Izzadj, engedd el a mérgeket, szépülj!

izzadj, engedd el a mérgeket, szépülj!

Szaunázz körültekintően és eredményesen

1. Mielőtt bemész a szaunába, zuhanyozz le!
Alapszabály, hogy mindenféle kemikáliát igyekezz eltávolítani a bőrödről, különösen a parfümre figyelj oda, - ha használsz - hiszen, a melegben ezek a vegyi anyagok a tágra nyílt pórusokon át megdöbbentő gyorsasággal kerülnek a véráramba. Használhatod a sószappant, a szaunázásnál jobb alkalom nem is kell ahhoz, hogy tetőtől- talpig végigdörzsöld magad és eltávolítsd a megfáradt hámsejteket.

2. Töröld magad szárazra!
Ez azért fontos, mert a száraz bőr jóval hamarabb kezd izzadni, mint a nedves, és mi másért jöttünk a szaunába, ha nem ezért? Amondó vagyok, ha már csináljuk, csináljuk jól és maximális hatékonysággal!

3. Igyál egy pohár vizet, vegyél le magadról minden ékszert és a papucsodat is hagyd kint (a papucs gumi vagy műanyag talpa a meleg hatására szintén nem kívánatos anyagokat bocsáthat ki a szauna levegőjébe). Ha úgy érzed, hogy készen állsz, és minden adott, lépj be a forróságba!

4. Kapd elő a kedvenc illóolajad!
A szauna forró levegőjéhez a citrom, a borsmenta, rozmaring és eukaliptusz illóolaj illik leginkább. Kis vízbe csepegtetve öntsd a kőre vagy a párologtató dézsába, de figyelmesen, mert a szembe, vagy bőrre került olaj kellemetlen élményt okozhat!

5. Keresd meg a számodra ideális helyet, magasságot az ülőkén, és helyezkedj el kényelmesen, ülve vagy végignyúlva. Én mindig viszek magammal egy nedves luffa szivacsot, vagy tengeri szivacsot, hogy időnként jól végigsimogassam vele a bőröm felületét. Ezzel egyrészt eltávolítom az izzadságcseppeket, így felgyorsítva a folyamatot, másrészt jól esik átmasszírozni az ellazult izmaim, végtagjaim.

6. Add át magad az élménynek!
A kabinban uralkodó hőmérséklettől függ, hogy meddig ideális bent tartózkodni, de mint mindig, ebben az esetben is testünk megbízható jelzéseire érdemes hagyatkoznunk. Személy szerint 3-4 10 perces szakasznál többet nem szoktam odabent tölteni, és egyre hosszabb szüneteket tartok. A megszakításokba langyosból hidegbe váltó zuhanyt iktatok, minden alkalommal szárazra dörgölt bőrrel térek vissza a szaunába.

7. Ha úgy érzem, elég időt töltöttem a forróságban, az utolsó zuhanyzást követően, lezárásképp jojoba olajat, vagy édesmandula olajat masszírozok a még nedves bőrömbe. Befekszem egy pihenőszékbe, becsukom a szemem és a hűvös levegőn hagyok 20-30 percet a bőrömnek, hogy beszívja a vitaminokban gazdag szépségolaj minden értékes cseppjét.

Itthon is sokféle szauna van már, sőt úgynevezett szauna szeánszokon is részt vehetünk, ahol egy-egy tematika keretében szakértő segítséget is kapunk.

A szaunázásnak igazán az északi népeknél van nagy hagyománya, népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy például az 5 milliós lakosságú Finnországban 2 millió szauna működik, jelentős részük családi nyaralóházakban. Bár mi legtöbbször családdal hódolunk ennek a szenvedélynek, el tudom képzelni, mennyire jó hangulatú lehet egy nagy baráti társasággal órákon át ülni, beszélgetni a melegben.

Te szívesen kipróbálnád az autentikus finn szauna élményt?



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet