A sokoldalú zabpehely

a sokoldalú zabpehely

Szereted a zabpelyhet? Vagy csak müzliben szoktad enni?

És azt tudod, mennyi mindenre használható azon kívül, hogy megeszed? Meg fogsz lepődni!

1. Aknés bőrre

Zabpelyhet áztass kis ideig vízben, majd vidd fel az érintett területekre. Adhatsz hozzá egy kis mézet és/vagy teafaolajat is. 15 perc múlva mosd le. A zabpehely magába szívja a bőrben lévő olajat és szennyeződéseket, eltávolítja az elhalt hámsejteket.

2. Bárányhimlő esetén

Vagy más olyan betegségekben, ahol viszket a bőr, vegyél zabpelyhes fürdőt: a zabpelyhet daráld le (vagy használj zabpehelylisztet) és tedd egy olyan anyagú kendőbe, ami könnyen átereszti a vizet (pl. pelenka). Ezt tedd a kád csapjához úgy, hogy a víz átfolyjon rajta. A bőrödet közvetlenül is megmoshatod vele.

3. Bőrápolásra

Készíthetsz belőle bőrradírt:

  • 1 csésze barnacukor

  • ¾ csésze zabpehely

  • ½ csésze méz

  • 1 csésze hidegen sajtolt olaj (szőlőmagolaj, mandulaolaj, olívaolaj, stb…)

  • pár csepp illóolaj

4. Stresszűző fürdő

  • Egy pohár tej

  • Két pohár zabpehely vagy zabpehelyliszt

  • Egy evőkanál méz

Keverd össze a hozzávalókat, és merülj el egy kádnyi meleg vízben. Nemcsak a bőrödnek tesz jót – a tejhez adhatsz bármilyen illóolajat is, fokozva a hatást.
Tipp: levendula ›› klikk ›› és ylang-ylang ›› klikk ››. Próbáld ki, isteni!

5. Hajmosáshoz

A szódabikarbónás recepthez (itt találod: /blog/csinalj-sampont-hazilag) adj egy kis zabpehelylisztet is: kiválóan tisztít! 

6. Kellemetlen szagok elűzéséhez

Hűtőszekrénybe téve szagtalanít, de tehetsz a kukába is belőle. 

7. Gyerekeknek esős délutánokra – gyurma 

  • Fél csésze liszt

  • Fél csésze víz

  • Egy csésze zabpehely

  • Pár csepp ételszínezék

Melyiket próbálod ki először? 



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

  • avatar
    • 2011-11-15 15:49

    Én a savtúltengésem miatt használtam,nagyon jó,meg egyáltalán jó emésztést is csinál.Javaslom minden olyan emberkének,akinek valami miatt rossza gyomra.

    • 2011-11-15 15:49
    • avatar
      • Felhasználó
      • 2012-10-15 13:12

      Szia!Köszönöm a tanácsot a rossz gyomorra,szeretném kérdezni te ,hogy csinálod-fogyasztod a zabpelyhet ?Köszönöm válaszodat! Üdv.: Márta

      • Felhasználó
      • 2012-10-15 13:12
  • avatar
    • Klára
    • 2011-11-07 18:45

    Köszönöm Andi, én a hűtőben és sportcipőkben próbálom ki. Nekem a szódabikarbóna használt izzadásgátlóként!

    • Klára
    • 2011-11-07 18:45
  • avatar
    • Klára
    • 2011-11-06 23:23

    Nekem van egy gepem,amivel zabtejet keszitek es nagyon sok etelt suritek vele.Arclemosonak is jo. A suru reszebol meg pastetomokat keszitek.

    • Klára
    • 2011-11-06 23:23
  • avatar
    • Klára
    • 2011-11-06 23:23

    Nekem van egy gepem,amivel zabtejet keszitek es nagyon sok etelt suritek vele.Arclemosonak is jo. A suru reszebol meg pastetomokat keszitek.

