Így tisztít a szappan
Így tisztít a szappan

Így tisztít a szappanSok kisgyerek gondolja, hogy megúszhatja az alapos kézmosást azzal, ha a csap alatt leöblíti a kezét. Igaz, viszonylag gyorsan rájönnek, hogy nem minden kosz mosható le csupán tiszta vízzel. Kicsit furának tűnhet, de bőröd által termelt faggyúval keveredett piszoktól leginkább egy másfajta, módosított olajjal tudsz megszabadulni.

Többen is kérdeztétek, hogy ha a zsíros arcbőr mindennapos ápolására nem ajánlom a kókuszolajat és a kakaóvajat, akkor ezekből készült szappanokat használhatjátok-e arctisztításra. Természetesen igen.

A szappannak nem csak az állaga és a kinézete más, mint az olajnak, amiből készült, de a bőröddel és a vízzel érintkezve is másképp viselkedik.

Ha egy átlátszó, folyékony olajat főzéssel és lúg hozzáadásával elszappanosítasz, jelentősen megváltozik nem csak kívülről nézve, de a tulajdonságait tekintve is: olyan szilárd anyagot kapsz, amely az eredeti zsiradék típusától függően csak részben szívódik be a bőrödbe, de – ellentétben a nyers olajakkal - képes kapcsolódni a vízmolekulákhoz és a bőröd felületén lévő faggyúhoz is.

A natúr szappan azért tisztít hatékonyabban, mint az olaj, amiből készül, mert az elszappanosított zsírsav molekula egyik vége, csak zsírokkal tud reakcióba lépni, ezért mágnesként tapad a bőrödön lévő, faggyúval kevert szennyeződésekre. A láncolat másik vége pedig vízmolekulákhoz tud csak kapcsolódni, így tudod vizes öblítéssel eltávolítani, lemosni az egész nap rárakódott olajossá vált piszkot és port a bőrödről.

Ahogy szappanozod a bőröd, a koszt mintegy bekerítik a vízzel keveredett szappanmolekulák, a zsíroldékony végükkel hozzátapadnak, hogy leöblíthesd őket. Eközben a szappanodban lévő, eredeti tulajdonságaikat megőrző olajak beszívódnak, és gyengéden ápolnak. Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

  • avatar

    Imádtam a cikket, nagyon nagyon hasznos..!!!!!! Szakszerű, mégis érhető.!:)

    • Bettina Anikó
    • 2015-11-06 15:27

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet