Emiatt érzed száraznak a bőröd
emiatt érzed száraznak a bőröd

Emiatt érzed száraznak a bőröd



A bőrszárazság mindenkit kínozhat, bőrtípustól függetlenül. Ezek a leggyakoribb okai:

1. Fűtött szobalevegő

Ha nem is kifejezetten száraz a bőröd, ősztől tavaszig érdemes odafigyelned arra, hogy elegendő vízpára legyen a hálószobád vagy a munkahelyed levegőjében. Ehhez általában nem elegendő a gyakori szellőztetés: sok szobanövényre, párologtató tálakra is szükséged lehet, ha pedig száraz köhögés is kínoz, érdemes beszerezned egy szobai párologtatót, amiért a bőröd is hálás lesz.

2. Alkohol

A rendszeres alkoholfogyasztás belülről és kívülről sem tesz jót a bőrödnek. Nagyon sok kozmetikum tartalmaz alkoholt, amely nem csupán szárít, de a bőröd védőrétegeként funkcionáló természetes faggyúréteget is leoldja a bőrödről. Hiába fertőtleníted, ha így védtelenné teszed a fertőzésekkel, kórokozókkal szemben. Még a zsíros bőrnek is árt a túl gyakori, vagy túl erős zsíroldókkal való tisztítás, mert a bőröd egyre több faggyú termelésével próbálja ellensúlyozni a hiányzó vizet, hidratálást. Ha a következő összetevők bármelyikét is találod egy kozmetikumon, akkor azt javaslom, hogy különösen télen ne használd, mert szükségtelenül kiszárítja a bőröd, a hajad: alcohol, ethyl alcohol, isopropyl alcohol vagy ethanol.

3. Étrend

Sokan panaszkodnak, hogy fogyókúra idején különösen felerősödnek a bőrszárazsághoz kapcsolódó tüneteik. Ha nem fogyasztasz elegendő esszenciális zsírsavat, az bizonyosan meglátszik a bőrödön is: petyhüdtebb, fakóbb színű és szárazabb is lesz, ezért tanácsos ilyenkor is mindennap jól megválogatott olajos magvakat, csonthéjasokat fogyasztani. Ugyanilyen fontos a megfelelő folyadékbevitel, mert ha nem iszol eleget, a szervezeted először a bőrödbe nem juttat elég vizet.

4. Dohányzás

Arról is essen szó, hogy a dohányzás a bőrödnek is nagyon komoly károkat okoz: a füst és a benne levő vegyületek lelassítják a bőröd anyagcseréjét, megnehezítik a tápanyagok felszívódását, és a meglévő bőrproblémákat is súlyosabbá teszik. A bőröd idő előtt kezd el öregedni, és fiatalon is színtelenné és petyhüdtté válik. Hagyd abba, de még jobb, ha el sem kezded!

5. Életkor

Ahogyan telnek az évek, lecsökken a faggyútermelés, lelassul a bőr megújulása, és egyre szárazabbá és rugalmatlanabbá válik. Hogy mit tehetsz ellene? Lassíthatod ezt a folyamatot rendszeres és kímélő bőrradírozással, C- és E-vitaminokban gazdag táplálkozással és egyre gazdagabb bőrápoló szépségolajok használatával.

6. Forró víz

A túl hosszú és túl meleg vizes arcmosás, hosszú, forró fürdő a leggondosabb ápolás ellenére is kiszáríthatja a bőröd. Arcmosáshoz tökéletesen megfelel a langyos víz is.

7. Vegyszerek

Meglepően sok esetben a nem múló bőrszárazságot a nagyipari, vegyszeres kozmetikumokban megtalálható tartósítószerek, mesterséges illatanyagok, vagy színezékek okozzák. Lehet, hogy Te is allergiás vagy a bolti kozmetikumok egyik alapanyagára? Nem vagy ezzel egyedül: nagyon sokak bőre kiszáradással, vagy épp túlzott faggyútermeléssel reagál ezekre a vegyszerekre.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet