Kumara, batáta, satsuma-imo, ismered?
Burgonya, mégsem krumpli
Semmi köze a krumplihoz, mégis burgonya a neve: édesburgonya. Ha találsz a zöldségesnél, feltétlenül próbálkozz meg vele. Íze a sütőtökhöz hasonlít leginkább, de talán még édesebb. Köretként, de önmagában is fogyaszthatod. De olyan sok mindenre jó, hogy itt csak megpróbálkozhatom Neked a bemutatásával. Olvass tovább és ismerd meg ezt a különleges növényt.
Az édesburgonyáról
A szubtrópusi vidékeken az egyik legfontosabb élelmiszernek számít. A növény még csak nem is hasonlít a burgonyához, hiszen indái, nagy levelei vannak. A megvastagodott gyökérért termesztik főként. Két fajtáját ismerjük: az egyiknek lilás a héja és szürkés vagy fehér a húsa, a másiknak – ez kapható többnyire Magyarországon – a húsa narancssárga, a héja pedig sárga színű. Amerikában, a trópusi részeken őshonos, de ma már szinte mindenhol lehet vele találkozni.
Mire jó?
- Gyökere szénhidrátban gazdag
- Viszonylag magas a C-vitamin tartalma
- Béta-karotin is van benne
- B1, B2, B6 vitamint tartalmaz,
- E-vitamin tartalma is magas
- A benne található fehérjék aránya is magas
- Ásványi anyag tartalma igen sokszínű: vas, kalcium, magnézium, kálium, foszfor, szelén, réz, cink, mangán van benne
- Csökkentheti a daganatos megbetegedések kockázatát
- Megelőzheted a fogyasztásával a májbetegségeket
- Antioxidáns- és vitamintartalmának köszönhetően segít legyőzni az öregedés jeleit
- Alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúra alatt is fogyaszthatod
Így fogyaszd
Sütheted, párolhatod, grillezheted vagy akár főzheted is. Húsokhoz köretként is kiváló, de lehet belőle főzelék vagy püré is. Még édes sütemények alapjaként is megállja a helyét. Azokon a helyeken, ahol ez az egyik legfőbb táplálék, lisztet is készítenek belőle, amelyből aztán ízletes kenyeret sütnek.
Így vásárolj édesburgonyát
Sok helyen kapható, de biztosra a hipermarketekben mehetsz. Nagyon figyelj arra, hogy az édesburgonya friss legyen, amikor megveszed: ilyenkor feszes a héja, és sima. Ellentétben a krumplival, csak pár napig marad friss, a hűtőszekrény hűvösét pedig egyáltalán nem kedveli. Tartsd inkább kamrában (vagy más, száraz, hűvös helyen).
***Ajándék recept Neked***
Édesburgonya-krémleves chilivel és lime-mal
Mire lesz szükséged?
- 2 db nagyobb édesburgonyára
- 1 szál póréhagymára
- 1 friss chilire
- 1 lime levére
- 1 l húslére vagy zöldséglére
- egy kis olívaolajra
- sóra
Így csináld:
Hámozd meg és vágd kockákra az édesburgonyát. A chili magjait kapard ki (ha bevállalós vagy, benne is hagyhatod), ezt is vágd apróra, és tedd félre. A póréhagymát vágd szeletekre és az olívaolajon futtasd meg egy kicsit. Add hozzá az édesburgonyát és pirítsd egy kicsit. Öntsd fel a húslével vagy a zöldséglével és add hozzá az apróra vágott chilit. Ha megfőtt az édesburgonya, pürésítsd a levest egy botmixerrel és add hozzá a lime levét is.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek
Nagyon szeretem.
Én nem szeretem az édesburgonyát,pont az édes íze miatt.nekem csak a desszert legyen édes!:o) De a 9 hónapos kisfiam imádja!