Gyors ebéd egészségesen? Igen!

5 egyszerű zöldséges étel a munkahelyre
Neked is gondot okoz, hogy mit ebédelj a munkahelyeden? Szeretnéd, ha egészséges lenne, mégis laktató, tápláló? Mondj le a pizzáról, a gyorséttermi ételekről, és merj váltani. Van néhány olyan zöldséges étel, amit én is nagyon szeretek, és kiválóan alkalmasak egy-egy munkahelyi ebédhez.
Mutatok Neked 5 olyan szuper ebédet, amelyeket könnyedén magaddal vihetsz a munkahelyedre és még az elkészítésük is egyszerű. Nem mellesleg nem kell magad a gyorséttermi ételekkel mérgezned.
Olvass tovább!
1. Avokádós szendvics, kecskesajttal és fügével – Ha valami igazán könnyűre vágysz
Ez a recept végtelenül egyszerű. Mostanában kezdtem gyakrabban készíteni, mert az ízei valahogy olyan ősziek. A finom avokádó és a kecskesajt nagyon jól harmonizál a füge édes ízével.
Nem kell hozzá más, csak egy-két szelet teljes kiőrlésű kenyér (mindig igyekszem teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut választani, az sokkal egészségesebb), 1 db avokádó, pár vékony szelet kecskesajt és néhány friss füge.
A kenyérszeletekre fektesd rá a kecskesajtszeleteket és a tetejére az avokádót. Két ilyen szeletet boríts egymásra, hogy a dobozba jól beférjen. Csomagolj mellé félbevágott fügéket.
2. Karfiol-”rizs” - Ha a különlegességen van a hangsúly
Ezzel a finomsággal egy kicsit dolgoznod kell, cserébe viszont igazi élmény elfogyasztani. A karfiolban rengeteg vitamin és ásványi anyag van, így ezzel az ebéddel biztosítod magadnak a napi betevőt.
Szükséged lesz 1 nagyobb fej karfiolra (vigyázz, csak teljesen egészséges darabot válassz!), 2 evőkanál kókuszolajra vagy extra szűz olívaolajra, 1 közepes fej vöröshagymára (aprítva), 4 gerezd fokhagyma (összezúzva), 1 csipet só, 2 dl vízre (vagy zöldséglére, ha esetleg rendelkezésedre áll), 1 evőkanál friss, reszelt gyömbérre, 1 kimagozott chilire, fél fej brokkolira, 1 nagyobb sárgarépára, fél kaliforniai paprikára, fél citrom levére, 2 evőkanál enyhén pirított tökmagra, friss korianderre vagy petrezselyemre.
Az elkészítése nem vesz igénybe nagy szaktudást, csak egy kis idő kell hozzá. Először a karfiolt aprítsd össze egy robotgép segítségével. Olyan szemesnek kell lennie, mintha rizs lenne. Egy evőkanál olajat hevíts fel és add hozzá a feldarabolt hagyma és az összezúzott fokhagyma felét. Főzd ezt a keveréket kb. 8 percig. Egy serpenyőben hevítsd fel az olaj másik felét és add hozzá a maradék hagymát és fokhagymát. A keverékhez add hozzá a gyömbért és a chilit. Pirítsd egy percig, majd tedd hozzá a felszeletelt répát, a csíkokra vágott kaliforniai paprikát, a karfiolt és a brokkolirózsákat. Főzd még 10 percig, majd sózd meg, vedd le a tűzről, és add hozzá a citromlevet. Tálaláskor mindig szórd meg egy kis tökmaggal és friss korianderrel.
3. Csicseriborsó-curry – Ha indiai ízekre éhezel
Az indiai ízek nagy kedvenceim. Ha Te is kedveled ezt a világot, akkor ezt az ételt is szeretni fogod. Ez egy olyan vegán étel, amit nyugodt szívvel fogyaszthatsz akár a fogyókúra alatt is.
Kell hozzá 1 evőkanál kókuszolaj, fél póréhagyma felkarikázva, 1 db édesburgonya kockákra vágva, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 cm-nyi friss, reszelt gyömbér, 1 evőkanál currypor, 1 teáskanál koriandermag, 1 teáskanál köménymag, fél teáskanál kurkuma, fél teáskanál görögszéna-mag (ezt ázsiai boltokban tudod beszerezni), 2 hámozott paradicsom húsa (a magok nem kellenek), 2 kisebb cukkini, 1 csicseriborsó-konzerv (natúr), fél narancs frissen facsart leve, 1 lime leve, egy kis só.
Az elkészítése pofonegyszerű, ne ijedj meg a sok különleges hozzávalótól. Először a kókuszolajat hevítsd fel egy kicsit, majd add hozzá a póréhagymát. Addig párold, míg a hagyma megfonnyad kicsit, ez kb. 10 percet vesz igénybe. Ezután add hozzá a fokhagymát, a sót, a gyömbért, a curryt, a koriander- és a köménymagot, a görögszéna-magot és a kurkumát is. Pirítsd 1 percig. Keverd hozzá a felkockázott paradicsomot és főz újabb 10 percen át. Ezután következhet a cukkini, a csicseriborsó és a narancslé. Újabb 10-12 perc után adj hozzá fél pohár vizet. Végül add hozzá a lime levet.
4. Cukkini-csónakok – Ha valami megszokottat ennél
Imádni fogod, ha szereted a cukkinit. Ebben az ételben az a jó, hogy kiérzel belőle minden ízt, nem olvadnak össze.
Szükséged lesz 3 közepes cukkinire, egy csokor friss bazsalikomra, 1 gerezd zúzott fokhagymára, 1 nagyobb sárgarépára lereszelve, 10 dkg sovány natúr sajtkrémre, reszelt parmezánsajtra, fél citrom frissen facsart levére, sóra, frissen őrölt borsra.
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Vágd le a cukkinik végeit és hosszában vágd félbe őket, így 6 fél cukkinid lesz. Egy kiskanál segítségével vedd ki a magokat, majd a kis csónakokat tedd egy enyhén kiolajozott sütőtálba. Készítsd el a tölteléket: vágd apróra a bazsalikomot és egy serpenyőben futtasd át a fokhagymával együtt. Add hozzá a reszelt répát és a sajtkrémet, valamint a parmezánt, a citromlevet, a sót és a borsot. Forrald össze az egészet. Ezzel a keverékkel tölts meg minden cukkinicsónakot. 30-40 perc alatt sülnek készre a sütőben.
5. Bazsalikomos-olajbogyós-citromos penne – Ha egy mediterrán ebéd mellett döntenél
Igazi hamisítatlan mediterrán hangulatod lesz ettől a finom ebédtől. Nagyon egyszerű elkészíteni.
Nem kell hozzá más, csak penne tészta (válassz teljes kiőrlésű lisztből készült terméket), egy csokor friss bazsalikom, 2 db citrom frissen facsart leve, 3 evőkanál olívaolaj, 10 dkg olajbogyó és 2 gerezd zúzott fokhagyma, só és bors.
Először forralj vizet és főzd meg a pennét. Amíg a tészta fő, lesz időd összedobni a mártást. Egy kis olívaolajon egy perc alatt pirítsd meg a fokhagymát, és add hozzá a citrom levét, ezután sózd és borsozd. Az apróra vágott bazsalikom felét is tedd a keverékhez, fonnyaszd meg egy kicsit, és add hozzá az olajbogyókat (én egy kicsit fel szoktam darabolni), majd forgasd bele a főtt tésztát, és szórd meg a maradék bazsalikommal.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek
A curry recept jól hangzik. Szeretem az indiai ízeket.