Használd a levendulát a konyhában is!

használd a levendulát a konyhában is!

Levendula a tányérodon?

Mi jut eszedbe, ha a levendulára gondolsz? Finom, nyugtató illata, szép lila virága, a provánszi végtelen lila levendulamezők? Vagy egy pihentető, lazító forró fürdő, hűsítő lábradír, esetleg illatosított párnák? 

Nos, lehet, hogy csodálkozni fogsz, de a különleges kincs nemcsak a fürdőszoba és a természetes gyógyítás hercegnője, de a konyhában is igazi szupersztár lehet.

Ha belegondolsz, mégsem annyira meglepő ez, hiszen nemcsak különleges kiegészítő ízt, hanem plusz textúrát és egyedi színt is ad az ételeknek, és a levendula különleges esszenciái is az ételbe, italba kerülnek. 

Tudtad, hogy a levendula tartalmaz:

  • A-vitamint
  • C-vitamint
  • Vasat
  • Kálciumot?

Persze nem annyit, ami fedezné a napi szükségleteinket, és nem annyit, amennyivel egészségmegőrzésre használhatnád, mégis jó tudni, hogy nemcsak szép és hasznos, de akár főzéshez is használhatod.

Ételekhez adva a levendula diszkrét, elegáns többletet ad az alapízeknek, próbáld ki Te is!

Ha megtetszett az ötlet, mindenképpen győződj meg róla, hogy teljesen tiszta virágot használsz. Ez nagyon fontos. Ha gyógynövényboltban veszel szárított virágot, nagy valószínűséggel semmi gond nincs vele, persze az óvatosság sosem árt: megbízható gyártót válassz, kibontás után pedig ellenőrizd a morzsolt virágokat, nem penészesek-e.

A szárított virág színe nem annyira intenzív, ezért díszítésre például szebb a frissen szedett virág. Ha Te magad szeded és szárítod, akkor forrázd le kétszer is, mielőtt étkezési célokra használnád.

Kíváncsi vagy, mi minden sülhet ki ebből?

Nos, meglepő módon nemcsak desszert. A levendula ugyanis remekül illik szárnyas fehér húsokhoz. Mit szólnál például sült csirkéhez barack szósszal, amibe levendulát is szórsz? 

További pofonegyszerű levendulás tippek:

  • Készíts levendulás mézet a következőképpen: szórj a mézes csuporba annyi levendulát, amennyi már látható, de mégsem árasztja el teljesen a szirupot. Szeretni fogod teában, de akár ajándéknak is mutatós.
  • Muffin-vagy brownie sütéskor a masszába szórj fél evőkanálnyi virágot, enyhén, de érezni fogod ezt a leírhatatlanul finom ízt. 
  • Eper-vagy sárgabaracklekvárhoz is kitűnő választás: egykilónyi gyümölcshöz 1 teáskanálnyi virágot számolj.
  • Torták díszítéséhez is remek, csak szórd meg a sütemény tetejét az apró lila virágokkal, biztos siker!

Végül álljon itt ajándékba a levendulás limonádé recept:

Ehhez először csinálj levendula szirupot a következőképpen: egy csésze vizet, 3 evőkanál mézet és egy csésze friss (vagy szárított) levendulát sűrűn kevergetve forralj fel. Hűtsd le, tedd hűtőbe pár órára, majd készíts ebből limonádét. Ehhez nem kell mást tenned, mint hideg vízbe frissiben vágott citromkarikákat adni ízlés szerint, jó sok jeget, valamint a már elkészített szirupot. Különleges, nem?

Te melyiket próbálod ki elsőként?



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • felejtsd el a mérgező cukrot, van más megoldás!

    Felejtsd el a mérgező cukrot, van más megoldás!

    Viszlát, édes élet? A cukorelhagyásról...A cukrot állítólag már időszámításunk előtt is ismerték Bengáliában. Onnan később Indiába jutott, majd Európába az arab kereskedők révén került. Kétségtelen, hogy az édes íz igenis vonzó, és vágyunk rá – ez valószínűleg arra vezethető vissza, hogy már az őskorban is valami jót jelentett: nem mást, mint az érett gyümölcsöt, ami már fogyasztható. Gondoltad volna, hogy ennek is oka van?Mint minden örömbe, így ebbe is vegyült némi üröm: kiderült, hogy a cukor egészségtelen, sőt, kimondottan káros az egészségre. Honnan tudjuk?

    Megnézem
  • rettegett hajhullás

    Rettegett hajhullás

    Rettegett hajhullás  - natúr tanácsok az egészséges, dús hajért!Te is szembesültél már a hajhullás tényével? Sikerült megoldást találnod a problémára?Biztosan tudod, hogy napi 50-100 hajszál normális esetben is kihullik. Ha ennél többet észlelsz, akkor el kell gondolkodnod azon, hogy min érdemes változtatnod. A hajhullásnak számos oka lehet, mielőtt pánikba esnél, vedd számba a következő lehetséges okokat:

    Megnézem
  • köszönjük neked!

    Köszönjük Neked!

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

  • avatar
    • Felhasználó
    • 2012-07-02 13:58

    Érdeklődnék, hogy a levendula szára és levele hogyan használható fel? pl.: Kis ruhazacskóba tehető illatosítónak a ruhák közé? Vagy csak a virága?A limonádéhoz is csak a feje és a virágai hasznosíthatók? Ha teljesen kinyílt akkor is készíthető belőle limonádé?

    • Felhasználó
    • 2012-07-02 13:58
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2012-07-12 23:41

      A levendula virágát használjuk, akár illatosítóként, akár limonádéba keverve, amikor még nem nyílt ki teljesen.

      Andrea

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2012-07-12 23:41
  • avatar
    • Gabriella
    • 2012-06-18 15:13

    Sziasztok!Valaki megtudja mondani, hogy a levendulát mikor érdemes leszedni.Köszönöm!Gabi

    • Gabriella
    • 2012-06-18 15:13
    • avatar
      • Felhasználó
      • 2012-06-20 14:38

      Ha csokorba akarod kötni a levendulát, akkor még mielőtt az összes virág kinyílna egy száron, amikor még csak a tetején nyílt ki, akkor kell szedni, csokorba kötni és fejjel lefele lógatni, különben potyogni fog róla a virág. Ha nem kell, hogy rajtamaradjon a száron a virág, akkor ráérsz később is, nyugodtan gyönyörködj benne a kertedben!

      • Felhasználó
      • 2012-06-20 14:38
  • avatar
    • Felhasználó
    • 2012-06-17 22:24

    A levendulát mielőtt megszárítom érheti-e víz,vagyis megmoshatom?egyáltalán szükséges-e,nem forgalmas útról gyűjtöttem de autó arra felé is jár. Tímea

    • Felhasználó
    • 2012-06-17 22:24
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2012-06-17 22:31

      Ha biztonságos helyről szedted, akkor nem kell megmosni. Összekötve és fejjel lefelé lógatva szárítsd, vagy morzsold le a száráról és szétterítve hagyd kiszáradni.

      Andrea

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2012-06-17 22:31
  • avatar
    • Felhasználó
    • 2012-06-17 20:33

    Én azért a mézet nem forralnám, elég akkor a levendula esszenciához keverni, amikor már langyos. Kár a sok vitaminért, ami a forralással tönkremegy!Levendula virág kapható a gyógynövény üzletekben, drogériákban is.

    • Felhasználó
    • 2012-06-17 20:33
  • avatar
    • Felhasználó
    • 2012-06-17 14:11

    Érdeklődnék, hogy étkezési célra, hol és milyen levendulát lehet beszerezni?Köszönöm

    • Felhasználó
    • 2012-06-17 14:11
    • avatar
      • Felhasználó
      • 2013-05-01 19:02

      Ez jó étkezési célra, én ebből fogok házi levendulás csokoládét készíteni ......

      • Felhasználó
      • 2013-05-01 19:02

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet