5 dolog, amit fejfájás ellen tehetsz
5 dolog, amit fejfájás ellen tehetsz

5 dolog, amit fejfájás ellen tehetsz



Az őszi időváltozással megérkezik a nem szívesen látott vendég. Ha Te is csak lemondóan sóhajtasz, ha érzed a közeledtét, mert úgy gondolod, nincs mit tenni, de nem akarsz minden alkalommal fájdalomcsillapítót kapdosni marokszám, a mai írásom Neked szól.

1. Figyelj jobban arra, mit eszel és iszol

A felvágottak, feldolgozott húsáruk szinte mindegyike tartalmaz nitriteket és nitrátokat, ízfokozókat, és tartósítószereket, amelyeket mind összefüggésbe hoznak az orvosok a fejfájás kiváltásával. Az érlelt sajtokat, a savanyúságokat vagy a magas kakaótartalmú csokoládét és a vörösbort is kerüld el messzire, ha érzed, kerülget a nyavalya. Ilyenkor érdemes kihagyni az étrendedből a vöröshagymával készült ételeket, a banánt és a zöldpaprikát is, viszont sokaknak segít egy nagy bögre jó erős fekete tea.

Ügyelj az elegendő folyadékbevitelre, mert a dehidratálódás is könnyen fejfájást okozhat, és keverj bátran Omega-3 zsírsavban gazdag lenmagot a reggeli müzlidbe, vagy bármely későbbi étkezéskor a salátádba, mert egyes kutatások szerin a szervezetedben lévő gyulladások is okai lehetnek a fejfájásnak. 

2. Jöhetnek az illóolajok!

A levendula, a borsmenta és a bazsalikom illóolajai közül találd meg számodra a legjobbat napszaktól és ízlésedtől függően: a levendula és a bazsalikomolaj ellazít, a borsmenta illata felpezsdít (a levendulát és a borsmentát keverheted is).  Két-három cseppet valamilyen illatmentes olajban feloldva, illatmécsesbe, vagy fürdővízbe téve is megelőzheted a hasogató fejfájás kialakulását. Egy kellemes levendulás szappanos fürdő is, vagy ha csak arra van időd, egy gyors zuhanyzás is beválhat, de a legjobb praktikus tanácsom az, hogy tarts magadnál egy tégely Kellemes percek vagy Tündérálom halántékbalzsamot, és ha szükségét érzed, masszírozd gyengéden át vele a homlokod két oldalát.

Ilyen időszakban viszont a citrusos illatok helyett válassz mást, mert azok felerősíthetik a tüneteidet.

3. Mozgás!

Mostanában kezdik újra felfedezni a séta pótolhatatlan egészségügyi hasznát. Ha a szabadban, fák között a saját, neked kényelmes tempódban sétálsz naponta akár csak félórát, az máris eredményesen csökkenti a fejfájás egyik legfőbb kiváltó okát, a stresszt, és enyhíti a magas vérnyomás és az enyhe depresszió tüneteit is.

A hirtelen, nagy megterhelés, különösen a magas pulzusszámon végzett testmozgás viszont sokaknál vált ki fejfájást, ezért ha fejfájós vagy, különösen ügyelj arra, hogy sportoláskor ne erőltesd meg magad túlságosan, és hogy pótold a folyadékveszteséget.

4. Kapjon hideget-meleget!

A tarkódra meleg vizes, homlokodra pedig hideg vizes borogatást tegyél, ez serkenti a vérkeringést, és egy próbát mindenképp megér.

5. Napirend

Az is segíthet a megelőzésben, ha kicsit rendezettebbé teszed a napjaidat: egyél rendszeresen, ne hagyd ki az ebédet, és ne akard hétvégén pótolni a hétköznap összeszedett alváshiányt. Tudtad, hogy a túl sok alvás is okozhat fejfájást?



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Anita
    • 2017-10-03 21:43

    Az én tippem: Levendula olaj! Egy csepp orr alá dörzsölve vagy csak üvegből néhány szippantás és enyhülnek a panaszaim :)

    • Anita
    • 2017-10-03 21:43
  • avatar
    • Jánosné
    • 2015-10-14 19:37

    Nagyon fontos a friss levegő, a séta, ha nincs nagyon hideg, akkor nyugodtan aludjunk kissé megnyitott ablaknál.Az almaecetnek is jó hatása van.Egy evőkanál almaecet 2 dl vízzel hígítva, esetleg kevés mézet lehet hozzátenni és meginni.Segít az alvásban és ennek következtében a fejünk sem fáj.

    • Jánosné
    • 2015-10-14 19:37
  • avatar
    • Krisztina
    • 2015-10-13 13:20

    Köszi a tippeket. Én a szabad levegőn mászkálást részesítem előnyben, és arra is rájöttem, hogy ha éjszaka nyitott ablaknál alszom, nem ébredek fejfájással :)

    • Krisztina
    • 2015-10-13 13:20

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet