5 elsöprő érv a kádfürdő mellett
5 elsöprő érv a kádfürdő mellett

5 elsöprő érv a kádfürdő mellett



A fürdőzés nem csupán a testet, a lelket is tisztítja – jól tudták ezt már az ókori görögök is. Az első kádfürdők maradványai két és fél ezer évesek, az ókori fürdőkultúra emlékei máig velünk élnek. A meleg vizes fürdés jótékony hatásai vitathatatlanok, számos kutatás igazolja testet és lelket gyógyító, regeneráló, vitalizáló eredményeit.

Hogy melyek ezek? Az összeset szinte lehetetlen lenne felsorolni, ezért összeszedtem Neked a 5 legfontosabbat:

1. Megnyugtat

A vízszintes testhelyzet már önmagában is segít ellazulnod, azonban a meleg (nem forró!) vízben való fekvés még kellemesebb, mert biztonságban, kényelemben, szinte az anyaméhben érezheted magad. A rendszeres (hetente 2-3 alkalommal vett) esti fürdők a gondolataid lelassítására, stresszoldásra és hangulatjavításra is kiválóan alkalmasak, sőt, ezt a hatást tovább fokozhatod azzal, ha gyógynövényeket teszel a fürdővízbe és néhány csepp növényi olajban, esetleg mézben oldott aromaterápiás illóolajat is. A kellemes zene, egy jó könyv, vagy akár a gyertyafény is kikapcsol, de azt javaslom, zárt térben ne használj paraffinolajból készült mécsest, mert egészségtelen a füstje.

2. Ellazít

A meleg víz izomlazító hatása megkönnyíti és meggyorsítja a feszültség enyhülését. Sok izmod feszül akár órákon át is egy-egy stresszes nap során, és csak azt veszed észre, este, milyen rettenetesen fáradt vagy. A rossz fej- és testtartás, az ülő, de az álló munka is megterheli a szervezetedet, fontos hogy rendszeresen nyújtsd és ellazítsd az izmaidat. Ha túlhajtottad magad, és izomlázzal küzdesz, érdemes tudnod, hogy a hideg víz is segíthet Neked azzal, hogy csökkenti a tejsav szintjét a vérben.

3. Jobban alszol az esti fürdő után

Míg a zuhanyzás inkább felpezsdít, egy kellemes meleg vizes esti fürdő hozzásegít a nyugodt, mély alváshoz. A testhőmérsékleted alvás előtt némileg lecsökken, és ez így marad egészen reggelig. A meleg vizes fürdés után felhevült (de nem túlhevült!) tested hűlni kezd, és az agyad elkezd „alváshormont”, melatonint termelni, hogy felkészítse a tested a pihentető alvásra.

4. A gőz is segít

Ha náthás vagy, vagy ha nagyon száraz, esetleg pattanásos az arcbőröd, a gőz a legjobb barátod. A légutakba áramló gőz kitisztítja a légutakat, enyhíti a köhögést okozó irritációt, különösen akkor, ha rásegítesz például néhány csepp eukaliptusz illóolajjal. A gőz másik áldásos hatásaként felpuhul az arcbőröd, kitágulnak a pórusaid, így hatékonyabban tudod megtisztítani és hidratálni, könnyebben beszívódnak a bőrödbe a tápláló olajok.

5. Erősíti a szervezeted védekezőképességét

A vírusok nem életképesek magas hőmérsékleten, ezért is reagál a tested lázzal a fertőzésekre. A meleg fürdő csak kis mértékben, de megemeli a testhőmérsékleted, ezzel az immunrendszeredet is hatékonyabb működésre serkenti, és a lesben álló vírusok számát is csökkenti.

FONTOS: A fürdővíz ideális hőmérséklete testmeleg, 36-38 fokos. Legfeljebb negyedórát-húsz percet maradj benne, különösen akkor, ha érzékeny, kiszáradásra hajlamos a bőröd. Várandósoknak, szívbetegeknek a forró vizes fürdő egyáltalán nem ajánlott. Fürdés után érdemes a bőröd ápoló, természetes olajokkal hidratálni, majd lepihenni. Így érvényesülnek leginkább a fürdő jótékony hatásai.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Júlia
    • 2015-12-29 15:23

    Akkor most már értem, miért fekszenek le olyan későn az indiaiak: náluk nincs kád, kancsóból locsolják magukra a vizet, még elitebb helyeken is...

    • Júlia
    • 2015-12-29 15:23

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet