Gomashio ごま塩 - az egészséges ételízesítő
Gomashio ごま塩
Mostanában egyre többet találkozom a japán konyhával, mert a férjem menthetetlen sushi-fan lett (a gyerekek csak a wasabit és a párolt gyömbért szeretik :)). Újabb és újabb receptek után kutatva találtam a szezámsóra, ami japánul gomashio (goma: szezám, shio: só).
Nemcsak a japán, hanem a makrobiotikus konyha fontos eleme
És ha ezen a ponton kétségek merülnének fel benned, olvass csak nyugodtan tovább, itt és most nem a maki készítés fortélyaiba foglak beavatni! :)
Egy olyan egészséges ételízesítőt mutatok neked, amit só helyett használhatsz, és ami nemcsak javítja, erősíti az emésztésed, hanem vitaminokkal, értékes olajakkal, fehérjékkel és ásványi anyaggal is dúsítja az étkezést. A szezámmag és só keveréke lúgosítja a vért, így a szervezetet is.
Ráadásul két új pipát is tehetsz az egészséges életmód rubrikába: nemcsak kevesebb sót használsz, hanem mindenféle jót is viszel a szervezetedbe.
Jöhet a recept?
Elkészítése pofonegyszerű:
15 evőkanál szezámmaghoz 1 evőkanál só
Ez az alaprecept, több változat is lehetséges egészen 5:1-től 25:1 arányig. Gyerekeknek inkább a 20:1 változat javasolt.
Itt álljunk meg egy pillanatra: a só nem a finomított, jódozott sót jelenti, hanem a finomítatlant vagy akár a himalája sót! A szezámmag lehetőség szerint bio termesztésű, ne génmanipulált legyen.
Szóval
1.) A sót elkezdjük pirítani, csak annyira, hogy a nedvességtartalom elpárologjon belőle (olaj nélkül),
2.) majd a szezámmagot pirítjuk (olaj nélkül), legjobb wok-ban. Közepes lángon, addig, amíg a kis magok aranybarnára pirulnak és finom dióillatuk lesz.
3.) A sót és a szezámmagot összekeverjük, majd ha kihűlt, mozsárban gyengéd, körkörös mozdulatokkal félig összezúzzuk.
A kész szezámsót lezárt üvegedényben tárold, kb. 1 hétig őrzi meg a frissességét, nem érdemes nagyobb adagot készíteni belőle.
Az ételekhez akkor add, amikor már készen vannak.
Ha van kedved, készítheted lenmagból is (vigyázz, ez jobban pattog) vagy más olajos magból (pl. napraforgó).
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek
Én szoktam a piacon vásárolni, így ősz felé gyenge lila vagy póréhagymát, 3-4 padlizsánt,jól megsárgult/pirosodott vastaghúsú paprikát, kevés zellert vagy petrezselymet (akár mind a kettőt)érett szép, már egy kicsit megpuhult paradicsomot és megcsinálom a "Zakuszkámat". Ezeket a hagymakarikákkal kezdve összesütöm nagy lábasban olíva olajjal, a sült hagyma után jön bele a padlizsán-kockák, kicsit összeesik, jöhet a felszeletelt paprika, zeller, (petrezselyem csak a végén) és a meghámozott, hélyából az érett paradicsom könnyen előbújik és állni hagyva pici cukrot is elbír,még egy kis olaj, kevés só és kész a Zakuszkám.Üvegekbe rakva először a hűtőbe, majd a kamrába eláll és reggelente 3-4 kanállal kiveszek az üvegből és 1 tojást beleütők. Mikróban egy kicsit összesütöm és fogyasztáskor ráteszek 1-2 kiskanállal a sós-pirított szezámmagból. Ezzel fenséges a reggeli! Jöhet utána a zabkorpás,lemagpelyhes tejeskávé.Igy van rost, fehérje, olaj és igen jó ízű a reggel.Én gyermekkorom óta mindig iszom tejet, különben nincs reggel!A csonteredményem nem is sokat romlott!! De a piaci tejet mindig felforralva tárolom és aludttejnek egy kanál tejfellel beoltva, poharakba altatom. Ez az esti utolsó "felvonás"!
Nagyon érdekesek a hozzászólások, de nekem az a tapasztalatom, hogy annyira agyonsózottak az alapvető élelmiszerek (kenyérféleségek, tészták, sajtok...), hogy a magam részéről ezt a többlet nátriumbevitelt én nem akarnám szaporítani. Én egy egészségvédő magyar sókeveréket, a VIVEGÁT használom közel egy évtizede, és a rokonaimmal és barátaimmal ellentétben nekem nincs magas vérnyomásom, szívbetegségem, veseproblémám, amit mind-mind a többszörösen bevitt sómennyiség okoz, mely ezeket a keringési betegségeket előidézi. Közel sem eszünk annyi zöldséget és gyümölcsöt, mely ezt a többlet nátriumbevitelt a megfelelő kálium-, magnézium- és kalciumbevitellel egyensúlyba hozná. A VIVEGA pedig ezt megteszi helyettem illetve a só helyett. Nagyon sok barátomnak ajánlottam már, különösen azoknak, akik vérnyomás problémákkal küzdenek (vagy nagyon "vizesednek"), eddig csak pozitív visszajelzéseket kaptam.Mindenkinek csak ajánlani tudom a kipróbálását, aki szereti az ízletes étkeket!
Kedves Anonymus,
Ha mást nem is említünk róla, ez a termék tartalmaz E621-et, ami nem más, mint a nátrium-glutamát, ízfokozó adalékanyag... Andrea
Kedves Andrea! Én igazán értékelem az értékelhető hozzászólásokat és jóindulatú tanácsokat, melyek az én szakmai ismereteimmel és gyakorlatommal megegyeznek, ki is próbálom. DE: Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek első számú népbetegségnek számítanak, és nemcsak Európa, de világelsők is vagyunk az idő előtti halálozásokban. Talán nem a sófogyasztás ilyen-olyan formáját kellene propagálni, hanem épp az ellenkezőjét, hiszen a túlzott sóbevitel egyébként is, a naponta magunkhoz vett kenyérféleségekkel, sajtféleségekkel, felvágottakkal történik. (2-3 szelet kenyér tartalmazza azt a sómennyiséget, mely a megfelelő Na bevitelt biztosítja. A többi már többlet, mely folyamatosan teszi tönkre a szívizmokat, magas vérnyomást ...stb. okoz. OÉTI, OALI állásfoglalásokban megtalálhatja az ide vonatkozó szakmailag helytálló véleményeket. Ami pedig a nátrium-glutamát ízfokozót illeti, ha a töredéke igaz lenne ennek az interneten keringő riogatásnak, Kína, Thaiföld, Vietnam...stb. lakossága már régen kipusztult volna, hiszen ott szinte minden ételhez használják (ezt személyesen is volt alkalmam tapasztalni). A nátrium-glutamát, egyébként az egyetlen természetes ízfokozó, mely a glutamin sav (= egyik aminosav, melyekből a fehérjék felépülnek)nátrium sója. Természetesen mint mindenre erre is vonatkozhat az, hogy ami a megfelelő mennyiségben hasznos, az túlzott mértékben káros. Én azért szakmailag többet vártam Öntől!
Kedves Ismeretlen hozzászóló! Ez a blog azzal a céllal jött létre, hogy a vegyszermentes életmódot hirdesse, mind a fürdőszobában, mind a konyhában. Ennek függvényében azt hiszem érhető, hogy nem buzdíthatjuk az olvasóinkat a kálisó, nátrium-glutamát fogyasztásra. (Utóbbihoz csak annyit, hogy az adalékanyagként az ételekhez adott szabad glutaminsav természetesen nem egyenlő a természetben előforduló glutaminsavval. Az előbbi túladagolása - ki tudja, mennyi az annyi, sokmindent ezzel "ízesítenek"- tanulási nehézségekhez, lustasághoz és passzivitáshoz, vagy éppen hiperaktivitáshoz vezethet *, és a kísérletek szerint túladagolásakor közvetlen agykárosodás is tapasztalható - lásd a kísérletet lejjebb).
Az ön által említett só/ételízesítő összetétele: konyhasó, kálium-klorid, kálium-citrát, ízfokozó E 621, szárított zöldségek és fűszerek: sárgarépa, pasztinák, zeller, vöröshagyma, petrezselyemlevél, fűszerpaprika, őrölt bors, fokhagyma, lestyánlevél, babérlevél, valamint kukorica-keményítő, cukor, magnézium-citrát és antioxidáns E 300 .
Mindenkinek a saját döntése, hogy az ételeit természetes, finomítatlan sóval (vagy akár szezámsóval) sózza, és friss vagy szárított fűszerekkel ízesíti - vagy a fenti termékkel.
