Készíts immunerősítő őszi gyömbérdzsemet!
készíts immunerősítő őszi gyömbérdzsemet!

Készíts immunerősítő őszi gyömbérdzsemet!



A természet lassan készülődik téli álmára, nekünk is fel kell készülnünk az előttünk álló hideg évszakra, amely rengeteg szépséget tartogat számunkra, ugyanakkor megviseli szervezetünket, próbára teszi ellenálló képességünket. Ilyenkor kulcsfontosságú az immunrendszer erősítése.

Van, aki a vitaminok, táplálékkiegészítők szedésére esküszik, én azonban a vitamindús, egészséges táplálkozás (na meg a  – lehetőleg friss levegőn végzett  – sok mozgás) mellett teszem le a voksomat.

Tudtad, hogy nemcsak a zöldségek, gyümölcsök, magvak támogathatnak egészségünk megőrzésében, hanem a fűszernövények is? Szeretném felhívni a figyelmedet egy kitűnő immunerősítő növényre, amelyet 2018-ban Németországban az év gyógynövényének választottak; ez pedig a gyömbér.

Miben és hogyan segíthet a gyömbér?

Ez egy igazi mindentudó gyógynövény. Vitaminok és nyomelemek gazdag tárháza: sok C-vitamint tartalmaz, ezenkívül magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat, kálciumot és nátriumot is. Fűszeres aromáját, csípős ízét a benne található illóolajnak, valamint a gingerolnak köszönheti.

Sokféle pozitív hatása ismert: serkenti az anyagcserét és a zsírégetést, segíti az emésztést. Leírták vércukorszint-csökkentő hatását is, és migrén ellen is bevetheted. Hányingert, rosszullétet csillapító hatása közismert. A megfázás megelőzésében, illetve leküzdésében elsősorban gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatása révén segíthet.

Na de hogyan fogyasszuk?

Amellett, hogy sokan fűszerként kedvelik, legtöbbünknek valószínűleg a gyömbértea jut róla eszébe. Ha szívesen kipróbálnád, itt találhatsz egy finom és egészséges gyömbértea receptet. Aki nem kedveli a csípős ízét, az pedig kapszula formájában is magához veheti. De szakadjunk el kicsit a megszokottól, próbáljunk ki valami újat! ?

Mit szólnál például, ha egy hideg téli reggelen a kenyérre kenve melengetné testedet-lelkedet ez a sokoldalú finomság? Ha nyitott vagy az újdonságokra, tarts velem, és próbáld ki a finom, pikáns gyömbérdzsemet! ?

Készíts melengető gyömbérdzsemet!

Készítheted kizárólag gyömbér felhasználásával, de fele-fele (vagy tetszőleges) arányban használhatsz hozzá körtét, illetve almát is. Ekkor nem lesz olyan erős a lekvár, a gyümölcsök édes ízt kölcsönöznek neki és rostokban gazdagabbá teszik.

Arra ügyelj, hogy egy igen erős ízű, csípős növényről van szó, amely serkenti az emésztést, ugyanakkor izgathatja a gyomor nyálkahártyáját, az emésztőrendszert, ezért egyszerre csak kis mennyiségben fogyaszd, különösen, ha érzékeny a gyomrod! Kenheted pirítósra, ízesítheted vele sütemény tésztáját vagy krémjét, de sült, párolt zöldségek pikáns kiegészítője is lehet.

Hozzávalók
  • 50 dkg gyömbér, vagy pedig alma, körte és gyömbér tetszőleges arányban
  • 1 l almalé
  • 10 g pektin
  • 1 narancs
  • édesítőszer ízlés szerint, pl. agávé szirup vagy sztívia

Elkészítés

A gyömbért mosd és vékonyan hámozd meg, reszeld le. Az almát, körtét is mosd és hámozd meg, vágd ki a magvakat és a magházat, majd kockázd fel apró darabokra. A narancsot hámozd meg, szedd cikkelyekre.
Tedd egy lábasba a gyömbért, illetve a körtét és az almát, öntsd hozzá az almalevet, forrald fel, majd főzd közepes lángon, amíg megpuhulnak a gyümölcsök. Ha szükséges, önts hozzá még vizet. Vedd le a tűzről, add hozzá a narancsot, majd botmixerrel pürésítsd a gyümölcsöket. Ha azonban szeretnéd kissé darabosra a dzsemet, akkor csak egy részét mixeld. Add hozzá a pektint (ez szolgál zselésítő anyagként), valamint az édesítőszert. Amennyiben csak gyömbérből készül a dzsem, akkor nagyobb mennyiségű édesítőszer hozzáadását javaslom, hogy ellensúlyozza a csípős ízt. Forrald még pár percig kis lángon a pépet.
Töltsd az elkészült dzsemet fertőtlenített meleg befőttesüvegekbe, csavard rájuk a kupakot és állítsd fejre az üvegeket 5 percre. Ezután hagyd lassan kihűlni.

Fogyaszd egészséggel! ?

Vajon külsőleg is hatásos? Tényleg, miért is állnánk meg a gyömbér fogyasztásánál? Számos jótékony hatása miatt a natúr kozmetikumokban is előszeretettel vetik be. Különösen a zsíros, korpás fejbőr lehet hálás a használatáért. Ha ilyen a fejbőröd, akkor Te is élvezheted a gyömbér nagyszerű hatásait, hiszen a zsíros, korpás fejbőrre kifejlesztett Manna natúr balzsamba tettünk gyömbérport is. Ne tarts attól, hogy zsíros hajra balzsamot használj, hiszen laboratóriumi tesztek igazolják, hogy ez a balzsam csökkenti a haj zsírosodását, és helyreállítja a fejbőr egyensúlyát, azonban nem nehezíti el a hajat. Természetesen a hozzáillő sampont is megtalálod kínálatunkban.

Mindkét Manna vegán és állatkísérletektől mentesen született és készül, az ezt igazoló logókat megtalálod a termékoldalakon, illetve a termékek címkéjén is. További nagy előnyük, hogy a csomagolásuk is környezetbarát, hiszen 100 %-ban újrahasznosítható tubusba töltöttük őket.

Kedvet kaptál hozzá, hogy őszi-téli menüdet és hajápolási rutinodat feldobd ezzel a belülről melengető, kívülről ápoló, kiváló fűszernövénnyel? ?
Ezeket a Mannákat ajánljuk Neked:

Manna
Termékeink bőrtípus szerint



Nem tudod pontosan, milyen Mannákat használhatsz bőröd ápolásához?

Bőrtípus teszt



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Györgyi
    • 2021-12-29 17:28

    Nagyon jó ötlet a dzsemkészítés. Eddig csak teába reszelve fogyasztottuk fahéjjal, de ki fogom próbálni a dzsemet is. Nagyon jó kis recepteket találok itt, köszönet érte Andreának :-)

    • Györgyi
    • 2021-12-29 17:28
  • avatar
    • Petra
    • 2021-02-26 21:08

    Imádjuk a gyömbért! Télen teában rendszeresen fogyasztjuk.

    • Petra
    • 2021-02-26 21:08

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet