Ezért érzed úgy, hogy bármennyit is ettél, egy kis édesség még simán beléd fér
ezért érzed úgy, hogy bármennyit is ettél, egy kis édesség még simán beléd fér

Ezért érzed úgy, hogy bármennyit is ettél, egy kis édesség még simán beléd fér



Két kisfiú anyukájaként abszolút nem lep meg, hogy a gyerekek mindig tudnának édességet enni. Még akkor is, ha előtte alaposan belakmároztak. Ennél érdekesebb dolog, hogy még felnőttként is nehéz nemet mondani egy finom édes desszertre. Persze nem is kell mindig nemet mondani, édesség és édesség között óriási lehet a különbség. Friss gyümölcs, gyümölcskása, krémek és akár fagylalt is készíthető egészséges alapanyagokból, cukor és akár tejtermékek nélkül is.

Azonban a kérdés, hogy ha teleettük magunkat, miért ennénk még akkor is egy kis édességet, mindig foglalkoztatott. Megszokásból, édesszájúságból, honnan jöhet ez a dolog? Nemrég választ találtam rá a Time magazinban, ahol megírták, hogy kutatók azzal magyarázzák a jelenséget, hogy az emberek évezredek óta azzal biztosították a szervezetük számára az lehető legoptimálisabb vitamin- és tápanyagbevitelt, hogy minél többféle ételt fogyasztottak.

Szivárványszín étrend

Ez a magyarázat hát arra, miért tudnál szinte bármikor enni édesre sósat, sósra édeset, nehéz, többfogásos vacsora után egy kis jégkrémet. A szervezeted azt üzeni: egyél változatosabban!

Ha egészségesebben étkeznél, ha diétázol, ha úgy érzed, túl gyakran kívánsz édességet, vagy csak egyszerűen elhatároztad, hogy kisebb adagok is elegendőek lennének neked, kipróbálhatod a táplálkozástudományi szakemberek javasolta trükköt arra, hogy kijátszd ezt az ősi ösztönt.

Egy-egy étkezés alkalmával készíts apró adagokat, de amennyire lehetséges, legyenek sokfélék: legyen a tányérodon színes, különböző ízű, textúrájú, hideg és meleg étel egyaránt. Próbáld ki néhányszor és meglátod, kevésbé lesz ellenállhatatlanul csábító egy teljes étkezés végén az édességevés gondolata.

Még egy tipp: ha egy fárasztó nap után kifejezetten csokoládé után vágyakozol, könnyen lehet, hogy a szervezeted így üzen neked, több magnéziumra és vasra lenne szüksége. Ezt egy-két kocka étcsokival is megoldhatod, vagy választhatsz cukormentes, csonthéjas ropogtatnivalót helyette.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet