Szinte minden ismerősöm rengeteg energiát fektet abba, hogy egészségesen étkezzen és hogy a lehető legtermészetesebb, „igazi” ételt tegyen a család asztalára minden nap. Mégis nagyon kevesen vannak, akik kivétel nélkül mindig ellen tudnak állni a mesterséges ízek csábításának.
Biztosan te is észrevetted már, hogy ha kimaradt egy étkezés, ha keveset aludtál, ha nagyon fáradt vagy stresszes vagy, szinte leküzdhetetlenül vonzanak az egészségtelen ételek: sózott, cukrozott, rengeteg zsírt, kalóriát tartalmazó finomított, rágcsálni- és nassolnivalók, desszertek.
Gondolkodtál már ezen, mi lehet ennek az oka?
Nemrég kiderült, nem csupán arról van szó, hogy a szervezeted minél gyorsabban energiához akar jutni, ezért a gyorsan felszívódó szénhidrátok tűnnek az éhes, fáradt, stresszes helyzetben a legjobb választásnak. Ezzel még talán képesek lennénk megbirkózni, de van egy ennél komolyabb, messzebbre mutató oka is annak, hogy a valódi ételeknél sokszor jobban ízlenek a mesterséges ízekkel, ízfokozókkal telepakolt ételek. A titok nyitja mindössze annyi, hogy évmilliók óta arra vagyunk programozva, hogy az ízletesebb, feltűnőbb élelmiszereknek több tápanyagot, vitamint tulajdonítsunk, mint az ízetlenebb, kevésbé harsány társaiknak.Ezért is óriási probléma, hogy az élelmiszeripar a szépnek és egészségesnek látszó, sokáig a polcokon tartható termékek előállításában érdekelt. Talán te is olvastál róla, hogy a mai paradicsomokat nem csak mi érezzük ízetlenebbnek a gyerekkorunkban kóstoltaknál, hanem tényleg jóval kevésbé paradicsom ízűek, viszont egyre nagyobbak, hosszabb ideig eltarthatóak és kívánatosabbnak tűnnek a boltok polcain. Ez akkora probléma ma már, hogy kutatók dolgoznak azon, hogy újra ízes paradicsomokat lehessen termeszteni, árulni, fogyasztani.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!
Érdekes ez az íz-kérdés. Amikor pár hónapja diétán voltam nagyon hiányoltam pl. a csokoládét, de amikor végre beleharaptam egybe később, nem jött az a "hű de nagyon jó" érzés, amire addig ácsingóztam, és rá kellett jönnöm, hogy a brokkoli krémleves bizony legalább olyan finom, ha nem élvezetesebb, mint egy túlcukrozott szelet csoki. Ez abban a pillanatban nem tudtam eldönteni h kiábrándító v sem, mert nagyon vágytam arra az édesség-eufóriára, amit addig hanyagoltam, de persze tök szuper, h így átállt a szervezetem, csak meglepő volt.