-05-21 19:01:09
  • Kedves Andrea!Ha jól értelmezem, akkor ezek a verziók csak fagyasztóban tárolhatóak őszig-télig, vagy megállják a helyüket a pincében is?Köszi,Heni

    • Csikós-Tóth Heni
    • 2012-05-21 17:15:02
    • Kedves Heni,

      Ha elkészülte után dunsztolod az üvegeket, akkor a pincében is nagyon jó helyük lesz! :)

      Andrea

      • Andrea Varga-Darabos
      • 2012-05-21 19:02:30

Díjazzuk a hűséged!

A csomagoddal küldött kuponok ideje lejárt, mert szeretnénk, ha a jól megérdemelt kedvezményed ezentúl automatikusan megkapnád. Ezért létrehoztunk egy törzsvásárlói kedvezményrendszert és a személyes Webirodád, ahol könnyen átláthatod az aktuális kedvezményeid.

Tudj meg többet