Egy hűsítő pillanat
egy hűsítő pillanat

Egy hűsítő pillanat



Ezen a nyáron is egymást érik a hőhullámok, a forróságban minden lehetőséget megragad az ember, hogy lehűtse magát. Arról már írtam Neked, hogy a menta hogyan hűsít, és arról is, hogy az éjjeleidet milyen praktikákkal teheted kellemesebbé ebben az időszakban.

Vannak még trükkök ezeken felül is, bár nem illóolajokhoz, vagy háztartási trükkökhöz kapcsolódnak, hanem sokkal inkább az emberi test biológiájához.

Talán Te is elgondolkodtál már azon, hogy egy-egy hűvösebb fuvallat, egy tüsszentés vagy valami hirtelen, ijesztő esemény miért okoz libabőrt, miért van az, hogy a kellemesen hűvös vízből kijőve a forró napon is libabőrös vagy nyáron. Ennek története az őskorig, sőt, egészen az állatvilágig nyúlik vissza: a libabőr nem más, mit izom-összehúzódás.

A szőrtüszők körüli apró izmok megfeszülnek, és szó szerint feláll a szőr a karodon. Ennek az emberiség szőrös-bundás, még sok tekintetben az állatvilághoz köthető időszakában az volt a célja, hogy a szőrszálak közé több levegő kerüljön, és javuljon a test hőszigetelése. Ugyanakkor a libabőrt is okozó idegrendszeri folyamatok a veszélyekre való gyors reagálást, védekezést is elősegítik azzal, hogy az izmok hirtelen megfeszülnek.

Miért ilyen furán kellemes érzés tüsszenteni, hátborzongatóan izgalmas könyvet olvasni, filmet nézni?

Az emberben ilyenkor adrenalin hormon termelődik, ez felelős azért a jóleső fáradtságért is, amit sportolás, kirándulás után érzel. A legkülönösebb az, hogy akár kifejezetten kellemes élmények is libabőrössé tehetnek: egy régi emlékeket ébresztő illat, egy csók, vagy érintés is kiválthatja az agyban ezt az ősi reakciót.

Sőt, vannak olyan dallamok, amelyek szinte bizonyosan libabőrössé tesznek: a váratlan hangnemváltás, a magas és mély hangok hirtelen egymás utánisága is kiválthatják ezt az ingert. Ezért futkározik a hideg a hátadon, ha az I Will Always Love Yout-t, Céline Dion a Titanic-filmhez írt dalát, vagy Adéle Someone Like You-ját hallgatod.



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet