Cukormentes karácsony
cukormentes karácsony

Cukormentes karácsony



Karácsonykor természetes, hogy több édességet fogyasztasz, de nem mindegy, hogy milyeneket. Összegyűjtöttem neked pár tippet, hogy az ünnep valóban az édes emlékekről, ne pedig a sok édesség miatti lelkiismeret-furdalásról szóljon.

Ha karácsonyi édesség, akkor a központi kérdés a szaloncukor!

Nálunk a családban mindenkinek megvan a kedvence, a legjobban persze azt élvezzük, amikor együtt, házilag készítjük el ezt a csodálatos édességet, ami persze dekorációnak sem utolsó. Ha egész évben odafigyeltél a táplálkozásodra, vagy valamilyen okból a cukros nassolnivalók bűnös élvezetnek számítanak, akkor se keseredj el, hiszen az otthonodban is elkészítheted ezt az ízletes ínyencséget, csak ügyelj arra, hogy egészséges alapanyagokat használj. Az első és legfontosabb, hogy a cukrot helyettesítsd cukorpótlóval! Ilyen például az eritrit, amelynek nagy előnye, hogy íze szinte megegyezik a répacukoréval, szénhidrát tartalma pedig elenyésző.

A szaloncukor bevonatához cukormentes étcsokoládét válassz, hiszen a magas, azaz a minimum 60-70 százalék kakaótartalmú csokoládé igazi ajándék a szervezetednek. Hogy kellően szilárd legyen a szaloncukor, használj hozzá kókuszzsírt, amely ideális, hiszen felmelegítve folyékony, de telített zsírsav tartalmának köszönhetően hűtésre megszilárdul.

Hozzávalók:

  • 25 dkg dió
  • 8 dkg kókuszzsír
  • 15 dkg eritrit
  • 2 tk rum
  • fél dl víz
  • 100 g cukormentes étcsokoládé


Elkészítés:

Egy lábasba önts vizet, add hozzá a kókuszzsírt, majd addig melegítsd, amíg fel nem olvad, ezután mehet hozzá az eritrit. Kevergesd, amíg egynemű masszát nem kapsz. Ezután vedd le a tűzről és add hozzá a finomra őrölt diót valamint a rumot, majd ha kihűlt a massza, formázz belőle szaloncukrokat. Végül vízgőz felett olvaszd meg a csokoládé 3/4 részét, majd a tűzről levéve keverd el benne a maradék csokoládét. 2 villa segítségével mártogasd a csokoládéba a szaloncukrot, és helyezd sütőpapíros tálcára. Miután a csokoládé megdermedt, ha szeretnéd, akár be is csomagolhatod az apró remekműveket!

Mindenmentes karácsonyi bejgli

Sokszor hallom gluténmentesen étkező barátaimtól, hogy kevés az olyan recept, ami azoknak is jó, akik a gluténmentesség mellett tejmentesen, tojásmentesen, élesztőmentesen, valamint cukor- és laktózmentesen is étkeznek. Íme, egy recept, amit azért hoztam el neked, hogy ne kelljen lemondanod egy igazi karácsonyi klasszikusról. Íme, a Mindenmentes bejgli receptje:

Hozzávalók: (12 szelet bejglihez)

  • 75 g barna rizsliszt
  • 50 g hajdinaliszt
  • 25 g kölesliszt
  • 25 g édesítőszer
  • 15 g tápióka keményítő
  • 30 g útifű maghéj
  • 1 kávéskanál mézeskalács gluténmentes fűszerkeverék
  • 50 g kókuszzsír
  • 200 ml kókusztej
  • 3 g gluténmentes sütőpor
  • kevés kókuszzsír és kókusztej keveréke a kenéshez

Mákos töltelék:

  • 10 dkg darált mák
  • ízlés szerint édesítő
  • 3 evőkanál kókusztej, hogy kenhető legyen


Elkészítés:

Az alapanyagokat alaposan dolgozd össze, majd 15 percet pihentesd. Közben a mákot az édesítővel és kókusztejjel keverd ki. Nyújtsd ki a bejgli tésztát, kend meg a töltelékkel, csavard fel, majd helyezd sütőpapíros tepsire. Kend le a kókuszzsír és kókusztej keverékkel, majd 180 °C fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt süsd meg.



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet