Természetesen, festve, színezve? - Utazás a hajszínünk körül
természetesen, festve, színezve? - utazás a hajszínünk körül

Természetesen, festve, színezve? - Utazás a hajszínünk körül



Modern korunkban óriási divatja van a hajszín megváltoztatásának. Fiatalok, akik keresgélik önmagukat, igazi egyéniségüket; érett felnőttek, akik megújulni vágynak; vagy idősödő emberek, akik szeretnék elfedni az ősz hajszálakat, a hajfestékhez nyúlnak. Vajon miért van ekkora kultusza a hajfestésnek?

Mit fejez ki a hajszín?

Tény, hogy a különböző hajszínekhez tudattalanul is különböző személyiségjegyeket társítunk.

Az igazi, ragyogó, világos szőke hajszín általában a kisgyermekek sajátja, ezért a szőke nőket sokan ártatlannak, kedvesnek, engedékenynek látják. Talán azért is vágynak olyan sokan erre a hajszínre, mert feltűnést kelt, és mert igen ritka a természetes szőke hajszín.

A vörös hajszínhez energikus, szenvedélyes, harcias jellemet társítunk. Ez is rendkívül ritka hajszín, ezért látjuk különlegesnek. A forradalmi, újító, hősies nőket gyakran ábrázolták a festményeken lobogó vörös hajjal.

A barna megbízhatóságot, egyenességet, természetességet közvetít. Ez a leggyakoribb hajszín, ezért sok barna hajú nő vágyik más színre, pedig egyáltalán nem unalmas, hiszen ezernyi árnyalata van, és millióféle frizurát lehet készíteni a barna hajból is.

A fekete keménységet, erős akaratot, határozottságot sugall. Van benne valami titokzatosság, ha pedig hófehér bőrrel társul, akkor egészen különleges külsőt kölcsönözhet.

Miért festjük a hajunkat?

Közismert, hogy a nők, ha krízist élnek át, párkapcsolati, munkahelyi, vagy egyéb változás áll be az életükben, akkor az új fejezetet sokszor a külsejük drasztikus megváltoztatásával is jelzik. Levágatják a hajukat, más színűre festik, netán teljesen új frizurát próbálnak ki.

De vajon megváltozik a személyiségünk egy újfajta frizura hatására? Tény, hogy egy új hajszínre mindenképpen reagálni fognak ismerőseink, és az emberek is kicsit másként viszonyulnak majd hozzánk – öntudatlanul is. Ez, és az, amit a tükörben látunk, valóban visszahathat a viselkedésünkre.

A kamaszoknál megszokott dolog a kísérletezés, a ruházat, hajviselet megváltoztatásával próbálják megtalálni a saját stílusukat, kifejezni személyiségüket, és ez teljesen normális az útkeresés időszakában. Mindenesetre érdemes figyelembe venni, hogy a hajfestés erősen roncsolhatja a hajat, ezért jobb csínján bánni vele, különösen fiatal korban.

Természetes vagy festett?

Sokan vannak, akik elégedettek az eredeti hajszínükkel, különösen azok, akik számára fontos a természetesség és a környezetkímélő életmód – hiszen a növényi színezők kivételével a többi hajfesték kémiai vegyületekből áll, amelyek terhelést jelentenek mind a haj, mind pedig a környezet számára.

Az első ősz hajszálak megjelenése sok nőt kellemetlenül érint – hiszen a fiatalság kultusza uralkodik az egész világon: sokan hiszik, hogy mindenáron a valós koruknál fiatalabbnak „kell” kinézniük (és úgy is viselkedniük). De van ennek létjogosultsága? Az ősz hajszálak, az évek számának növekedése nem érettséget, bölcsességet, egyre több élettapasztalatot hoz magával? Érdemes azt is figyelembe venni, hogy minél idősebb az ember, annál inkább öregíti a sötét haj – jól „találta ki” az őszülést a természet... Ha valaki festi az ősz haját, akkor is jobb, ha a világosabb árnyalatokhoz nyúl.

Viszont egyre többen vállalják a világon a természetes megjelenést, ezzel együtt az ősz hajkoronát is, ami, ha ápolt, az életkorhoz és az archoz illő, akkor kifejezetten széppé és harmonikusssá teszi az idősödő nőket. Remek példa erre Pataki Ági, az ismert modell, aki gyakorlatilag fényes karrierje második felfutását éli, amióta vállalja ősz haját – és valóban remekül áll neki!

Ha mégis festenél...

Ha úgy érzed, hogy önkifejezésedhez, harmonikus külsődhöz mégis festett hajra vágysz, érdemes néhány jó tanácsot megfogadnod.

Mindenképpen vedd figyelembe a típusodat, hiszen a haj- bőr- és szemszín alapján megkülönböztetnek tavasz-, nyár-, ősz- és tél-típust. Ha nem tudod meghatározni, melyik típusba tartozol, fordulj bátran a fodrászodhoz, kozmetikusodhoz! A saját típusodnak megfelelő hajszín megválasztásában a fodrászod tud a legtöbbet segíteni. Azt is fontos tudni, hogy minél távolabb esik a választott hajszín az eredeti árnyalattól, annál erőteljesebb kémiai beavatkozásra lesz szükség, tehát annál nagyobb terhelést jelent a hajadnak. Javasolt csak néhány árnyalattal eltérőt kérni.

