A mosolygós szupergyümölcs

a mosolygós szupergyümölcs

Cseresznyét mindenkinek!

Te is akasztottál gyerekkorodban a füledre páros cseresznyét? Én mindig kerestem két olyat, amit „fülbevalóként” a fülemre tehettem. Ott díszelegtek mosolygósan. Akkor még persze nem voltam tisztában a cseresznye egészségre gyakorolt jótékony hatásaival. Te ismered ezeket?

9+1 ok, amiért a cseresznye szupergyümölcs:

  1. Gazdag antioxidánsokban, ezáltal segít megelőzni a rákot és a szívbetegségeket.

  2. Melatonint tartalmaz, ami az alvási ciklust irányító hormon. Megnöveli a mélyalvási fázis hosszát, ezáltal élénk álmokat eredményez.

  3. A gyümölcsök közül a cseresznyében van a legtöbb béta-karotin, több van benne, mint az áfonyában vagy az eperben.

  4. Nagyon gazdag vitamin- és ásványianyag-forrás: tartalmaz C- és E-vitamint, B1-, B2-, B6-vitamint, magnéziumot, káliumot és folsavat. Rosttartalma is magas.

  5. Nagy szerepe van a memóriazavarok megelőzésében. Az agy gyümölcsének is nevezik.

  6. Az ízületekre is jó hatással van. Megakadályozza a vérrögök kialakulását.

  7. Pozitívan befolyásolja a vércukrot, segít a cukorbetegség megelőzésében.

  8. Mivel a rosttartalma magas, jó hatással van az emésztésre.

  9. Fogyókúrázóknak ideális desszert, hiszen egy marék cseresznyének az energiatartalma 65-70 kcal.

  10. Náthás panaszokra, hörgőbajokra is pozitívan hat, mivel a benne lévő flavonoidok fájdalomcsillapító hatásúak.

És ez még nem minden!

Tudtad, hogy a cseresznye kiváló vértisztító?

Ha pl. sok húst és kevés gyümölcsöt-zöldséget eszel, akkor a véredben sok-sok káros anyag halmozódhat fel. Ugye nem hangzik valami jól? Mivel a cseresznye nagyon jó vértisztító, megoldhat olyan ízületi problémákat, amelyekkel már régóta küzdöttél. Azt tanácsolom, próbáld megtalálni az egyensúlyt a táplálkozásban: fogyassz sok zöldséget-gyümölcsöt (és cseresznyét).

A cseresznye a véreden keresztül a bőrödet is képes széppé, üdévé és egészségessé varázsolni. Szuper a ráncok ellen, és belülről segít az egészéges bőrkép kialakításában.

Fontos! Fogyasztás előtt mindig jól mosd meg a cseresznyét. Egyszerre inkább kevesebbet egyél, ne terheld meg vele a gyomrodat!

A blogban már olvashattál a méregtelenítés fontosságáról. Itt újra elolvashatod: http://fb.manna.hu/237sqey4. A cseresznye lúgosító hatással bír, ezért nagyon jó arányban fordítja meg az elsavasodás irányába tartó szervezetet.

Tudtad? Minél sötétebb a cseresznye, annál magasabb arányban tartalmaz ásványi anyagokat.

Ha fogyókúrázol, diétázol, akkor válaszd a cseresznyét ebben az időszakban. Mivel magas a vitamin- és antioxidáns-tartalma, nem érzed majd magad éhesnek, fáradtnak, és akár fél kilót is megehetsz belőle naponta. Mivel az egyik legjobb vízhajtó, abban is segít, hogy a felesleges víz távozzon a szervezetedből. Ez nemcsak a fogyókúrához fontos, hanem a szív- és érrendszer megfelelő működéséhez is elengedhetetlen.

Tipp:

Hogyan kerüld el a cseresznyefogyasztás után esetleg jelentkező gyomorfájást? Nagyon egyszerű. Ne igyál vizet egyből a cseresznye után. Ez azért fontos, mert a héján lévő élesztőgombák, csak a tömény gyomorsavban pusztulnak el teljesen, ha vízzel „felhígítod”, akkor előfordulhat, hogy ezek a gombák gyomorpanaszokat, puffadást is okoznak.

Csinálj tisztító teát a cseresznye szárából!

Szükséged lesz az elfogyasztott cseresznyék szárára (kb. fél kiló cseresznye kell), forró vízre. A szárakat napon szárítsd meg, majd forrásban lévő vízzel öntsd nyakon őket. Szép aranysárga színű, tisztító hatású tea lesz belőle, amit fogyaszthatsz hidegen is. Napi 1-2 csésze elfogyasztása ajánlott. (Télen is kiváló segítőtárs, hiszen ez a tea a torokfájást, a légcsőhurutot is enyhíti, gyógyítja). Ha teheted, akkor mindenképpen permetezéstől mentes cseresznyét válassz!

Kipróbálod? Milyen lett? Mondd el a blogon!


Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • te vajon helyesen ápolod a bőröd napozás után?

    Te vajon helyesen ápolod a bőröd napozás után?

    Nyári kisokos 10 pontban napozás utánra a SzappantündértőlTombol a nyár, ami együtt jár a fokozott odafigyeléssel. Figyelned kell az autóvezetésre, arra, hogy mindent időben betegyél a hűtőbe, arra is, hogy igyál elég vizet. De figyelned kell a bőrödre is. Amellett, hogy – nagyon helyesen – védekezel a napsugarak ellen, vajon helyesen ápolod a bőröd a hosszú napfürdőzés után?

    Megnézem
  • 2013 szülinapi sorsolás nyertesei

    2013 szülinapi sorsolás nyertesei

    Köszönjük, hogy eljöttél a szülinapi bulira, jól érezted magad, ugye? :)Igyekeztünk mindent megtenni annak érdekében, hogy zökkenőmentesen bulizhass a weboldalunkon :), és elnézést kérek, ha lassú volt az oldalunk, vagy a csomagodra picit várnod kellett. Remélem a Mannáid kárpótoltak mindenért :). Ahogy ígértük, kisorsoltuk a 14 értékes ajándékot, íme a nyertesek!

    Megnézem
  • eper és kivi szorbet – nyűgözz le mindenkit az elegáns nyári desszerttel!

    Eper és kivi szorbet – Nyűgözz le mindenkit az elegáns nyári desszerttel!

    Ha minden igaz, végre itt az igazi meleg nyár – ugye Te is vártad nagyon?Ha szereted az epret, akkor minden bizonnyal már szedtél vagy vettél igazi magyar földiepret, és mindenféle finomságot csinálsz belőle.Használd ki még az utolsó darabokat, és ha szeretnéd megadni a módját a nyári estéknek, akkor kreálj most valami mást az eperből, olyat, amitől mindenkinek eláll a lélegzete!

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet