
Kóstold meg a nyár ízét: kortyolj házi levendulaszörpöt cukormentesen!
A levendulaszüret alatt begyűjtött, illóolajokkal teli csodálatos növényt nem csak dekorációs célokra vagy illatosításra, de hűsítő kortyok készítésére is használhatod. A levendulaszörp a nyár esszenciája, elég egyetlen korty belőle, és máris a levendula-mezőkön érzed magad.
A levendulaszörp egy korty nyugalom, pár perc kikapcsolódás a stresszes rohanásból, amikor kicsit lelassul a világ, és a hűsítő íz ellazít.
A levendula íze számomra mindig is a nyarat fogja felidézni, és mivel a forró időjárásban semmire sem vágyunk jobban, mint egy hűsítő italra, kézenfekvőnek tűnik, hogy szörp formájában üvegbe zárjuk ezt a fantasztikus gyógynövényt. Ha eddig az tartott téged vissza a szörpkészítéstől, hogy nem szeretnél tömény répacukrot fogyasztani, és úgy gondoltad, hogy sok macerával jár ez az egész, akkor az alábbi recepteket Neked találták ki! Üdvözöllek a diétás levendulaszörpök világában!
Levendulaital eritrittel
Hozzávalók
Három evőkanál levendulavirág
két evőkanál eritrit
egy teáskanál aszkorbinsav (gyógyszertárban vagy drogériában tudod beszerezni)
zárható csatos üveg
szénsavmentes ásványvíz
Elkészítése
A levendulavirágot kanalazd az üvegbe, majd szórd rá az édesítőt és az aszkorbinsavat. Keverd össze és engedd fel 1,5 dl vízzel. Zárd le az üveget, és jól rázd össze a tartalmát. Minél tovább áll az üvegben, annál intenzívebb lesz a kapott levendula íz. Egy-két nap ”érlelés” után szűrd le, és fogyaszd azonnal.
Házi cukormentes levendulaszörp
Hozzávalók
6 bögre nádcukor vagy nyírfacukor
6 citrom leve
2 bögre ásványvíz vagy tisztított víz
2 bögre levendulavirág
Elkészítés
A tisztított vízhez add hozzá a nyírfacukrot és a citromlevet, majd forrald fel. Amikor a cukor már teljesen elolvadt, szórd bele a levendulavirágokat, zárd el a lángot. A főzetet lefedve hagyd néhány órára pihenni, ázni, majd pár másodpercre forrald fel újra. A szörpöt forrón töltsd előzőleg forró vízzel átöblített üvegekbe, majd száraz dunsztban néhány nap alatt hagyd kihűlni.
Próbáld ki a fenti recepteket és készítsd el ezt a csodálatos rózsaszín italt. A levendulaszirup mindent még egy kicsit finomabbá varázsol - vaníliafagylaltot, csokis kekszet, piskótát, de még a kávét is. Persze a jeges limonádé a legkézenfekvőbb levendulás ital, ilyenkor a cukrot egyszerűen helyettesítsd levendulaszörppel, engedd fel szódával, dobj bele egy kis jeget és már kész is a hűsítő ital! Ha vendégeket vársz, morzsolj a tetejére szárított levendulaszirmokat!
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!