Fontos még, hogy a szemöldök színe harmonizáljon a hajszínnel. A nagy eltérés természetellenesen hat, pl. a sötétbarna szemöldök egy szőke vagy vörös hajszín mellett keményíti a vonásokat.

Ha csak valamivel erősebb, fényesebb, frissebb színt szeretnél, lehetséges, hogy elegendő számodra a színezés, ezzel nem nyúlsz bele a hajszálak szerkezetébe, csupán a felszínüket fested meg. Ez általában 8-10 hajmosás után kijön, és természetesebb megjelenést eredményez, hiszen közelebb áll az eredeti hajszínedhez – ami alapvetően passzol a személyiségedhez, bőrödhöz.

A festést legjobb, ha szakemberre bízod, különösen, ha még új számodra ez a terület, vagy ha nagyfokú változtatást szeretnél a színben. Ha otthon csinálod, akkor fontos nagyon gondosan követni a használati utasítást. Amennyiben növényi hajfestékről váltanál kémiaira, vagy fordítva, esetleg előtte színezted a hajadat, javasolt mindenképpen fodrásszal végeztetni a hajfestést, megelőzendő a nem várt kémiai reakciókat, és ezzel egy, a kívánatostól erősen eltérő hajszínt.

Nagyon ügyelj a megfelelő ápolásra!

A természetes haj is igényli a gondos ápolást, de a festett hajra ez különösen igaz. Fontos, hogy a festés után speciális és kímélő termékekkel ápold, egyrészt, hogy a tartós károsodást megelőzd, másrészt, hogy a színt minél tovább megőrizd.

Tudtad, hogy ezt már natúr termékekkel is elérheted? A Mannánál is találsz kifejezetten festett hajra való hajápolókat: a Natúr sampon festett hajra fényes hajat varázsol, emellett segít heteken át megőrizni festett hajszíned szépségét. A Natúr balzsam festett hajra nagyszerű ápolást nyújt hajmosás után, szintén segít megőrizni a hajszínt, miközben értékes, természetes hatóanyagaival táplálja hajadat, visszaállítja szerkezetét, és csodálatos illatot kölcsönöz neki.

Ha a speciális megoldások híve vagy, akkor Neked való a Szilárd sampon koffeinnel, ricinusolajjal és rozmaring illóolajjal, hajmosás utáni ápolásra pedig a Szilárd hajbalzsam ricinusolajjal, rozmaring és borsmenta illóolajokkal. Ezeket környezetbarát alumínium tárolóban, vagy akár papírcsomagolásban is megveheted, és úgy használhatod, akár a szappant – azonban a szappanos hajmosásnál megszokott ecetes/citromleves öblítés nélkül! Nagy előnyük még, hogy festett hajra is alkalmasak, hiszen tesztek bizonyítják, hogy nem távolítják el a színt a hajról.

Festve vagy természetesen – a lényeg, hogy összhangban légy önmagaddal, teremtsd meg belső harmóniádat, ez a külsődre is kisugárzik! :)


Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • mindennapi rituálénk – a kávé - blog

    Mindennapi rituálénk – a kávé

    Kotyogós kávéfőző, presszógép, kapszulás, netán instant? Koffeinmentes, esetleg pótkávé? Létfontosságú reggeli „üzemanyag”, vagy csupán kedvelt finomság? Egy baráti beszélgetés aromás kísérője? Tejjel, cukorral, édesítőszerrel, tejszínnel, üresen, netán ínyenc módra, fahéjjal, vaníliával?

    Megnézem
  • Így spórolj az energiával! hasznos tippek, trükkök - blog

    Így spórolj az energiával! Hasznos tippek, trükkök

    Korunk egyik legégetőbb problémája a hatalmas energiafogyasztásunk. Tudom, sokan azt gondolják, hogy a nagy fogyasztóknak kellene tenniük valamit. Ez igaz, azonban az „is” szócskával együtt. Ugyanis bolygónk sorsa minden ember közös felelőssége, ezt nem lehet eleget hangsúlyozni. Az átlagember ist rengeteg energiát takaríthat meg a rossz szokások elhagyásával, ügyes megoldásokkal, apró trükkökkel.

    Megnézem
  • segítség, hullik a hajam! mit tegyek? - blog

    Segítség, hullik a hajam! Mit tegyek?

    Manapság egyre többen szembesülnek a hajhullás problémájával. Rohanó, stresszes életmódunk, egészségtelen szokásaink, szennyezett környezetünk sajnos megannyi kiváltó faktor lehet. Ugyanakkor komoly betegségeket, hiányállapotokat is jelezhet ez a tünet, tehát mind az okok kiderítése, mind kezelése olykor orvosi feladat. Mi minden okozhatja, mit tehetünk ellene, és hogyan előzhetjük meg?

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet