Mangó, az egzotikus szupergyümölcs
mangó, az egzotikus szupergyümölcs

Mangó, az egzotikus szupergyümölcs



Lédús csodagyümölcs gyönyörű sárga hússal. A mangót a gyümölcsök királyának is nevezik, tápanyagtartalma és mennyei íze miatt egész tested számára felüdülést nyújt.

Talán a legfontosabb a C- és A-vitamin tartalma, ami igazán kiemelkedő, de számos más mikrotápanyagot is nyerhetünk belőle. Mennyiségében néhány tápanyag a rekorderek közé tartozik. Bevallom, magam is meglepődtem, amikor kiderült, hogy egyetlen darab mangó C-vitamin tartalma 90 mg, ami a napi ajánlott mennyiség másfélszerese. Ezen kívül rengeteg B-vitamint, folsavat és E-vitamint tartalmaz, ráadásul cink is van benne, amit nagyon kevés gyümölcs mondhat el magáról.

A mangó jellegzetes édes íze főleg gyümölcscukor tartalmának köszönhető, emiatt nem a legdiétásabb, cserébe viszont csak lassan emeli az inzulinszintet, így akkor is bátran fogyaszthatod, ha vigyáznod kell a cukorszintedre. Az ízletes gyümölcshús állaga lágy és krémes, egyszerűen imádni fogod!

Ha mangót vásárolsz, figyelj rá, hogy ne puha gyümölcsöt válassz. Nem baj, ha kicsit keményebb, mert otthon a konyhapulton vagy a kamrában 1-2 nap alatt tökéletesre érnek, viszont hűtőbe csak akkor tedd, ha már meghámoztad és felszelted. Fontos tudnod, hogy a mangó héjának színe nem feltétlenül jelzi az érettségét, mert többfajta mangó is van, mindegyiknek más a színe. Inkább az illatára koncentrálj, a legfinomabb érett gyümölcsnek erős, zamatos aromája van. Arra is érdemes figyelned, hogy a mangó akkor elég érett, ha finoman megnyomva a héján ott marad a nyomás helye.

Amint láthatod, a mangó rendkívül gazdag tápanyagokban, kívül-belül táplál, éppen ezért bármilyen desszertet feldob és különlegessé tesz. Vágd 1 cm-es kockákra és keverd gyümölcssalátádba, reggeli smoothie-hoz is tökéletes alapanyag, de akár koktélokhoz is keverheted, ha előtte egy turmixgépben pürésíted. Növényi tejből készült kása tetejére is teheted, szórj rá egy kis fahéjat és már kanalazhatod is!

Ha maradt még egy kevés mangód, akkor pedig irány a fürdőszoba, a mangó ugyanis csodát tesz a bőrrel, a benne található A-, C- és E-vitamin táplálja, ragyogóvá teszi és energiával tölti fel. Antioxidáns tartalma miatt pedig hatékony öregedésgátló.

Íme, egy kellemes pakolás, mely a mangó és az argánolaj értékes összetevőit kombinálja, a legnyerőbb párosítás két egzotikus alapanyagból!

Hozzávalók:
fél mangó húsa pépesítve
egy evőkanálnyi Manna argán szépségolaj
3 evőkanál kókusztejszín

Elkészítése:
A mangót hámozd meg, húsát kockázd fel, majd turmixold össze. Ezután keverd el a tejszínnel és az argánolajjal, majd vidd fel az arcodra, és hagyd fent 20-25 percre. A mangó hatóanyagai selymessé és élettel telivé teszik a bőrt, a kókusztejszín hidratálja, míg az argánolaj mélyen táplálja. Ez a pakolás akkor is ideális, ha érzékeny, vagy érett a bőröd. A legjobb hatás elérésnek érdekében a pakolás lemosása után simíts egy kevés argánolajat a bőrödbe.

Akár elfogyasztod, akár az arcbőrödre kened, fontos, hogy mindig friss gyümölcsöt használj, a konzervek ugyanis cukrot és adalékanyagokat tartalmazhatnak, ráadásul a tápanyagok sem találhatóak már meg bennük olyan nagy arányban. Élvezd a mangó egzotikus ízét és illatát, és támogasd vele egészségedet!



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet