Aszalt fekete bodza
Aszalt fekete bodza
Lassan elvirágzik a bodza, de sebaj, mert a termés sem fog kárba veszni (feltéve, ha nem főztél az összes virágból szörpöt…).
Aszalt fekete bodza
A fekete bodzabogyókat szedd le, és terítsd ki a napra száradni. Időnként forgasd át őket. Ha nem tudsz napon szárítani (mert éppen állandóan esik az eső), mérsékelt hőfokon sütőben is végezheted az aszalást.
Az aszalt bodzát tedd üvegbe, kösd le, és tárold hűvös helyen. Ügyelj arra, hogy csak a kellően megszárított bodzabogyó tartósítható a romlás veszélye nélkül, azaz anélkül, hogy megpenészedne.
Mit tudsz csinálni az aszalt bodzával?
Például finom teát :).
Aszalt fekete bodzából készült tea
Az aszalt bodzabogyót hideg vízben mosd meg, öntsd le a levét, és önts rá annyi vizet, hogy azt ellepje.
2-3 napi áztatás után melegítsd, majd forrald néhány percig. Az így nyert főzetet mézzel édesítve melegen gyógyteaként, lehűtve üdítő italként fogyaszthatod.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek
Szia Andi!A fekete bodza bogyójából szeretnék szörpöt késziteni.Találtam már néhány receptet,de ha van Neked is valami jó ötleted,azt is szivesen elolvasnám!Köszönöm, Andi
Jó a cikk Andi, köszi :) Milyen vitamin van a fekete bodzában? Milyen apropóból iszol ilyen teát?
Szia Zsuzsa, örülök, hogy tetszenek a receptek! :)
A bodzabogyó tartalmaz gyümölcssavat, C- és A-vitamint, cukrot, cseranyagot, nyomelemeket, illóolajokat. Az ebből készült tea hat a légutakra, vértisztító és vesetisztító.
Jó még reumás baántalmakra, vizelethajtó, és lázcsillapító hatású. Szóval télen jól fog jönni egy kis mézzel édesítve...