A zöldség, amit az ókori gyógyítók is nagyra tartottak
A káposzta 9 rejtett előnye
Erős immunrendszer, ragyogó bőr? Te is ezt szeretnéd, ugye? Akkor nézz körül a piacon, és válaszd ki a legszebb káposztát, mert az lesz a megoldás. Bizony, a káposztát már az ókori gyógyítók is alkalmazták immunerősítésre, azt tartották róla, hogy a Hold ereje lakozik benne, mert még éjszaka, holdfényben is nőtt. Lássuk, miért nagyszerű ez az egyszerű zöldség.
Nemcsak az ókorban volt népszerű, napjainkban is sok-sok étel alapanyaga, de nyersen és savanyítva is sokat fogyasztunk belőle. Magas a kén és a C-vitamin tartalma.
Az egyik legrégebb óta ismert zöldség, már i. e. 4000-ben, Kínában ismerték és fogyasztották. Európába i. e. 600 körül a kelták hozták magukkal. Cook kapitány legénysége a káposztának köszönhette, hogy megmenekült a fertőző járványoktól.
A káposzta 9 fantasztikus, eddig kevésbé ismert tulajdonsága
1. Segít a szervezet méregtelenítésében
A magas C-vitamin tartalma segít megszabadulni a méreganyagoktól, melyek ízületi gyulladásokat, bőrbetegségeket, reumát és köszvényt is okozhatnak.
2. Javítja az agy teljesítményét
Tele van a K-vitaminnal és antocianinokkal, amelyek segítik a mentális funkciókat és a koncentrációt. Ezek a tápanyagok megakadályozzák az idegkárosodást, segítenek az Alzheimer-kór és a demencia elleni küzdelemben. A legtöbb ilyen tápanyag a vörös káposztában található meg.
3. Egészségesebbé varázsolja a bőrt
Magas a kéntartalma. Ez a nyomelem elengedhetetlen a bőr, a haj és a köröm egészségének megőrzéséhez.
4. Segít a daganatos betegségek elleni harcban
Olyan vegyületeket tartalmaz (lupeol, sinigrin, sulforaphane), amelyek serkentik az enzimaktivitást, ez által gátolják a rákos sejtek szaporodását.
5. Óv a magas vérnyomástól
Magas kálium-tartalmának köszönhetően tágítja az ereket, így megkönnyíti a vér áramlását.
6. Szabályozza a vércukorszintet
A vörös káposztában lévő természetes pigmentek csökkentik a vércukor szintet, fokozzák az inzulintermelést.
7. Fejfájás ellen is segíthet
A káposztás meleg borogatás segíthet enyhíteni a fejfájást. Aprított káposztaleveleket csomagolj egy vékony textilbe, rakd a sütőbe 50°C-ra 20 percre, majd tedd a homlokodra. Napi 25-50 ml nyers káposztalé is jó szolgálatot tesz a fejfájás ellen.
8. Fogyókúrához szuper választás
Alacsony a kalória- és a zsírtartalma, viszont magas a rosttartalma, segít a fogyásban.
9. Másnaposság ellen verhetetlen
Már a rómaiak is tudták, hogy a káposzta és annak leve mérsékli a macskajaj okozta problémákat.
Ellenjavallat
Pajzsmirigy-problémákkal küzdőknek nem ajánlott a nagy mennyiségű káposzta fogyasztása, ugyanis megzavarhatja a jód felszívódását. Ez minden keresztesvirágú növényre igaz.
***Káposztás arcmaszk***
Szükséged lesz:
- 2-3 káposztalevélre
- 2 evőkanál rizslisztre
- néhány csepp Manna Édesmandula olajra
Így csináld meg:
A levelek közepéből távolítsd el az eret, majd kezdd el aprítani egy aprítóban vagy turmixgépben. Az a lényeg, hogy teljesen kisimuljon, paszta állagú legyen, ezután keverd hozzá a rizslisztet és az Édesmandula olajat. Tedd fel a pakolást az arcodra, és hagyd megszáradni. Langyos vízzel öblítsd le.
Ha zsíros a bőröd, akkor az Édesmandula olaj helyett keverd hozzá egy tojásfehérjét.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek