Tőzegáfonya, te csodás!
tőzegáfonya, te csodás!

Tőzegáfonya, te csodás!



A tőzegáfonya egy igazi szupergyümölcs, ami ebben a nyálkás, hideg, felfázásos időben a legjobb barátod lesz! Ismerd meg közelebbről ezt a természetes csodaszert!

A tőzegáfonyát az orvostudomány már évezredek óta felhasználja, azonban manapság újból egyre népszerűbbé vált, nem véletlenül!

Általában a húgyhólyag és a vese betegségeit gyógyítják vele, valamint kiválóan kezeli a C-vitamin hiányt és egyes emésztési zavarokat. Ha a téli időszakban a felfázás tüneteit veszed észre magadon, fogd magad tőzegáfonya kúrára, és igyál meg naponta több pohárral is ebből az élénkpiros színű, ragyogóan hamvas bogyós gyümölcsből készített forró italból!

A nők csodanövényének is hívják, mert bevonatot képezve megakadályozza, hogy a húgyhólyag falára baktériumok tapadjanak, ennek köszönheti a húgyúti fertőzéseket, vagyis a felfázást megelőző hírnevét.

A tőzegáfonya az íny egészségére is jótékony hatással lehet, illetve jó a fogaknak is, mivel erős baktériumölő tulajdonsággal rendelkezik. Ezen kívül gazdag A-vitaminban, így segíthet a farkasvakság megelőzésében, valamint kiegészítő kezelésében. Mivel káliumban is dúskál, szív- és érrendszeri megbetegedések esetén is hasznos lehet.

A jótékony hatásoknak ezzel még nincs vége, a tőzegáfonya segíthet a koleszterinszint normalizálásában is. Ha nem vagy teás, akkor válaszd a gyümölcsleveket: már a kis gyümölcstartalmú áfonyalé rendszeres fogyasztásával is sokat segíthetsz szervezetednek!

A fentieket olvasva nem csoda, hogy a tőzegáfonyát szupergyümölcsként tartják számon és a világ legegészségesebb ételei között szerepel!

De nézzük meg, honnan is származik ez a növény? Rokona a fekete áfonyának és az áfonyának is, hiszen mindegyikük az örökzöld azáleák családját gyarapítják. Észak-Amerikából származó növényről van szó, ami elsősorban a mocsarak, lápok közelében nő. Az áfonyák nálunk ugyan nem a legyakoribbak, de a Zempléni-hegységben, illetve a Nyugat-Dunántúl néhány pontján (például az Őrségben, Göcsejben, a Kőszegi-hegységben, illetve a Mecsekben) bőven találhatsz belőle.

Most van szezonja, így piacokon, zöldségeseknél elérhető frissen és akár le is fagyaszthatod! A tőzegáfonya erőteljes ízű, nagyon savanyú és kesernyés, ezért édességekben csak kisebb mértékben alkalmazd, de turmixoknak, salátaöntetnek, halak mellé remek kísérő!

Mutatom a kedvenc receptemet, amit érdemes felvenned az őszi-téli repertoárba!

Tőzegáfonya smoothie

Alapanyagok:
- 5 dkg homoktövis
- 5 dkg tőzegáfonya
- 10 dkg banán
- 1/2 teáskanál kardamom frissen őrölve
- 1 dl mandulatej
- pár csepp stevia ízlés szerint

Az alapanyagokat összeturmixolva fogyaszd reggelire, uzsonnára! Igazi vitaminbomba a szervezetednek!



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet