Mit visz a víz?

mit visz a víz?

Strandolásról röviden

Letaglózott a felismerés mennyi egészségügyi veszély leselkedik ránk a nyilvános strandok medencéiben. Felmérések szerint minden ötödik ember belevizel a medencébe, ez önmagában kijózanító tény, de akad néhány még inkább aggasztó eredmény.

Egy friss tanulmány szerint (forrás: Lifenetwork) a közösségi medencék vizében jelenlévő vizelet és izzadságcseppek a fertőtlenítőszerekkel keveredve egészségre káros egyveleget alkothatnak.

Az Environmental Science & Technology folyóiratban publikált tanulmányból megtudhatjuk, kutatók nyilvános strandok medencéiből vett mintákon azt vizsgálták, a szerves anyagok és a víz tisztítására szolgáló szerek találkozásából létrejövő melléktermék vegyületek okozhatnak-e genetikai mutációkat. Kiderült, hogy valamennyi medencéből származó mintában több volt a DNS-károsodás, mint a kontrollként használt csapvizes mintákban.

Mit visz a víz?

A medencék vizében izzadság, hajszálak, bőrsejtek és vizelet, valamint bőrről leázó kozmetikumok és naptejek maradékai mellett szerves anyagok is megtalálhatóak. Elhalt élőlények, falevelek, mikrobák is úszkálnak a vízben, amelyekkel keveredve a fertőtlenítőszerek egészségre ártalmas melléktermékeket hoznak létre. Michael Plewa, az Illinois-i Egyetem genetika professzora úgy gondolja, a nyilvános úszómedencékhez figyelmeztetéseket kellene kifüggeszteni, miféle veszélyekkel jár, ha vizelet kerül a medencébe.

Intő jelek, ami mellett nem szabad elmennünk a strandokon

Ha már a medencékben ránk leselkedő egészségügyi veszélyekről esik szó, van néhány alapvető és könnyen kiszűrhető momentum, ami arra utalhat, hogy a nem a legideálisabb higiéniás feltételek közé csöppentünk.

Négy baljós jel, amire mindenképp figyelj, ha strandra vagy uszodába mész:

  1. Zavaros a víz? Sajnos ez azt jelentheti, hogy elhanyagolták a medence karbantartását, nem érdemes kockáztatnod. Magánházak, panziók medencéjében fürdenél? Feltétlen kérdezd meg, mikor tisztították a szűrőket.

  2. Ragadós vagy nyálkás a medence fala? Függeszd fel a fürdőzést, ha ezt tapasztalod, ez vészjósló jele annak, hogy valami nem stimmel a víz minőségével.

  3. Van kötelező zuhanyzás medence használat előtt?Ha nincs, az baj, mert a zuhanyzás hivatott minimalizálni a testünkön bevitt szennyeződéseket.

  4. Erős klórszagot tapasztalsz? Az orrfacsaró fertőtlenítő szag a klóraminok magas koncentrációjára utal, inkább halaszd el a fürdőzést.

A klóraminok, trihalometánok szem- és orrirritációt, allergiás bőrreakciókat is kiválthatnak.

Hasznosnak találtad? Oszd meg ezt a cikket facebookon, ha másoknak is szeretnél segíteni!



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • vigyázz, csípős!

    Vigyázz, csípős!

    3 csípős szósz grillezéshezA világ egyik leghálásabb növénye a paprika. Nem vagyok képzett kertész, de a csípős paprikák között annak érezhetem magam. Kedvenceim a mexikói fajták, amelyek különleges aromát adnak az ételeknek. Ilyenkor, nyáron sokat vagyunk a szabadban, ha lehet, akkor ott is készítjük el az ebédeket, vacsorákat. Van három csípős szósz, amiket most nyáron kísérleteztem ki, és fantasztikusak lettek. Húsokhoz használd főleg, de zöldségekkel sem rossz.

    Megnézem
  • sót a bőrnek!

    Sót a bőrnek!

    Sós tonikok zsíros és száraz bőrreEmlékszel a legutóbbi tengerparti nyaralásodra? Az is emlékezetes maradt, hogy a bőröd milyen volt a nyaralás előtt és utána? Ugye, hogy sokkal szebb, simább puhább lett a nyaralás után? Ez nem véletlen. A tengeri só rendkívüli hatással van a bőrre. Minden bőrtípus kedveli, még a száraz bőrnek is visszaadja ragyogását. Hihetetlen, de így van.

    Megnézem
  • légy boldogabb 5 munkanap alatt

    Légy boldogabb 5 munkanap alatt

    Mosolyogj minden nap!Már hétfőn várod a hétvégét? Pedig a hétköznapokon is lehet mosolyogni. Hétfőtől péntekig is szabad boldognak lenni, sőt a munkát, a munkahelyet is lehet élvezni. Jöjjön most egy-egy tipp minden munkanapra, amelyektől majd egy kicsit könnyebb lesz elviselni a tudatot, hogy ez csak egy szürke hétköznap. És lehet, hogy néhány hét múlva arra is rájössz, hogy szürke hétköznapok márpedig nincsenek, mert a színük csak rajtad múlik.

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet