Mitől színes a sárgarépa?

mitől színes a sárgarépa?

És a spenót?

Hallottál már a természetben és élővilágban fellelhető festékanyagokról? Ezek a karotinoidok, melyeknek az összes színes gyümölcs és zöldség a színét köszönheti, a zöld levelektől a citromon át egészen a paradicsomig. 

A karotinoidok zsírban oldódó antioxidánsok, és a növények termelik. Mindezt pedig azért „teszik”, hogy megvédjék magukat a nap káros sugarai által okozott szabad gyökök rossz hatásaitól.

A karotinoidok a növények pigmentjeként kétszeres szolgálatot tesznek. Akár zsírban oldódó vitaminoknak is tekintheted őket, mert az A-vitamin előállításában segítik szervezetedet. A természetben több, mint 600 karotinoidot találhatsz, ám ebből a Te tányérodon csak nagyjából 50 szerepel. Mit jelent az, hogy másodlagos növényi hatóanyag? A másodlagos növényi hatóanyagok a felelősek azért, hogy a zöldségeknek és a gyümölcsöknek egészségmegőrző hatása van. Még most is zajlanak kutatások arra vonatkozóan, hogy pontosan milyen anyagokból állnak – valószínűsíthető, hogy a másodlagos növényi hatóanyagok együttesen hatnak kedvezően az egészségedre.

Mik a karotinoidok jó tulajdonságai?  

  • Antioxidáns hatásúak: semlegesítik a felgyülemlett szabad gyököket, amik káros elváltozásokhoz vezetnének

  • Hatásos immunerősítők

  • A szervezeted A-vitamint tud előállítani a béta-karotin segítségével

  • A lutein csökkentheti a szemben lévő sárgafolt elváltozásának a kockázatát

  • Megvédik a bőrödet a káros UV-sugárzástól

  • Csökkentik a rák kialakulásának a kockázatát

  • Kimutathatóan kisebb az infarktus előfordulásának az esélye a karotinoidokban gazdag étrendet követőknél

  • A szaruhártya elváltozásain is segítenek

  • Csökkentik a koleszterinszintedet

A karotinoidok főbb fajtái:

  • alfa-karotin: ettől narancssárga a répa
  • béta-karotin: növeli a tüdőd kapacitását, ezen kívül külsőleg és belsőleg is véd a nap káros sugarai ellen.
  • likopin: prosztata gondokban segít; a paradicsom pirosságáért felel, és más gyümölcsök piros színét is ez adja
  • lutein: a látásod őre a zeaxantinnal együtt. Főleg ezekben a zöld színű finomságokban találod meg: lucerna, spenót, káposzta, brokkoli,
  • xantofill: oxigén tartalmú karotin
  • kriptoxantin: az őszibarackban, papajában találod
  • zeaxantin: a kukoricában találod, szintén a jó látásért felel

Figyelem: egyes kutatások szerint a szintetikus béta-karotin magas dózisú, folyamatos bevétele növelheti a tüdőrák kialakulásának az esélyét.

A Te konyhádban hány karotinoid rejtőzik? Számold meg!



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • hogyan legyen idén is „zöld” húsvétod?

    Hogyan legyen idén is „zöld” húsvétod?

    Te milyen tojásokat festettél tavaly?Hasznát vetted tippjeinknek, és natúr módon készültél a húsvéti ünnepekre?Ha a válaszod igen, és szeretnél további jó ötleteket ahhoz, hogy szép dekorációid legyenek az otthonodban, és mindez csupa-csupa természetes alapanyagból, akkor olvass tovább!

    Megnézem
  •  napokig émelyegsz húsvét után a tömény kölni illatától?

    Napokig émelyegsz húsvét után a tömény kölni illatától?

    A húsvét a hagyományaival együtt egy szép ünnep, ugye szerinted is?Valószínűleg kerültél már olyan helyzetbe, hogy nem akartál nemet mondani a húsvéti locsolóknak, és örömmel hagytad, hogy sokféle kölnit kapjon a hajad – ezzel nincs is semmi baj, hiszen a tradíció szerint ez a kedves gesztus segít abban, hogy ne hervadj el Te sem.Az viszont már egy másik kérdés, hogy hány hajmosásodba (és hány napodba) telik, mire sikerül eltüntetned az intenzív parfümegyveleget a hajadból?A Mannától most egy szuper tippet is kaphatsz ahhoz, hogy idén ne kelljen locsolkodás után napokig érezned a kölnikavalkádot a hajadon: hagyd a vegyszeres samponokat, engedd újra lélegezni a hajad, és mosd ezentúl egészséges Mannaszappannal!Ha felcsigáztunk, olvass tovább gyorsan, és érd el, hogy idén natúr legyen a húsvétod!

    Megnézem
  • te mit csinálnál majonézből?

    Te mit csinálnál majonézből?

     Hogyan csinálj egészséges majonézt?Tudod már, mi lesz a húsvéti menü nálatok?Vendégeket vársz és szóba jöhet a hidegtál is?Ha igen, akkor csinálhatsz friss salátákat, sonkatekercset, töltött tojást – csupa ínycsiklandó húsvéti fogást, amit a többség szeret.Te is?Ha igen, akkor bizonyára jól fog jönni Neked egy szupergyors, ráadásul szuperegészséges majonéz recept, amit mostantól büszkén dobhatsz be, mint saját készítésű egészséges finomságot.

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

  • avatar
    • Orsolya
    • 2013-04-09 16:07

    Sziasztok! Tehát a béta-karotin növeli a tüdőrák kialakulásának esélyeit? Nem inkább csökkenti?

    • Orsolya
    • 2013-04-09 16:07
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2013-04-10 10:09

      Szia Orsika108,

      A vizsgálatok szerint a szintetikus formában, nagy mennyiségben, folyamatosan bevitt béta-karotin növelte a tüdőrák kialakulásának esélyét. Ez a természetes formában bevitt béta-karotinra nem vonatkozik!

      Andrea

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2013-04-10 10:09
  • avatar
    • Felhasználó
    • 2013-04-08 06:44

    A béta-karotin miben van jelen?

    • Felhasználó
    • 2013-04-08 06:44
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2013-04-08 18:56

      Legfőképpen a sárga és narancsszínű gyümölcsökben, zöldségekben. Legismertebb forrásai a sárgarépa, sárgabarack, sárgadinnye, de pl. meglepő módon a káposztafélékben is van (pl. a brokkoliban)! :)

      A zöldségeket legjobb olajjal együtt fogyasztani, mert így jobb az A-vitamin (aminek elővitaminja a béta-karotin) felszívódása.

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2013-04-08 18:56

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet