A baracklekvár aranyló színe a leghidegebb napokon is felmelegíti a szíved, és visszahozza a nyár hangulatát.
Ráadásul csodás íze és illata minden sütit feldob, sőt, kenyérre kenve is elképesztően finom! Ha pedig az egész család összegyűlik a befőzésekor, akkor igazi élménnyé fog válni az a nap, és az együtt töltött időt minden egyes kanál lekvár vissza fogja idézni számotokra.Cukormentes baracklekvár
Bár a hagyományos lekvárok rengeteg cukor hozzáadásával készülnek, szerencsére manapság már ki tudjuk hagyni ezt a hozzávalót a receptből.
Egy kiló barackra írom le a receptet, de ebből nagyon kevés lekvár készül, úgyhogy szorozd fel bátran, hogy kitartson a jövő nyári barack szezonig!
Hozzávalók:
• 1 kg érett , alaposan megmosott és kimagozott sárgabarack
• 15 dkg édesítő
• 1 dkg pektin
• 1 citrom leve
Ha nem szeretnéd, hogy a barack héja belekerüljön, akkor meleg vízbe dobd be pár percre a barackokat és húzd le a héjukat. De enélkül is nagyon finom lekvárt tudsz készíteni. A megmosott, kimagozott sárgabarackot egy nagy fazékban, közepes lángon rakd fel főni.
Közben a tisztára mosott üvegeket tedd bele egy tepsibe, amit félig megtöltöttél vízzel, és kis lángon kezdd el a tűzhelyen melegedni. Ez egyrészt még jobban fertőtleníti őket, másrészt nem fognak elrepedni, amikor belemered a forró lekvárt.
Közben készítsd elő a szárazdunsztot. Olyan helyet válassz, ahol nem lesz útban, hiszen három napig ott lesznek az üvegek. Tegyél egy kosárba két – három vastag plédet, ezekkel fogod majd betakarni a lekvárokat. Közben figyelj a barackra és kevergesd, nehogy leégjen. Addig főzd, amíg nem érzel már benne nagyobb darabokat és levet ereszt. Ezután botmixerrel turmixold össze. A leturmixolt, forrásban lévő lekvárhoz keverd hozzá a pektinnel elkevert édesítőszert.
Még 15 percig rotyogjon, majd add hozzá a citrom levét. Ezután merd ki az üvegekbe. A biztonság kedvért először egy kanállal tegyél az üvegekbe, hogy átvegyék a hőt, és csak utána töltsd tele őket.
Jó szorosan tekerd rá az üvegre a tetejét, majd fejjel lefelé fordítva tartsd pár percig. Ez azért hasznos, mert így még biztosabb, hogy nem fog megromlani.
Ezután helyezd az üvegeket a dunsztba, azaz a kosárba, jól betakarva a plédekkel, de most már a talpukon állva. Pár nap múlva, amikor már teljesen kihűltek, helyezd ki őket a polcra.
A bőröd is imádni fogja
A sárgabarackot nem csak enni jó. A bőröd is imádni fogja. A Manna Sárgabarackvaj a sárgabarackmag olaj és a sheavaj szerelméből született, hogy ápolja és kényeztesse bőrödet. Ez a Manna maga a nyár! Minden benne van, amit a nyár adhat és amire bőrödnek szüksége lehet.
A hidegen sajtolt sárgabarackmag-olajat sheavajba kevertük, így nagyon könnyen fel tudod vinni bőrödre. Ez a Manna állatkísérletektől mentesen került kifejlesztésre.
Pálmaolajmentes, és Vegán Society és Cosmos Natural minősítéssel rendelkezik.
Ennek a Mannának az összetevői mind bőrpuhító hatásúak, így készülj fel, hogy bőröd igazán bársonyossá válik tőle. Akár érett bőrre is használhatod, nagyon meg leszel vele elégedve.
Ezt a fehér, illatmentes csodát bátran használhatod testápolóként, de arckrémként, kézkrémként, sőt, még lábápolóként is megállja a helyét. Így tetőtől talpig kényeztetheted magad vele.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!
Sziasztok! Édesítőnek mit ajánlotok, ha 3 éves kisgyermek is eszik a lekvárból?
Kedves Alexandra, gyerekeknek inkább külön készítsd a lekvárt pl mézzel.
Andrea
Köszönöm! Akkor ebből is mehet 15 dkg vagy kevesebb is elég?
Kedves Alexandra, ez mindig attól függ, hogy mennyire édes szájú a gyermeked, illetve, hogy mennyire érett gyümölcsből készíted. Én azt javaslom, kóstolgasd és alakítsd a gyermeked ízlésének megfelelően.
Andrea