Zeng a ház az esti fürdetéskor?

zeng a ház az esti fürdetéskor?

Rengeteg történetet hallok babákról és 1-3 éves kisgyerekről, akik végig sírdogálják, ne adj isten keservesen végig küzdik szüleikkel a fürdetés idejét. Sok oka lehet annak, ha egy kisgyerek húzódozik, előfordulhat, hogy a kádban korábban átélt bizonytalanságtól vagy rossz emlékétől nem tud szabadulni. Újra és újra eluralkodik rajta a félelem, amit akkor érzett, amikor váratlanul víz érte az arcát, belekerült valami a szemébe, vagy esetleg, megcsúszott egy pillanatra a kád alján csücsülve. Hamar kinövik ezt az időszakot az apróságok, de ha tökéléletes körülményeket teremtünk az esti szeánszhoz, nagy mértékben felgyorsíthatjuk a hozzászokást. Íme néhány dolog, amire pozitívan reagálhat kisbabánk, és végre nem kell szorongva várnunk a fürdetési időt. Lehet, hogy valamelyiket még nem próbáltad?

 

Amiről mindenképpen gondoskodnunk kell: biztonság- és komfortérzet

Gondolj bele, mennyire védtelennek érezheti magát a csecsemő a születése utáni hetekben. A biztonságérzete anyukája közelségének függvénye, az újdonság erejével hat rá az őt körülvevő világ valamennyi mozzanata. Érzékszervei - beleértve a legkiterjedtebb érzékszervét, a bőrét is – rendkívül érzékenyen reagálnak a környezeti hatásokra. Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk a legkevesebb szorongást élje át a fürdetés során, a mi feladatunk, hogy gondoskodjunk a barátságos és kellemes közegről. Mi a legfontosabb?

  • Legyen megfelelő hőmérsékletű a fürdőszoba/szoba és a fürdővíz.

  • Ne vetkőztessük le, amíg nem kerül fürdésre a sor. Ha mégis úgy alakul, hogy még valami nem áll készen, akkor tartsuk a karjainkban, hogy biztonságban tudja magát, és érezze a testünk melegét.

  • Tegyük feszültség-mentes övezetté a fürdőszobát, a napi stresszt – ez főleg a fürdetésre hazatérő apukákra érvényes – tegyük le a fürdőszoba ajtajában.

  • Alkalmazzuk a törölközős módszert. Ha kis kádban fürdetünk, egy piros, vagy narancs, puha anyagból készült törölközőt fektessünk az aljára és engedjünk rá annyi vizet, hogy éppen csak ellepje. Ha erre fektetjük a picit, felidézi benne a méhbeli lét élményét és megnyugszik, kienged.

  • Előfordulhat, hogy nagyon sír a fürdetéskor, és úgy tűnik víziszonya van. Ez is lehetséges, ha erre gyanakszol, kipróbálhatod, hogy együtt álltok a zuhany alá, és biztonságos ölelésben simogatod végig a testét, így tisztogatod meg. Valószínűleg kielégítő kompromisszum lesz számára, ha beléd csimpaszkodva szokhat hozzá a vízhez, és hamarosan nem okoz majd problémát a kád sem.

Amivel élménnyé tehetjük a fürdetést: figyelemelterelés, játék, móka

Ahogy nyílik a kicsik tudata, úgy fél éves kortól már egészen más dolgokkal kell készülnünk a kádban töltött időre. A nyugalom mellett ekkor már a kreatív, a figyelmét lekötő egyszerűbb játékokkal kell felszerelkeznünk. Nem kell nagy dolgokra gondolni, bármi szóba jöhet, ami hangot ad ki, meg tudja fogni, színes, és jól bírja a vizet. Néhány tipp, ami garantált siker lesz a fürdőkádban:

  • Kiürült flakonok

  • Apró szivacsjátékok

  • Fröcskölős, sípolós vízi játékok

  • Buborékfújó

  • Kislabda

Fontos megjegyezni, hogy hozzászoktassuk a gyereket, hogy ezeket a játékokat csak a kádban kaphatja meg, így kiváltságnak fogja érezni, ha fürödni mehet. A pozitív megerősítések és a kádban átélt közös játék segít kialakítani a tisztálkodási rutint. Ahogy a fürdésnél, a fogmosásra és a kézmosásra szoktatáskor is alkalmazzuk a játékosság és a következetesség elvét. Neked van olyan módszered, ami nagyon bevált a fürdetésnél és megosztanád másokkal is?

 



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet