Karácsonykor természetes, hogy több édességet fogyasztasz, de nem mindegy, hogy milyeneket. Összegyűjtöttem neked pár tippet, hogy az ünnep valóban az édes emlékekről, ne pedig a sok édesség miatti lelkiismeret-furdalásról szóljon.
Ha karácsonyi édesség, akkor a központi kérdés a szaloncukor!
Nálunk a családban mindenkinek megvan a kedvence, a legjobban persze azt élvezzük, amikor együtt, házilag készítjük el ezt a csodálatos édességet, ami persze dekorációnak sem utolsó. Ha egész évben odafigyeltél a táplálkozásodra, vagy valamilyen okból a cukros nassolnivalók bűnös élvezetnek számítanak, akkor se keseredj el, hiszen az otthonodban is elkészítheted ezt az ízletes ínyencséget, csak ügyelj arra, hogy egészséges alapanyagokat használj. Az első és legfontosabb, hogy a cukrot helyettesítsd cukorpótlóval! Ilyen például az eritrit, amelynek nagy előnye, hogy íze szinte megegyezik a répacukoréval, szénhidrát tartalma pedig elenyésző.
A szaloncukor bevonatához cukormentes étcsokoládét válassz, hiszen a magas, azaz a minimum 60-70 százalék kakaótartalmú csokoládé igazi ajándék a szervezetednek. Hogy kellően szilárd legyen a szaloncukor, használj hozzá kókuszzsírt, amely ideális, hiszen felmelegítve folyékony, de telített zsírsav tartalmának köszönhetően hűtésre megszilárdul.
Hozzávalók:
- 25 dkg dió
- 8 dkg kókuszzsír
- 15 dkg eritrit
- 2 tk rum
- fél dl víz
- 100 g cukormentes étcsokoládé
Elkészítés:
Egy lábasba önts vizet, add hozzá a kókuszzsírt, majd addig melegítsd, amíg fel nem olvad, ezután mehet hozzá az eritrit. Kevergesd, amíg egynemű masszát nem kapsz. Ezután vedd le a tűzről és add hozzá a finomra őrölt diót valamint a rumot, majd ha kihűlt a massza, formázz belőle szaloncukrokat. Végül vízgőz felett olvaszd meg a csokoládé 3/4 részét, majd a tűzről levéve keverd el benne a maradék csokoládét. 2 villa segítségével mártogasd a csokoládéba a szaloncukrot, és helyezd sütőpapíros tálcára. Miután a csokoládé megdermedt, ha szeretnéd, akár be is csomagolhatod az apró remekműveket!
Mindenmentes karácsonyi bejgli
Sokszor hallom gluténmentesen étkező barátaimtól, hogy kevés az olyan recept, ami azoknak is jó, akik a gluténmentesség mellett tejmentesen, tojásmentesen, élesztőmentesen, valamint cukor- és laktózmentesen is étkeznek. Íme, egy recept, amit azért hoztam el neked, hogy ne kelljen lemondanod egy igazi karácsonyi klasszikusról. Íme, a Mindenmentes bejgli receptje:
Hozzávalók: (12 szelet bejglihez)
- 75 g barna rizsliszt
- 50 g hajdinaliszt
- 25 g kölesliszt
- 25 g édesítőszer
- 15 g tápióka keményítő
- 30 g útifű maghéj
- 1 kávéskanál mézeskalács gluténmentes fűszerkeverék
- 50 g kókuszzsír
- 200 ml kókusztej
- 3 g gluténmentes sütőpor
- kevés kókuszzsír és kókusztej keveréke a kenéshez
Mákos töltelék:
- 10 dkg darált mák
- ízlés szerint édesítő
- 3 evőkanál kókusztej, hogy kenhető legyen
Elkészítés:
Az alapanyagokat alaposan dolgozd össze, majd 15 percet pihentesd. Közben a mákot az édesítővel és kókusztejjel keverd ki. Nyújtsd ki a bejgli tésztát, kend meg a töltelékkel, csavard fel, majd helyezd sütőpapíros tepsire. Kend le a kókuszzsír és kókusztej keverékkel, majd 180 °C fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt süsd meg.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!