Mindenki bőre selymesebb a tiédnél?
mindenki bőre selymesebb a tiédnél?

Mindenki bőre selymesebb a tiédnél?



Ha valaki más bőrét simítod, úgy érzed, puhább, és selymesebb a bőre a tiédnél? Ez nem feltétlenül igaz, érzéki csalódás tréfál meg Téged is.

Az már régóta viszonylag ismert tény, hogy a bőrkontaktus megnyugtat, csökkenti a magányt, az elszigeteltség-érzést, a stresszt, és jó érzéseket kelt mindenkiben. Gyerek- vagy kisbaba korodban talán a Te anyukád is simogatta az arcod, hogy megnyugodj, hogy abbahagyd a sírást, hogy könnyebben elaludjál, és sok kórházban a koraszülötteket kifejezetten terápiás céllal teszik a szüleik meztelen mellkasára naponta többször is: ez a kapcsolat segíti a fejlődésüket, és ellenállóbbá teszi őket.

Az emberi érintés 

Mint szinte mindenről, így a bőrkontaktus pszichológiai hatásai kapcsán is végeztek klinikai kísérleteket brit tudósok.

133 embert kértek meg, hogy tapintsanak meg különböző felületeket, közöttük egy másik ember bőrét is, és hogy ezután mondják meg, a saját bőrükhöz képest milyennek találták azt. A tudósok meglepetten vették észre, hogy a kutatásban résztvevők következetesen puhábbnak találták a másik ember bőrét, mint a sajátjukat. Még akkor is, ha semmilyen objektív vizsgálat sem tudta bizonyítani, hogy a másik ember bőre puhább, vagy bármilyen szempontból jobb állapotú lett volna az övéknél.

Mi akkor a magyarázat a jelenségre?

A kutatók szerint érzéki csalódás okozhatja a sorozatos tévedést: az emberek képesek megkülönböztetni és rangsorolni különböző felületű tárgyakat tapintás alapján, azonban ha egy másik ember bőréhez érnek, már egy másik, érzelmi tényező is működésbe lép.

A másik ember bőrének érintése bizalmi kapcsolatot feltételez, és rendszerint kellemes érzéssel tölt el bennünket, és ezt az agyban keltett másfajta ingert azonosítjuk tévesen úgy, hogy a másik ember bőrének érintése kellemesebb a sajátunknál. A tudósok szerint valamilyen ősi, az emberi agyban mélyen rejtőző szociális kapcsolatokat jutalmazó idegi reakciósorozatról lehet leginkább szó.

 

Forrás: https://goo.gl/Y3EPvk



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet