Zamatos testvaj sütőtökkel

Kend az ősz kincseit Magadra!
Zamatos testvaj sütőtökkel
Te is élvezed a ragyogó őszi napokat?
Még mindig süt a nap, de már itt vannak az évszak gazdag termései is. Szereted a sütőtököt? Ha csináltál már levest, muffint, sima sütőtök szeleteket, és esetleg kipróbáltad tavalyi sütőtökös arcmaszkunkat is itt a blogon (/blog/szereted-sutotokot-probald-ki-borapolasra ), akkor most valószínűleg Te is örülni fogsz az újabb tökös tippeknek.
Miért jó, ha ezekben a hónapokban gyakran kerül sütőtök az asztalra (vagy a szépségápolási szerek közé)?
Mert a sütőtök:
- Gazdag béta-karotinban
- Egészséges szénhidrátokban, melyek segítenek szabályozni a vércukorszintet
- Rengeteg antioxidánsot is tartalmaz
- Remek gyulladáscsökkentő
- Omega-3 zsírsavakban is bővelkedik
- Nagyon jól helyettesíti a cukrot, hiszen eleve édes
- Proteint és cinket is tartalmaz, különösen a magok
- Ezen kívül A-, C-, E-vitamin tartalma is magas
Mit szólnál egy zamatos, különleges testvajhoz?
Könnyű összedobnod, isteni illata van, és remek hatással lesz a bőrödre – ezen kívül akár ajándékba is adhatod, csinos tégelybe zárva, szalaggal átkötve. Célszerű olyankor csinálnod, amikor az ebédlőasztalra is varázsolsz valami sütőtökös finomságot, és nem gond, hogy csak kis mennyiségre lesz szükséged a házi kozmetikumhoz.
Miért szuper a bőrhöz a sütőtök?
- Hidratálja
- Táplálja
- Simává teszi a bőrt
- A benne lévő enzimek segítségével eltávolítja az elhalt hámsejteket, így újra életre kel a bőröd
Mire lesz szükséged?
- Fél csésze pürésített sütőtökre
- Fél csésze kókusztejre
- Fél teáskanál őrölt fahéjra
Így csináld: Keverd össze a hozzávalókat egy tálban, majd finoman vidd fel a bőrre a kapott masszát. Ha belemasszírozod a bőrbe, még jobban fejti ki hatását. Hagyd rajta 10 percig, majd meleg vízzel öblítsd le. Bársonyos bőr lesz a jutalmad.
Ha még mindig nem teltél be ezzel a narancsszínű csodával, akkor csinálj egészséges, finom, és roppant egyszerű őszi snack-et (otthoni rágcsálnivaló, de akár az uzsonna mellé is adhatod a kicsiknek):
A sütőtökben található tökmagok értékes tápanyagokat tartalmaznak, melyek együttesen remek immunerősítő hatást fejtenek ki. Éppen ezért sose dobd ki a magokat, hanem szabadítsd meg a tökhús maradványaitól, mosd és szárítsd meg, majd helyezd sütőbe. Locsold meg finom olívaolajjal, ízesítsd tengeri sóval, és magas hőfokon, lassan pirítsd, míg enyhén barnára pirulnak. Akár más, karakteresebb fűszerekkel is kísérletezhetsz – mivel fogod kipróbálni?
Cseréljünk tapasztalatot!
Te milyen hasznát vetted ennek a csodálatos őszi termésnek?
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek
A fahéjat kihagynám, sok embernek marja a bőrét ! Föleg ha arcpakolásnak gondoljátok !
Nagymamám igazán profi a készítésben, de sosem sózza, nem is fűszerezi és meg sem mossa, van, hogy néhány hosszú szál is rátapadva marad, de ő úgy teszi a tepsibe, majd a sparhelt melegénél megszárítja, 1-2 nap múlva pedig megsüti. Nem igényli sem a sót, sem az olajat. :) Amúgy is mindkettőből túl sokat fogyasztunk, ráadásul a tökmag olajos mag, pláne nem kell még olajozni. :)
Én szoktam a magokra tenni fahéjat, gyömbért és sót. Ha kicsi mennyiséget csinálok akkor mikróba szoktam 15-20 percig melegíteni amíg el kezd "pattogni" akkor szoktam leállítani.De csak én eszem. Párom nem "szötyög" a pucolással
Én a sütőtök magját mindig megpirítom, a férjem kedvence. Ám sokkal finomabb, ha nem mossuk le róla a tökmaradványt, csak a hosszú "szálakat" szedem le, a tök ragacsos leve rajta maradhat. Így az olajra sincs szükség, csak a sóra!Finomabb, mint leöblítve!
én enni szeretem a sűtőtőkőt de most ki probálom eszt a verziot is,