Így nyomd le a karácsonyi stresszt!
Így nyomd le a karácsonyi stresszt!

Így nyomd le a karácsonyi stresszt!



Már a karácsonyi stressz sem ugyanaz


Változik a világ. Nem is olyan régen a karácsonyi stressz első számú forrását még a napokig tartó sütés-főzés, a bevásárlás és a készülődés izgalma, a rokonok elkerülhetetlen jelenléte jelentette. Vajon tetszeni fog az ajándék a párunknak, a gyerekünknek, a barátnőnknek? És a többfogásos menü a családnak? És egyáltalán, mikor leszünk kész mindennel?

Aztán jött a világméretű járvány, és vele együtt a szorongás és a bizonytalanság, ami az ünnepi hangulaton is éreztette a hatását. Az, hogy a maga teljességében megéljük az ünnepet, hogy azokra koncentráljunk, akik valóban számítanak, mindennél fontosabb lett. Az értékrend újragondolásáról ebben a bejegyzésemben olvashatsz.

A világ ismét fordult egyet: ma már főként azért izgulunk, hogy minél kevesebb energiát emésszen fel a karácsonyi készülődés, és általában a hideg téli időszak. Nem egy nagyvárosban a megszokott díszkivilágítás is jóval szerényebb lett. A takarékosság jegyében az is kiemelt szempont lett, hogy mennyit költünk az ajándékokra. Az értéktelen, eleve kidobásra ítélt kacatok és alibi-ajándékok ideje lejárt. Ahogy a világításnál, a fűtésnél vagy a vízfogyasztásnál, úgy az ajándékvásárlásnál sem jöhet szóba a pazarlás.

Van ebben a visszafogottságban azonban valami jó is. Úgy is mondhatnám, hogy a kényszerűségből végül valami jó fakadt. Olyan, mintha a külső körülmények felráztak volna bennünket, hogy nincs mire várni. Figyeljünk jobban az energiatakarékosságra és a zero waste szemléletre az élet minden területén, a kukába kerülő ételektől kezdve az eldobható pelenkáig.

Segítek, hogy másképp gondolj a karácsonyi stresszre


  • Kerüljön le végre a teher! A karácsonynak nem kell stresszmentesnek lennie.

De csak a jó, pozitív stresszre gondolok! Ez az eustressznek is nevezett jelenség olyan, akár egy jókora energialöket. Jobb teljesítményre sarkall, feldob, és ami a legfontosabb, a krónikus stresszel szemben nem viseli meg hosszú távon a szervezetet. A karácsonyt ezentúl ne megoldandó feladatként fogd fel, hanem annak, ami valójában: egy életre szóló közös élménynek a családdal, a barátokkal. Lehet, hogy izgulni fogsz, mérgelődsz és bosszankodsz, de a nagy cél feledteti, sőt kalanddá avatja a kisebb kellemetlenségeket. Tipikus stresszforrás például a túlevés. (A helyzet paradoxona, hogy a háziasszonyok egyszerre aggódnak azért, hogy eleget eszik-e a család, és hogy túl sok bejgli csúszott le karácsonykor.) A megoldás egyszerű: a túlzott cukorbevitel miatt máris kevesebbet kell aggódni, ha cukormentes süti kerül az asztalra.

  • Kreatívan keresd az energiacsökkentés lehetőségeit.

Miért ne készíthetnél szeretteidnek (vagy velük együtt) házilag vegán gyertyát? A gyertyafény jelentősége nem az áramszámla karcsúsításában rejlik, hanem abban, hogy a gyertya egy közös alkotás. A vegán karácsonyi kókuszgolyó készítése is jó móka, ráadásul ez az édesség “minden egyben”. Energiatakarékos, mert sütés nélkül készül, 100%-ig természetes, kizárólag növényi összetevőkből áll, és még stresszmentes is, hiszen csupán pár összetevőből álló, egyszerű recept.

  • Minél több természetet, természetességet vigyél az ünnepi készülődésbe.

Azzal is apad az ünnepi stressz, ha nem a boltban kapható, átlagos műanyag díszek kerülnek a fára, hanem saját készítésű, meglévő alapanyagokból előállított, zero waste dekorációk. A karácsonyfa természetes díszeinek készítése örökzöld téma a Tündéreknél. Megtudhattad már korábban, hogyan készül a szódabikarbónás hópehely, de az is kiderült, hogy a narancshéj vagy a dió mitől lesz a fa dísze. A Mannákkal is a természet költözik az otthonodba, hiszen valamennyit természetes összetevőkből készítjük. Nézz körül a karácsonyi Mannák között, és ne mulaszd el az idei karácsony csodáját, a Manna Karácsonyi Szappankollekciót sem!

Te hogyan csökkented az ünnepi stresszt? Mondd el a többi Mannásnak is!


Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet