Vegyszerek is veszélyeztetik a méhcsaládokat
vegyszerek is veszélyeztetik a méhcsaládokat

Vegyszerek is veszélyeztetik a méhcsaládokat



Emlékszel? Tavaly írtam neked róla, milyen életbevágóan fontos a méhek munkája a Föld ökológiai egyensúlyának biztosításához és ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű élelmiszert tudjon előállítani az emberiség saját maga számára. Azt biztosan te is észrevetted már, hogy a hosszú és szokatlanul hideg tél miatt hirtelen sokkal drágábbak lettek a zöldségek az elmúlt hónapokban.

Képzeld csak el, mi történne akkor, ha nem poroznák be a haszonnövényeinket!

A világon termelt 100 legfontosabb haszonnövény közül ugyanis 70 szaporodásához van szükségünk a méhek munkájára, ez a világ élelmiszer termelésének egyharmadát jelenti.

Ezért is fontos, hogy megelőzzük a méhek tömeges pusztulását és mielőbb kikutassák a tudósok, milyen okok állhatnak az elmúlt években világszerte egyre több helyen előforduló tömeges jelenség mögött. Több okot is találtak már: újfajta, korábban nem ismert betegségeket, több méhtörzset idegen tájakról behurcolt kártevők és más rovarok sodortak a kipusztulás szélére, de az éghajlatváltozást, az egyre szélsőségesebbé váló időjárást, az egyre rövidülő tavaszokat is megsínylik a méhek.

Felelősek vagyunk a méhekért


A mezőgazdaságban használt vegyszerek egy része pont ezért került a figyelem középpontjába, mert a használatuk összefüggésbe hozható a méhpusztulásokkal. A jó hír az, hogy az Európai Unióban hamarosan egyre kevesebb helyen használják majd a gyanúba került vegyületeket, mert a hírek szerint az Unió Bizottsága azt javasolja, csak az üvegházakra korlátozzák a rovarirtó szerként használt neonikotinoidok használatát.

Kérdés persze, hogy az egyes államok kormányai hogyan értékelik a javaslatot, de a környezetvédő szervezetek már most kampányba kezdtek a vegyszerek betiltása mellett, amelyek szerintük nem csupán a méhekre, de az egész állat- és növényvilágra veszélyesek, sőt még az élő vizeket is szennyezik.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet