Hűvös őszi estéken nincs is jobb, mint bekuckózni egy jó könyvvel, vagy a kedvenc sorozatunkat nézve.
Van, hogy ilyenkor rátör az emberre az éhség, és ezzel együtt a belső küzdelem, hiszen tudjuk, hogy a késői vacsora nem egészséges, pláne, ha az ember fogyni szeretne, vagy csak tartani a súlyát. Nem kell azonban éhen maradnod, hiszen vannak könnyű finomságok, melyeket bűntudatmentesen élvezhetsz!Nagyobb odafigyelést igényel a nassolásban is, ha vegán az ember. Napjainkban egyre többen követik ezt az életfilozófiát, amely mellett a Manna is letette a voksát. Rengeteg előnye van nemcsak egészségügyi, hanem környezetvédelmi szempontból is. Hiszen az állati eredetű fehérjék, a zsír, a feldolgozott húsok számtalan kockázatot jelentenek az egészségünkre, sokféle betegség kialakulásában szerepet játszhatnak.
Ezenkívül a Föld eltartóképessége véges, és ha belegondolunk, hogy a Földön a szárazföldi területek túlnyomó részét szarvasmarhák tenyésztésére, illetve takarmánytermelésre használják, megértjük a probléma nagyságrendjét. Korunk embere sokkal több húst és állati fehérjét fogyaszt, mint azt a Föld erőforrásai lehetővé tennék, illetve saját szükségletei indokolnák.
A vegán étrenddel tehát jót teszünk a Földdel, és jót önmagunkkal. Ha nem is bírsz vagy akarsz lemondani az állati eredetű táplálékokról, de csökkented a fogyasztásukat, már azzal is óriási lépést tettél egészséged és a környezet védelme érdekében!
Három olyan könnyű növényi nassolnivalót hoztam Neked, melyet bűntudatmentesen élvezhetsz!
Őszi gyümölcssaláta
Az ősz tálcán kínálja a vitaminbombákat, csak meríteni kell belőlük, amíg rendelkezésre állnak. Nagyon finom, gyors és egyszerű nasit készíthetsz az ősz édes kincseiből.
Az alapot a hazai őszi gyümölcsök adják: alma, körte, szőlő, őszibarack, szilva. Opcionálisan gazdagíthatod banánnal, datolyaszilvával, gránátalmával. Vágd kis kockákba a gyümölcsöket (a szőlőt persze csak szemezd le), keverd össze a darabkákat. Ha szükségét érzed, csepegtethetsz rájuk sztíviát vagy agávészirupot. A saláta tetejét pedig meghintheted egy kis fahéjjal.
Banános-csokis chiapuding
Hozzávalók:
4 tk chiamag
2 banán
2 alma
2 dl növényi tej
1 mokkáskanál kakópor
1 vaníliarúd
A chiamagot áztasd a tejbe, majd 6 órára tedd a hűtőbe, de még jobb egész éjszakára. Hámozd meg és vágd kockákra az almákat, karikákra a banánokat, és botmixerrel pürésítsd őket. A beáztatott chiamaghoz add hozzá a gyümölcspürét, a kakaóport és a vaníliarúd kikapart belsejét. Keverd jól össze. Ízesítheted még kókuszreszelékkel, valamint sztíviával is. Legalább 2 órára még tedd be a hűtőbe, közben érdemes újra megkeverni.
Vegán házi müzliszelet
Hozzávalók:
1 csésze zabpehely
1 csésze mag: szerecsendió, napraforgómag, kesudió, szezámmag, lenmag, dió, mandula
0,5 csésze aszalt gyümölcs: szilva, sárgabarack, áfonya, mazsola
1 dl növényi tej
1 teáskanál agávészirup
Ízesítéshez vanília, fahéj
A hozzávalókat gyúrd jól össze, míg tészta állagot kapsz. Simítsd a „tésztát” egy sütőpapírral kibélelt tepsibe kb. 1 centi vastagon. Melegítsd elő a sütőt 160 fokra, és kb. 20-25 percig süsd a masszát. Ha kihűlt, szeletelheted. Ezt a nasit napközben is magaddal viheted, kiváló éhségűző.
Meghitt őszi kuckózást kívánok! ?
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!
Gyümölcssalátát én is szoktam készíteni. Olvasom, hogy meg lehet szórni fahéjjal is. Ki fogom próbálni, hiszen a fahéj is kitűnő. Kávéba szoktam tenni egy pici őrölt fahéjat, nagyon kellemes ízt ad neki.