    • Klára
    • 2011-11-06 23:23
  • avatar
    • Valéria
    • 2011-11-03 22:04

    Tyúkanyóhoz hasonlóan az én fasírtom is zabpehelybôl készül.Az újhullámos túrógombócom is zabpehelybôl van - a család ezt is imádja! Emellé tejföl helyett porcukros natúrjoghurtot és sajátkészítésû meggy- vagy baracklekvárt kínálok - mindannyiszor üdvezölünk...Sôt: én vegyes zöldséglevesbe vagy pl. karalábélevesbe is szoktam keveset tenni, tészta/levesbetét gyanánt.Ìrod, Anrea, hogy hûtôben is szagtalanít, mint a szódabikarbóna: pattant agyamban a szikra, ki is fogom próbálni: kellemetlen szagúvá vált, összeizzadt sportcipôt is beszórok zabpehellyel - az eredményrôl majd beszámolok!Remélem, ezek után senki nem lesz vagy marad zabolátlan!!Üdv Mirrrcike

    • Valéria
    • 2011-11-03 22:04
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2011-11-03 22:43

      Mirrrcike, jól hangzik az újhullámos túrógombócod! Megoszthatnád velünk is a receptet! :) Andrea

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2011-11-03 22:43
  • avatar
    • Györgyi
    • 2011-11-02 22:51

    Hajamra fogom használni,hónaljamra is. Sajnos izzadékony vagyok, ami nem rossz, csak kellemetlen, és semmi nem hatásos.Idáig, de kipróbálom oda is.Arcomra, mert párna nélkül alszom, laposon, hason, és táskásak reggelre a szemeim. Kösz, nagyon jókat írsz !!!!

    • Györgyi
    • 2011-11-02 22:51
  • avatar
    • Kornélné
    • 2011-11-02 21:43

    Kedves Andi!Minden tippet köszönettel veszek. Zabkorpából gyurma lesz, van ugyanjó receptem, de kipróbáljuk. Arctisztításra is fogom használni, no meg a hűtőt sem hagyom ki az élvezetből. Üdvözlettel: Mari

    • Kornélné
    • 2011-11-02 21:43
  • avatar
    • Franciska
    • 2011-11-02 18:54

    Az unokámnak gyurmát készitek .a hűtőbe és kukába, szinte mind kipróbálom. Köszönöm Andrea.

    • Franciska
    • 2011-11-02 18:54
  • avatar
    • Zsuzsanna
    • 2011-11-02 17:06

    Én valószínűleg a zabpelyhes fürdőt fogom először kipróbálni!! Remélem tényleg nyugtató hatású, mert nagyon szükségem lesz rá hétvégére!! ;-D

    • Zsuzsanna
    • 2011-11-02 17:06
  • avatar
    • Istvánné
    • 2011-11-02 16:28

    Köszönöm a sok jó tippet, szívesen kipróbálom az összes tetszik, de először a fürdőben fogok elmerülni. Enni már én is eszem családommal együtt többféle formában.Köszönöm!

    • Istvánné
    • 2011-11-02 16:28
  • avatar
    • Éva
    • 2011-11-02 10:48

    Nagyon szeretem a fasirtot,de a benne levö zsemle -kenyér darabokat nem,igy hát megprobáltam a zabpelyhet és bevált. Használom még fözelékek és mártások süritésére. Érdemes kipróbálni. üdv

    • Éva
    • 2011-11-02 10:48
  • avatar
    • Ibolya
    • 2011-11-02 07:40

    Köszönöm a jó tanácsaitokat, mindig elolvasom, mindig tanulok belőle.Áldjon az Úr Benneteket!Szeretettel - Ibolya

    • Ibolya
    • 2011-11-02 07:40
  • avatar
    • zsuzsa
    • 2011-11-02 06:22

    Nagyon a sok köszönöm törődést Nektek,tanácsot, kiváló termékeket. A zabpelyhet eddig csak ettem, különböző formában. Már ma kipróbálom hajmosáshoz. Használjuk magunk és szeretteink egészségére és szépülésére!

    • zsuzsa
    • 2011-11-02 06:22
  • avatar
    • 2011-11-02 05:48

    Andikám! minden hozzám küldött leveledet elolvasom és köszönöm, hogy itt lehetek. A zabpelyhet régóta eszem és használom. Nem hiába zab a főtápláléka a lóvaknak, mert ebben van az élet egyik forrása.Erősek, egészségesek és nem kehesednek meg azok az állatok, amelyeket ezzel etetik.Példa nékünk embereknek, hogy mi is értékeljük, együk, süssűk, kenjük.. mindegy csak legyen az életünk része.Mindenkinek ajánlom! Köszönettel:Etus

    • 2011-11-02 05:48
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2011-11-03 10:37

       Kedves Etus, mi köszönjük, hogy velünk tartasz! :)

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2011-11-03 10:37

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet