Hogyan NE tedd tönkre a családi ebédeket!
Fokozd az ízeket ízfokozó nélkül- natúr ételízesítő recept ajándékba Neked!
Gyerekkoromban olyan jó húsleveseket ettem, hogy még most is a számban érzem az ízét. Mindig úgy éreztem, hogy abban valahogy benne van az egész kert íze. Sárgarépa, petrezselyem, krumpli...minden, ami kell!
Ezt a gyerekkori érzést próbálom mindig eltalálni én is a vasárnapi családi ebédeknél. Sokáig nem volt az igazi, valami mindig hiányzott. Évekkel ezelőtt használtam ételízesítőt, de annak annyira mű íze volt, hogy hamar leszoktam róla. Kitaláltam egy könnyen elkészíthető, hosszú ideig eltartható ízesítőt, ami fokozza az ízeket, ráadásul teljesen adalékmentes és természetes.
Ha érdekel, megosztom veled is a receptet!
Csináld meg Te is, és légy híres saját készítésű natúr ízesítődről!
Ezekre lesz szükséged a natúr ételízesítődhöz:
-
50 dkg sárgarépa
-
30 dkg fehérrépa
-
40 dkg kaliforniai paprika vagy kápia paprika
-
40 dkg paradicsom
-
30 dkg karfiol
-
40 dkg zeller
-
30 dkg karalábé
-
1 nagy csokor zellerzöld
-
1 nagy csokor petrezselyem
Így csináld:
A zöldségeket alaposan tisztítsd meg, majd egy uborkagyaluval vagy aprítóval vágd vékony szeletekre. Ezután egy lapos tepsire tegyél sütőpapírt, és terítsd szét rajta a zöldségeket. A fűszernövényeket egy konyharuhán terítsd szét, és szárítsd ki. Ez szobahőmérsékleten is működik, de ahhoz több idő kell. A legjobb, ha kint süt a nap, és ki tudod tenni valahova, ahol a közvetlen napfénytől védve, de meleg helyen száradhat.
Térjünk vissza a zöldségekhez!
A sütőpapíros tepsire terített finomságokat többféleképpen aszalhatod meg:
Ha van aszalógéped, akkor tedd abba őket, kb. 12 óra alatt elkészül a zöldségaszalvány
-
A tepsit tedd a sütőbe, és alacsony hőfokon szárítsd ki (ez több órát vesz igénybe)
-
Választhatod a nap melegét is, de ez igazán csak nyáron működik.
Amikor megaszalódtak a zöldségszeletek, akkor tegyél hozzá 2-3 evőkanál durva szemű tengeri sót, és daráld le a keveréket. A zöldfűszereket annyira törd össze kézzel, amennyire csak tudod, majd azt is daráld le. Keverd a zöldségekhez, és már készen is vagy. :)
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek
Ilyen adalékmentes zöldségkeveréket bármelyik bioboltban lehet venni - ha az embernek nincs ideje szöszölni az elkészítéssel. Én magam legalább két magyar terméket is tudok, aminek nagyon jó a minősége.Persze ha az ember saját magának készíti, csak a képzelete szabhat határt. Ugyanilyen módszerrel lehet provance-i (rózsabors, kakukkfű, szurokfű, tárkony stb.), vagy bármilyen más keveréket készíteni. A lényeg a kreativitás, hogy a vacsorára készített rántotta ne unalmas tojáskupac, hanem színes, illatos költemény legyen...
A ledarált zöldségekhez pirított, darált szezámmagot keverek. Különleges ízt ad az egésznek.
Köszönöm a receptet, nekem eddig a dédi receptes könyvéből volt egy , amit dunsztolni kellett, és olyan pasztaszerű volt.
Nekem is megvan ez a recept és ahhoz valóban van lestyán levél írva de én nem szárítottam hanem dunsztos üvegekbe raktam el és kidunsztolva nagyon sokáig eláll.
Elnézést hogy kell a vegetát dunsztolva készíteni.Köszönöm a válaszát.
Csak egy kérdés: Lestyánnal is bővíthető a fűszerezés? Mindig úgy tudtam, hogy az ételízesítők lelke a lestyán.
Nem feltétlenül szükséges bele. Természetesen lehet azt is hozzáadni, de elég belőle egy kevés (kb. fele annyi, mint petrezselyemből), mert karakteres az íze.