
A növényi szappanok ősanyja
Aleppói Szappan, Marseille-i szappan, Kasztíliai szappan: a közös bennük az, hogy mind olívaolajból készül.
Ahogyan a borok, úgy a szappanok esetében sem mindegy, hol teremnek az összetevőik.
Olíva és babér
A növényi szappanok kultusza a szíriai Aleppóból indult világhódító útjára. Az olívaolajból főzött, babérolajjal gazdagított, frissen zöld, kész állapotban pedig aranybarna szappanokat egyes feljegyzések szerint már Kleopátra is használta. Azután lettek igazán ismertek, hogy a XI. századi keresztes háborúkból visszatérő lovagok megismertették az európaiakkal, akik a római kor fürdőkultúrájának eltűnésével nem sokat törődtek a tisztálkodással. Kellemetlen szagú, hamuszürke, állati eredetű szappanokkal mosakodtak.
A barna kérgű, arab írásjelekkel lepecsételt macskakőnyi szappan a levantei kereskedőknek köszönhetően világszerte keresett luxustermék lett. Egészen a legutóbbi időkig hatalmas, kerek kádakban főzték a sok száz éve szappankészítésből élő családok. Azonban az öt éve kezdődött szíriai polgárháború miatt ők is elhagyni kényszerültek az otthonaikat és az ősrégi műhelyeiket. A híradások szerint néhányan Libanonba települtek, ott folytatják mesterségüket, azonban már nem Aleppó környékéről begyűjtött alapanyagokból dolgoznak, és félő, hogy a patinás szappan soha többé nem lesz már olyan, mint előtte évezredeken át volt.
Szappan tengervízzel
Az ezeréves múltra visszatekintő Marseille-i szappan különlegessége az, hogy az olívaolaj mellett a dél-franciaországi kikötőváros tengervizével készül. A márkanevet pedig nem más, mint a Napkirály, XIV. Lajos védette le 1688-ban. A különböző családi műhelyek olívaolaj mellett korpával, a kókuszdió szárított húsával, és pálmaolajjal is készítik mind a mai napig. Hatalmas, 8 tonnás üstökben napokig hevítik az olajat, a tengervizet, a lúgot és a hamut. A teljes szappankészítési folyamat akár egy hónapig is eltarthat, aztán régi szokás szerint 5-40 kg-os tömbökre vágják a szappant. Ma általában 300 grammos a manufaktúrák boltjaiban is kapható Marseille-i kézműves szappan.
A legtökéletesebb bőrápoló, egyetlen hozzávalóból
Az Aleppói szappan hispán „kishúga” az egyetlen hozzávalóból, kizárólag olívaolajból készült törtfehér tömbszappan, a Manna Extra szűz olívaolaj szappanjának elődje. A szappanok királynőjeként is emlegetett Kasztíliai szappan nevét a spanyol tartományról kapta, amelyben először kezdtek el helyben termelt olívaolajból szappant főzni.
Állítom, máig nem alkottak nála tökéletesebb kozmetikumot a száraz, könnyen kipattogzó, problémás bőr ápolására. Te próbáltad már?
(Kép: Wikipedia - Bernard Gagnon)
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!