Házi savanyúság – így készítsd otthon!
házi savanyúság – így készítsd otthon!

Házi savanyúság – így készítsd otthon!



Nincs jobb annál, min amikor egy-egy ízletes ebédhez, vagy vacsorához a saját magad által eltett üvegcsékből tálalod a finom savanyú falatokat. Segíti az emésztést, és tele van probiotikumokkal, melyek védik a bélflórádat, ráadásul az ízük is fantasztikus! Íme, a kedvenc házi receptjeim, amiket te is könnyedén elkészíthetsz!

A savanyúságokról mindenkinek a gyerekkor jut eszébe, a nagymama kamrájában sorakozó csinos kis üvegek, melyek mennyei ízeket rejtenek és a legegyszerűbb ételt is feldobják. Elkészítése igen rafinált műveletnek tűnik, pedig valójában pofon egyszerű és igazán elrontani sem lehet. A legjobb, hogy a savanyúságok nemcsak finomak, hanem rendkívül egészségesek is. Tele vannak olyan, a bélrendszer számára elengedhetetlen probiotikumokkal, melyek többek között az immunrendszeredet erősítik, és segítenek, hogy ne betegedj le a hűvös időben.

Savanyú uborka

A savanyú uborka az egyik alaprecept, ami nem hiányozhat a repertoárból.

Hozzávalók:

1,5 liter víz

3-4 evőkanál tengeri só

3 dl 20%-os ecet

15 evőkanál cukor

3 késhegynyi kénpor

3 csokor friss kapor

3 teáskanál mustármag

30 szem egész feketebors

3 kg apró méretű uborka

Elkészítés:

Először is mossuk meg az uborkát alaposan és tegyük félre. Vegyünk elő 3 nagy befőttes üveget, melyeket előtte lobogó vízben fertőtlenítettünk. Szórjuk a befőttes üvegek aljába a

mustármagot, és az egész feketeborsot. Tegyük bele a megmosott kaprot, ez nyugodtan mehet egészben, nem kell apróra vágni. Végül tegyük az üvegbe az uborkákat. A legjobb, ha nem csak beledobáljuk, hanem gondosan élére állítjuk, így több fér bele. Végül szórjunk rá egy-egy késhegynyit a kénből.

Ezután jön a savanyúság levének elkészítése, amihez egy fazékba kerül a só, a cukor és az ecet, amit fel kell forralni. Amikor kész, öntsük a még forrásban lévő levet óvatosan az uborkákra, majd légmentesen zárjuk le az üvegeket, hagyjuk kihűlni és már mehet is a spájz polcaira!

Savanyú káposzta

Hozzávalók:

6 kg tisztított fejes káposzta

¼ kg konyhasó (nem jódozott)

4-5 g egész feketebors

2 g babérlevél

3 g egész köménymag

1 db alma (azért nyári, mert az nem annyira savas, de más fajta alma is megfelelő)

1 db piros kápia paprika

Elkészítés:

A káposztát káposztagyalun reszeljük le, a torzsájának a kemény részeit nyugodtan kihagyhatjuk. Készítsünk elő egy káposztás fahordót és béleljük ki az alját nagy káposztalevelekkel, Szórjunk rá egy kis sót, dobjunk rá pár babérlevelet, egy pici darabka kápia paprikát és rétegezzük rá a káposzta egy részét. Ezután újra jöhet a só, a babérlevél, a paprika és a káposzta, a folyamatot addig folytassuk, ameddig a hordó meg nem telik. Ami nagyon fontos, hogy minden réteg káposztát alaposan lapítsunk le, erre azért van szükség, hogy a káposzta levelek kiadják a levüket. Végül tegyük az almát a hordó tetejére és nyomjuk a káposztába, majd az egészet fedjük be egy nagyobb káposztalevéllel és helyezzünk rá nehezéket, ami akár vízzel teli befőttes üveg is lehet. A lényeg, hogy a káposzta le legyen nyomva és ellepje a saját leve. Helyezzük a hordót szobahőmérsékletre, az erjedés pár nap múlva beindul, és körülbelül 4-6 hétre lesz szükség ahhoz, hogy teljesen elkészüljön. Közben pár naponta forgassuk meg a káposztát, majd lesúlyozva zárjuk vissza. Ha kóstoláskor úgy látjuk, hogy elkészült, akkor utána tartsuk hűtőben vagy mélyhűtőben, különben az erjedés tovább folytatódik.

 



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Györgyi
    • 2022-01-04 13:06

    Nagyon tetszik a recept. Piacon szoktam venni káposztát, de jobban szeretek mindent, amit én készítek. Sajnos fa hordóm nincsen. Vajon más edény is megfelelő lehet? Pl. egy 5 l-es üveg? 1 fej káposztával szívesen kipróbálnám.

    • Györgyi
    • 2022-01-04 13:06
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2022-01-04 18:21

      Kedves Györgyi, érdemes lehet kipróbálni, de egészen jó, kisebb méretű kerámia hordókat is találhatsz savanyúság készítéséhez. :)
      Andrea

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2022-01-04 18:21
      • avatar
        • Györgyi
        • 2022-01-04 19:08

        Szuper ötlet. Köszönöm szépen Andrea. :-)

        • Györgyi
        • 2022-01-04 19:08

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet