Főszerepben az eper: az ezerarcú nyári kedvenc
főszerepben az eper: az ezerarcú nyári kedvenc

Főszerepben az eper: az ezerarcú nyári kedvenc



Ha nyár, akkor zamatos eper.

Már a látványa is a gyermekkort idézi meg, csodás íze mellett pedig egészségedet is támogatja, sőt, igazi csodaszer a bőrnek.

A lédús, zamatos, friss eperszemek nem csupán finomak, de ezerféleképpen hasznosíthatók is. A legjobb, ha magad szeded ezt az imádott nyári gyümölcsöt, méghozzá kora délelőtt, amikor a harmat már felszáradt és a gyümölcsök szárazak. Fontos, hogy csak érett gyümölcsöt szedj le, az epernek ugyanis nincs utóérése, tehát ne számíts arra, hogy a tálban majd szép pirosra érik az itt-ott még zöld gyümölcs.

Ha táplálékként nézzük, akkor magas ásványianyag-tartalma miatt kitűnő vértisztító, és fogyasztása különösen ajánlott a cukorbetegek, a magas vérnyomással vagy veseelégtelenséggel küzdők számára. Nagy arányban tartalmaz a C-vitamin mellett folsavat, káliumot és B6-vitamint, magas a rosttartalmal és antioxidánsokban is gazdag. Emellett antibakteriális hatású is, így külsőleg, a bőrödön is bártan használhatod.

Kutatások szerint az eper tökéletes a fogfehérítésre, és már pár szem eperrel elérheted, hogy vakító fogakkal tündökölj. Egy kis tálban törj össze 2 szem epret, majd szórd meg egy kis szódabikarbónával, és ezzel a keverékkel moss fogat. Ezt a fogfehérítési technikát havonta egyszer alkalmazd.

Az eper természetesen a szépségápolásban is igazi nagyágyúnak számít.

Íme, egy epres testradír, ami az elhalt hámsejteket eltávolítja a bőrödről, köszönhetően azoknak a kis szemcséknek, magoknak, amelyek az eperszemben találhatóak. 8 szem érett epret moss meg alaposan, törd össze őket egy tálkában, keverd össze 2 evőkanál olívaolajjal, és adj hozzá egy maréknyi tengeri sót. A zuhany alatt masszírozd át vele a bőrödet, különösen a térded és könyököd, valamint a sarkakat, ahol szárazabb és vastagabb a bőr. Öblítsd le langyos vízzel, és élvezd az eredményt!

Epres arcpakolást is készíthetsz, ha a gondosan megtisztított, megmosott epret összetöröd, a levét leszűröd, majd a fennmaradó péphez egy kis kókuszvizet öntesz. A masszát óvatosan oszlasd el az arcodon és nyakadon, dőlj le és hagyd hatni 20-25 percig. Az eperben található tápanyagok ragyogóvá varázsolják az arcbőrödet, a kókuszvíz ásványi anyagai pedig táplálják.

A fenti tippek segítenek, hogy a lehető legtöbbet hozd ki az eperszezonból. Természetesen ne feledkezz meg a megannyi epres ételről se, de javaslom, hogy inkább frissen fogyaszd ezt a csodálatos gyümölcsöt, hiszen így hasznosíthatod a leghatékonyabban a benne rejlő számtalan értékes tápanyagot bőröd, és egész szervezeted érdekében.



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet