
Valóságos csodaszer: a zeller!
A zeller szárát és gyökérgumóját látva nem biztos, hogy egyből az jut eszedbe, milyen egészséges is ez a növény, pedig valódi csodaszerről van szó! Tedd tavaszi diétád főszereplőjévé, és egészséged meghálálja!
A zeller azon fűszernövények közé tartozik, amelyek erős vízhajtó hatásúak. Nem véletlen. A népi gyógyászat szerint a zeller még arra is képes, hogy a vesehomokot kihajtsa.
Nézzük, pontosan mi is található benne, ami miatt olyan jó hatással van ránk!
Az egyik legfontosabb összetevője a szerves nátrium, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium és néhány nyomelem is. Magas A-, C-, és E-vitamin-tartalmának köszönhetően nagymértékben táplálja a bőrt, valódi elsősegély. A zeller serkentőleg hat a veseműködésre, de emésztési panaszok, étvágytalanság esetén is bátran alkalmazhatod. Összességében erős immunerősítő, így a tavaszi hónapokban nagyon jó barátod lesz! Egy igazi nagyágyú a tavaszi gyengeség és betegségek elkerülésére.
Hogyan fogyaszd?
A zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztod. A növénynek a gumóját és a felső, szár részét is változatosan hasznosíthatod. Felhasználhatod nyersen salátákhoz, de kiváló fűszere a különféle főzelékeknek, leveseknek, mártásoknak is.
Ha kifejezetten vizelethajtóként, méregtelenítő hatása miatt szeretnéd alkalmazni, akkor az összeaprított levelekből készíts gyógyteát. Az apróra vágott levelekre önts forró vizet, majd hagyd állni 10 percig. Szűrd le, és ízesítés után kortyold el. Ha pedig frissítő reggeli italra vágysz, akkor javaslom, hogy próbáld ki a zellerlevet almával és répával ízesítve. Turmixgépbe helyezd el az összetevőket, adj hozzá ásványvizet és turmixold össze. Megbolondíthatod egy csipet gyömbérrel vagy fahéjjal is. Ha pedig igazi zellerimádó vagy, akkor készíts zellersót: apróra zúzott zellerleveleket keverj el tengeri sóval és tedd jól záródó edénybe. Kiváló ízesítője tavaszi leveseknek, de paradicsomra, paprikára is szórhatod.
Tipp: a zeller frissen jó, és hajlamos hamar megrothadni, így javaslom, hogy ha nagyobb mennyiséget vásároltál a piacon, vagy nem tudod egyszerre felhasználni, akkor szépen meghámozva és felszeletelve tedd a mélyhűtőbe.
Végül jöjjön egy igazi finomság, a nagy tavaszi kedvenc, a zellerkrémleves! Ezt a könnyű, fűszeres különlegességet a tejszín teszi igazán selymessé.
Hozzávalók:
2 db zeller, 2 dl kókusztejszín,1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 db fehérrépa, 1 db sárgarépa, 1 db zöldségleveskocka, só, bors, 1,5-2 liter víz, olívaolaj
Tisztítsd meg a zellert, a répákat és a vöröshagymát, majd vágd kis darabokra. Forrósíts kevés olajat, és kevergetve pirítsd meg rajta a zöldségeket. Öntsd fel 1,5 liter vízzel, majd ízesítsd sóval, borssal, aprított petrezselyemmel és morzsold bele a leveskockát. Főzd lefedve körülbelül 15 percig.
Amikor a zöldségek megpuhulnak, húzd le a tűzről, és hagyd hűlni egy-két percig. Pürésítsd botmixerrel, és kevergetve öntsd hozzá a kókusztejszínt. Forrald össze egy-két perc alatt, majd még forrón, kenyérkockákkal vagy levesgyönggyel megszórva tálald.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!
Igazán köszönöm a hasznos tanácsokat, étel receptet.
Üdvözlettel
Márta