Készíts házilag vegán tejet!
készíts házilag vegán tejet!

Készíts házilag vegán tejet!



A magtejek a kedvenceim, rengeteg bennük a nyomelem és az ásványi anyag, ráadásul teljes mértékben növényi eredetűek és tökéletesen beépíthetőek a vegán étrendbe.

A növényi tejek sokkal változatosabbak, és sokak szerint ízletesebbek is, mint a tehéntej. Jó hír, hogy nem kell a boltban kapható változatokra hagyatkoznod, csodálatos ízű magtejeket készíthetsz otthon is, ráadásul a bolti ár töredékéért. A legelterjedtebb a szójatej, utána a rizstej, a mandulatej, de létezik zab-, kesudió-, köles- és tönkölybúza tej is.

Elkészítésük meglepően egyszerű: nem kell más hozzá, csak a megfelelő magok, turmixgép és víz. A magokat jellemzően be kell áztatni pár órára, hogy az enzimek könnyebben emészthetővé váljanak. Ezt követően az áztatóvíz leöntésével és friss víz hozzáadásával, vagy az áztatóvízzel együtt turmixgépbe helyezzük, és 1-2 perc alatt összedolgozzuk, amíg a víz fehér nem lesz.

Íme, a kedvenc receptjeim! Ezek az alapreceptek, ha kipróbáltad és bevált, ízesítheted őket vaníliarúddal, juharsziruppal vagy akár fahéjjal is.

Házi rizstej


A rizstejet barna rizsből készítsd. Pár órás áztatás után másfélszeres vízben főzd puhára a barnarizst, majd csipet sót és pici édesítőt hozzáadva turmixold össze vízzel és szűrd le egy sűrű szövésű szűrűn keresztül. Amit fontos tudni, hogy rizstej sűrűje leülepszik az üveg aljára, így mielőtt iszol belőle, mindenképpen rázd fel az üveget! A leülepedett rizspépet növényi fasírtokban is felhasználhatod.

Hozzávalók kb. 900 ml-hez:
  • 50g barna rizs
  • 800 ml víz
  • csipet só
  • édesítő.


Házi kókusztej


A házi készítésű növényi tejek sorában a kókusz a második legnépszerűbb: meglepő, de még olcsóbb is lehet a bolti tehéntejnél. Határozott kókusz íze miatt kókusz-rajongóknak kötelező. Az íz erőssége függ az arányoktól is, vagyis minél több kókuszreszeléket használsz egységnyi vízhez, annál jobb.

  • Végy 1 kg kókuszreszeléket
  • 800ml vizet
  • csipet sót
  • csapott evőkanál nyírfacukrot.


Készítés előtt a kókuszreszeléket áztasd be pár órára forró vízbe, vagy hűtőben akár egész éjszakán át állni hagyhatod. Ezt követően öntsd turmixgépbe a keveréket, turmixold 2-3 percen át, majd textilen vagy nagyon sűrű szövésű szűrűn keresztül szűrd le.

Házi mandulatej


A mandulatej az egyik legfinomabb növényi tej. A mandula mindig legyen ízesítetlen, és hántolt. Ha hántolatlan mandulához tudsz hozzájutni, akkor se ess kétségbe! A kívánt mandulamennyiséget forrázd le, és kb. 20 másodpercig hagyd ázni a forró vízben a magokat. Majd öntsd le róla a vizet, ezután egyesével könnyen eltávolíthatod a héját. Langyos vízben pár órára hagyd ázni, majd öntsd le róla a vizet és tedd turmixgépbe a kívánt mennyiségű friss vízzel. Turmixold 2 percig, majd szűrd le. 10 dkg hántolt mandulából körülbelül 1 liter tejet kapsz. A szűrés során fennmaradt manduladarálékot se dobd el, szárítsd ki és már kész is a mandulaliszt.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • már majdnem 6 éve együtt - blog

    Már majdnem 6 éve együtt

    Az egyik legnagyobb mérföldkőhöz, amiből hála az égnek azért jócskán jutott, 2014-ben érkeztünk el, az akkor alig több, mint 4 éves Mannával. Ekkortól, vagyis már 5 éve és 9 hónapja tapossuk az utat a természetes kozmetikumok számára a dm drogerie markt-tal közösen. Amikor elkezdtük a közös munkát összesen 4 Manna szappan volt elérhető a dm polcain. Erre az időre ma is jó érzés visszaemlékeznem.

    Megnézem
  • ezt edd a stressz ellen! - blog

    Ezt edd a stressz ellen!

    A stressz sajnos életünk minden szeletébe be tudja enni magát. Az pedig nem is kifejezés, hogy mennyire káros! Pusztítja a testünket és a lelkünket egyaránt, ráadásul a ránk hatással lévő stressz tönkre teheti a környezetünkkel való kapcsolatunkat is.

    Megnézem
  • készíts cukormentes házi baracklekvárt! - blog

    Készíts cukormentes házi baracklekvárt!

    A baracklekvár aranyló színe a leghidegebb napokon is felmelegíti a szíved, és visszahozza a nyár hangulatát. Ráadásul csodás íze és illata minden sütit feldob, sőt, kenyérre kenve is elképesztően finom! Ha pedig az egész család összegyűlik a befőzésekor, akkor igazi élménnyé fog válni az a nap, és az együtt töltött időt minden egyes kanál lekvár vissza fogja idézni számotokra.

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet