Csinálj bodzaszörpöt kevesebb mint egy óra alatt!

csinálj bodzaszörpöt kevesebb mint egy óra alatt!

Csinálj bodzaszörpöt kevesebb mint egy óra alatt! 

A gyerekek imádják és sokkal egészségesebb is, mint a szénsavas üdítők vagy a legtöbb szűrt gyümölcslé.

Bár a cukrot ebből sem tudod kihagyni, de legalább biztos lehetsz benne, hogy mentes a a színezékektől és tartósítószerektől. (helyettesítheted gyümölcscukorral, barnacukorral)

Szedj 25-30 darab bodzavirágot.

Csak olyat gyűjtsél, ami már kinyílott és olyan helyről, ahol nem jár autó. Ollóval vágd le a termést és fejjel felfelé tedd a kosárba, hogy az értékes virágpor benne maradjon. Kerüld a nejlonzacskót, mert abba belefülled a virág.

A frissen szedett virágokat áztasd vízbe,

majd tegyél hozzá két kifacsart citromot.  20-24 órán belül szűrd le, tovább ne hagyd állni, mert erjedni kezd. Ezután főzd közepes “lángon” és adj hozzá két kg cukrot, illetve újabb két darab kifacsart citromot. 

Folyamatos kevergetés mellett 30-35 percig főzd, míg a leve szépen kitisztul.

Ezután tedd be a jól kimosott, ecettel kiöblített üvegekbe és fogyasszátok egészséggel!



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • az én történetem

    Az én történetem

    Az én történetem. Mostanra már bizonyára túl vagy a cikksorozat első részein és azon gondolkodsz, hogyan is kezdj neki a „lomtalanításnak”. Elmondom, engem/minket hogy terelgetett a Sors ebbe az irányba.Hat évvel ezelőtt egyik reggel ijedten vettük észre...

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

  • avatar

    Én kétféle bodzaszörpöt szoktam csinálni.A frissen fogyaszthatóhoz egy 5 l-es uborkásüveg aljára leteszek 6-8 szép, leöblített bodzavirágot, rászórok 80 dkg kristálycukrot, beleteszek 1 ek. borkősavat,fél ek. citromsavat és 1-2 felkarikázott citromot. Jól összekeverem, kistányérral letakarom, 1, max. 2 napra hűvös spejzba állítom,aztán leszűröm. Kb. felesben kell szódával hígítani.A másikat télire csinálom: 2kg cukrot 6 l vízzel felforralok, amikor kihűlt beleteszek kb. 1 ek. borkősavat, 1 ek. citromsavat, és 10-12 leöblített nagy bodzavirágot. 2-3 napra hűvös helyre állítom, aztán vasalt konyharuhán átszűröm, pici szalicilt keverek bele, és tiszta üvegekbe töltöm. Ezt majdnem szörpként kell hígítani. Eláll évekig, de nem lesz rá módja, mert annyira finom.

    • István
    • 2013-05-28 09:56
  • avatar

    Kérdezném, hogy ezt a felfőzött szörpöt meddig lehet tárolni és  hogy hol? Muszály hűtőben? Vagy esetleg a hűvös és sötét kamrában nyárvégéig kibírja? Esteleg tovább? Köszönöm a választ! 

    • Andrea
    • 2011-05-22 15:13
  • avatar

    Nekem a sztevía helyett jobban bejött a xilit. Nincs semmilyen mellékíze, ugyanolyan ízt érsz el vele mint a cukorral. Viszont csak jó hatása van a szervezetedre, nem terheli, védi a fogaidat stb. A neten lehet kapni, de általában a herbáriák és bio boltok is árúsítják.

    • Edina
    • 2011-05-19 09:26
    • avatar

      Diabetikus oldalakon néztem utána,1l vízhez 20dkg xilitet ajánlanak. Kipróbáltam az arányt, nagyon finom! Hígabbnak tűnik, de ugyanolyan arányban kell higítani, mint egy rendes szörpöt. Akácvirágból is nagyon jó a bodzaszörp receptje, igazi különlegesség!

      • Zsófia Orsolya
      • 2014-05-31 21:51
  • avatar

    Én e szerint a recept szerint készítem, hidegen, a vitaminok miatt. Most is készül már két adag. De nagyon finom az akác- és a mentaszörp is!

    6 l víz
    3 kg cukor
    10 dkg borkősav
    3 felkarikázott citrom
    20-25 nagyobb bodzavirág

     A cukrot a vízbe keverem, felforralom, és szirupot főzök belőle. Megvárom, amíg teljesen kihűl, és belekeverem a borkősavat, a citromkarikákat és a bodzavirágokat. Lefedem, és hűvös helyen (hűtőben, spájzban) 1 hétig tárolom. (ez idő alatt minden reggel és este átkeverem az egészet) A hét leteltével leszűröm és jó alaposan kimosott üvegekbe töltöm a kész szörpöt, a tetejét pici szalicillal szórom meg. Parafadugóval lezárom, és elteszem a spájzba.
     

    • Jusztina
    • 2011-05-18 18:53
  • avatar

    Köszi Andi a tippet, jó ötlet!
    Valahol azt olvastam, hogy a bodza tele van A, B és C vitaminnal is. Ha felfőzöm szörpnek, akkor ezek megmaradnak, vagy a forróvízben elvesznek?

    • Zsuzsanna
    • 2010-05-31 13:09
    • avatar

      Kedves Zsuzsa!

      A C vitamin biztosan elveszik a fozes hatasara, mert ha jol emelekszem 40-50 Celsius fok korul kicsapodik. Eppen ezert csak a placebo-hatas, azaz a Te hited mukodik a C-vitamin kapszulak, tablettak, pezsgotablettak eseteben, amelyeket nagy homersekleten es nagy nyomason preselnek ossze.

      A citrom viszont mindenkeppen jo a bodzaszorpbe, mert jobb lesz tole az ize. En fozes es lehules utan adtam a szorphoz, mint a limonade eseten:)

      Szep napot:)

      Lazar Edit

      • Edit
      • 2010-07-05 08:43
    • avatar

      Szia Zsuzsi, igen, főleg C-vitamin forrás, ami hőre érzékeny - ezért vigyázni kell, hogy melegítés közben a víz ne legyen 70 fokosnál melegebb. Van még pár bodzás csoda a tarsolyban, jöhet?

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2010-05-31 16:50
      • avatar

        Az elkészült bodzaszörpből sorbetet is készíthetünk, ásványvízzel hígítjuk (édesebb legyen, mint ahogy szörpnek isszuk), fagyigépbe tesszük. Amikor elkezd sűrűsödni, betesszük a mélyhűtőbe 5 percre, majd fagyiskanállal gombócokban tálaljuk.

        • Kinga
        • 2011-05-18 19:39
  • avatar

    Még valami, mennyi vízbe kell beáztatni a virágokat?

    Köszi

    • Kata
    • 2010-05-31 09:04
    • avatar

      Szia Kata,

      Kb. 2-3 l víz kell hozzá! 

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2010-05-31 16:33
  • avatar

    Tyűűű! a 2 Kg cukrot én sokallom, esetleg helyettesíthető Stevia-val, talán?

    • Kata
    • 2010-05-31 09:02
    • avatar

      Kedves Kata,

      ha bodzaitalt szeretnél készíteni, a cukorból sokkal kevesebb kell - ízlés szerint adagold. Mehet bele több citrom, attól függően, hogyan szereted. Az alaprecept a bodzaszörpre vonatkozik, tehát ez elkészülte után higítandó.

      Abszolút helyettesíthető steviával - sőt! Az a legjobb cukor helyett. Többfajta változatban kapható, a por alakúból általában 10 grammnyi felel meg 3 kg cukornak. (én erre szavazok!)

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2010-05-31 16:25
      • avatar

        Sziasztok!

        Klassz a bodzaszörp recept, épp ezt kerestem. :-) De mi az a stevia? Hol lehet hozzájutni, na és mennyiért?

        Előre is köszi a választ, érdekel.

        Üdv.: Tünde

        • Felhasználó
        • 2010-06-14 17:20
        • avatar

          Szia Tünde,

          örülök, hogy tetszik a recept!

          A stevia egy természetes, növényi édesítőszer - és pont ezért egészséges is! Többféle változatban és áron kapható, a fenti megnevezések alatt az interneten találsz lelőhelyeket. Az ára elsőre talán soknak tűnik, de annyival kevesebbet is kell használni belőle. A por alakúból 10 grammnyi kb. 3 kg cukornak felel meg.

          Próbáld ki, én csak ajánlani tudom!

          További vegyszermentes szép napot,

          Andrea

          • Varga-Darabos Andrea
          • 2010-06-14 17:41
          • avatar

            A stevia milyen természetes növényi alapú cukor? A kristálycukorról tudom, hogy hazánkban cukorrépából vonják ki,van ahol cukornádból.

            bodza üdítőt mi általában 10szép bodza virág 1kg cukor 10 l víz 2 citrom adagolással szoktuk készíteni, napon gézzel lekötve kb 10 nap alatt kész a bodza pezsgő. Ekkor leszűrve hűtőben tárolható

            • Felhasználó
            • 2010-06-29 14:05
      • avatar

        Köszönöm szépen a válaszaidat, jöhet még bodza! :)

        • Kata
        • 2010-06-01 19:13

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet