A hónap gyümölcse a földi eper
A hónap gyümölcse a földieper
Az eper, bár 90%-a víz, mégis sok fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, alacsony a kalóriatartalma, és számtalan módon el lehet készíteni....Kell ennél több, amiért imádjuk?!
Ennek a fenséges ízű gyümölcsnek a színét az antocián adja, mely karotinban gazdag színezőanyag: nemcsak élvezet lesz a piros termésbe beleharapni, hanem ez a természetes növényi színezék védi a bogyót a sejtkárosító anyagoktól és baktériumoktól.
Miért egyél sok epret?
-
méregteleníti a beleket, javítja az emésztést (cserzőanyagok)
-
segíti az immunrendszert és az anyagcserét (C-vitamin)
-
serkenti a vérképzést és a sejtek növekedését (mangán)
-
elősegíti a víz kiürülését, vérnyomáscsökkentő (kálium)
-
erősíti a csontokat, hajat és a bőrt (mangán)
-
növeli a szexuális kedvet (mangán)
Amire figyelj a vásárláskor:
Manapság megkülönböztetik a „magyar epret”. Először csak a külföldi eper kerül a boltokba, aztán szép lassan a mi eprünk is megjelenik. Nemcsak azért érdemes a magyar eperből csemegézni, mert sokkal finomabb, mint a többi, hanem azért is, mert szegény külföldi testvérét különböző növényvédő szerekkel, gyomirtó szerekkel, rovarölő szerekkel, növekedésszabályozó vegyszerekkel, műtrágyákkal, gyantákkal, viasszal kezelik, hogy a hosszú utazás után amikor szembeköszön, ne ijedjünk meg tőle.
Ugyanez érvényes a mélyhűtött eperre is, ezért most is, mint mindig inkább a piacon vásárolj ismerős árustól, vagy termeld magad: már kisebb ládákban növeszthető eperpalántát is lehet kapni.
Egy frissítő recept, ezt próbáld ki!
Eper-Kókusz Daiquiri
Hozzávalók:
- 2 ½ csészényi ~ 225 g friss eper
- 2-3 evőkanálnyi méz, sztívia (ebből kevesebb) vagy agáveszirup
- 2 evőkanálnyi frissen facsart citrom vagy lime leve
- 3 csészényi jégkocka
- ¾ csészényi Malibu (vagy hasonló rum)
Turmixold össze az epret, a cukrot és a citrom levét, add hozzá a jégkockákat és a rumot, és keverd addig, amíg jégkásás állagú nem lesz.
Tipp: alkoholmentes változatot is készíthetsz, ha a rumot kihagyod, és ezt még fél csésze eperrel, vagy ananásszal helyettesíted!
Neked van valami spéci recepted?
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek
Ha igazán zamatos eperre faj a fogad, akkor érdemes július - inkább vége felé, de időjárástól függ - látogatni Skandináviába vagy Finnországba. Mivel ott érő eper hosszú, vilagos nappalok alatt ( kb. 20 óra is világos van naponta ) érik, nagyon különlegesen finom zamata van. Közép-Finnországban Suonenjoki nevű településen évente július közepén "Eper fesztivált" tartanak. Ha esős, hideg volt addig nyár, sajnos néha akkor még kevés eper lesz...de buli megmarad !Sok BIO epret mindenkinek !Üdv. Tiina
Imádom az epret, mert ha ránézek már mosolyognom kell. :) Azt olvastam, hogy az eper leve a fogakat is fehéríti. Ez még egy ok, amiért szerethetjük. Én epres jogurttortát fogok csinálni hétvégén, ha addigra eljutok a piacra.
Pont a Facebook-on írta valaki: http://www.femina.hu/egeszseg/termeszetes_fogfeherites
Epres joghurttorta? Jó ötlet, köszi! :)
Andrea
Nagyon egyszerű házi epres jughurt. Natur jughurt plusz friss eper. A szezonon kívül pedig házi készítésű eperlekvárral is megoldható. :)
Hmm, ez valóban finom, főleg, hogyha a joghurtot is mi készítjük hozzá! Én így szoktam: legjobb a termelőtől vett tej, de ha nincs, a 3,5%-os is megteszi. Ezt egy lábosban felforraljuk, majd teszünk bele 1-2 evőkanálnyi (kb. 1 liter tejhez) natúr joghurtot (lehetőleg olyat, ami nem tejporból készült...), sztíviát, letakarjuk egy kendővel és állni hagyjuk fél-egy napig. Amikor elkészült (joghurt állagú lett), akkor felvágjuk a friss epret (vagy málnát) és belekeverjük.
Hűtöben pár napig eláll - de általában nem szokott, mert előbb megesszük.
Szép napot mindenkinek!
Andrea
Tényleg legfinomabb az otthon, házi tehéntejből készült joghurt!:)
Forralás után lehűtöm zárt üvegedényben (jénai) kb.40°C-ra, s ekkor teszem a kanál-doboz (torkosság függő) joghurtot hozzá.
Megkaptam a szappanokat, köszönöm! :) Én nagyon kedvelem az illatukat, már alig tudom kivárni, hogy sorra kerüljenek.
Napsütéses hétvégét mindenkinek!
zs.