* Tadokoro, S és mtsai: Pharmacol. Biochem. Behav,. 1974/2, 619.
Czok, G., Lang, K.: Arch. Exp. Pathol. Pharmakol., 1955/227, 214.
További infók, "érdekességek":
http://www.tenyek-tevhitek.hu/somitosz.htm - a sófogyasztásról
http://www.nature.com/nature/journal/v227/n5258/abs/227609b0.html - kísérlet a nátrium-glutamáttal kapcsolatban
http://www.nytimes.com/2008/02/24/business/24drug.html?th&emc=th - egy "érdekes" összefüggés
http://www.msgtruth.org/new_page_1.htm - infók a nátrium-glutamátról
Üdvözlettel:
Varga-Darabos Andrea
Annak valóban nagyon örülök, hogy nem buzdítják a vásárlóikat kálisó fogyasztásra, mert nincs az az épeszű ember, aki műtrágyát akarna etetni a másikkal. De ha Ön a kálisót (műtrágyát) összekeveri a létfontosságú káliummal, meg össze-vissza magyaráz a túladagolásról, amiről szó nincs ebben a termékben, hát akkor ajánlom egy kis áttekintésre a www.vivega.hu honlapot, és akkor a nemzetközi díjakat is megtekintheti, amit a világ minden tájáról kapott ez a magyar szabadalom, nem elfogult félművelt emberektől, és nem gyógyszergyárak által finanszírozott orvosoktól, gyógyszerészektől. Én csak jóindulatúan hívtam fel erre a figyelmet, mert nálam, és nagyon sok embernél, aki használja, bevált. Még itthon is kapható, csak nehogy úgy járjunk vele, mint mindennel, ami jó, hogy külföldre távozik a sok "okos" magyar ember elől.
Kedves név nélküli hozzászóló!
Tiszteletben tartjuk, hogy ön a fent említett terméket fogyasztja, esetleg a fent megnevezett cég alkalmazottja, vagy üzletileg érintett tagja, de engedelmével továbbra sem ajánljuk ezt a terméket a vásárlóinknak a korábban leírt okok miatt, és nem is fogyasztjuk.
Megértését köszönve,
Varga-Darabos Andrea
Ui.: kálisó=kálium-klorid
Nagyon köszönönöm SZEZÁMSÓT feltétlen kipróbálom. Tepertőspogácsa és a padlizsán receptnek is nagyon örülnék.köszönöm Franciska.
Kedves Andrea és a többi helyes Tündéreknek!Én eddig szinte minden tanácsot kipróbáltam és igen hasznosnak, egészségesnek és a jobbnál is jobbnak bizonyultak!Köszönöm az egész családom, ismerőseim és barátaim nevében, akik már szép lassan szintén vegyszermentesen élvezik a "csodákat".A legjobbakat kívánva küldöm a többiek pusziját is: Margó
Én az Erdélyből származó parajdi sót használom.Kicsit szürkés de természetes só.Ajánlom az oldal készítőinek is.Nagyon kevés kell belőle mivel sósabb mint a -verebek csiripelése szerint- a rendkívül káros és veszélyes kálisóval kevert itthon csomagolt sónál.
Sziasztok!Kipróbálom nagyon jónak tűnik. Szeretném ha elküldenétek a padlizsán és a töpörtyűs pogi receptjét,előre is köszönöm.
Nagyon jónak tűnik, ki fogom próbálni! De mennyit kell belőle használni a "sima" sóhoz képest, többet vagy kevesebbet?
Az attól is függ, milyen arányban készíted el (5:1 vagy 25:1). Általában kevesebbet!
Szerintem először a 15:1-es arányt fogom kipróbálni, aztán majd igazítom! :) Köszi a választ! :)
Segitséget szeretnék kérni, hogy tudom megnézni, vagy megkapni a padlizsánkrémet a koleszterinem nem jó s ezért is fontos lenne. A vega tepertős pogácsa receptjét is szeretném megkapni.KöszönettelÉva
Kedves Andrea!Ha a szezámsót csak a főzés végén tesszük bele az ételbe, hogy veszi át az ízét?Vagy hagyni kell egy kicsit összeérni? Mara
Kedves Mara, a szezámsót ízesítésként adhatod az ételekhez, de legfőképpen a sót helyettesíti. Andrea