Vegyszerek pusztítják az óceánok élővilágát
vegyszerek pusztítják az óceánok élővilágát

Vegyszerek pusztítják az óceánok élővilágátGondoltál már rá, mennyi vegyszer kerül nap mint nap az élővizekbe? A kozmetikumok, tisztítószerek, gyógyszerekből, hulladékokból, ipari tevékenységekből származó vegyszerek, a lassan bomló műanyagok egy része minden körültekintés ellenére a természetbe kerül és nehezen felmérhető méretű károkat okoz.

A bőrradírozásra, fogtisztításra használt apró műanyag részecskéket tartalmazó kozmetikumokat világszerte egyre több országban leparancsolják a polcokról, azonban ezen kívül is akadnak olyan, kozmetikai iparban használt kemikáliák, amelyek bekerülnek az óceáni élőlényekbe.

A napokban az ausztráliai állatvédő szervezet, a WWF hívta fel a figyelmet rá, hogy a Világörökség részeként nyilvántartott ausztráliai Nagy korallzátonyon élő teknősök véréből számtalan vegyszer mutatható ki, ezek az állatok érzékeny műszereknél is pontosabban jelzik, mi mindennel szennyezzük az élőhelyüket.

A teknősöket megbetegítő vegyületek mind emberi tevékenység következtében kerültek az óceánba. Ezek egyike a fényvédő krémek egy részében is megtalálható oxybenzone (ez a kémiai fényszűrőknek nevezett vegyületek egyike), amely a korallok fejlődését károsítja.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet